Розробка високоефективної установки для відділення шкірки від м'якоті дині

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.281285

Ключові слова:

шкірка та м'якоть кавуна та гарбуза, пристрій для відділення шкірки

Анотація

Об’єктом дослідження є розробка установки для відділення шкірки баштанних культур (кавун, гарбуз) для їх подальшої переробки. Шкірка дині містить такі важливі сполуки, як мінерали, поліненасичені жирні кислоти, токофероли, поліфеноли, каротиноїди та фітостероли. Шкірка кавуна і гарбуза становить досить значну частку плодів, варіюючи в кавуні від 15 % до 40 %, гарбузі 5–20 % від загальної маси різних комерційних сортів, які зазвичай викидаються як побічні продукти після комерційна переробка. Таким чином, шкірка залишається масовим побічним продуктом, найважливішим серед сільськогосподарських харчових відходів, завдяки вмісту в ній природних антиоксидантів та інших поживних речовин. Проте промислове використання шкірки кавуна і гарбуза ускладнюється відсутністю ефективної техніки відокремлення баштанних культур від шкірки. Тому дослідження щодо розробки установки для відділення шкірки баштанних культур (кавуна, гарбуза) є актуальними.

Розроблені установки для відділення м'якоті від шкірки динь мають ряд недоліків, тому видається актуальною розробка установки для відділення шкірки динь.

Розроблена установка має ряд переваг в порівнянні з аналогами. Наприклад, низький знос ножа забезпечується за рахунок того, що при розрізанні фруктів сила різання розподіляється по всій довжині ножа. Простота конструкції і знижені навантаження на ріжучий інструмент, а також ефективна конструкція ножа у формі півсфери забезпечує максимальне видалення м'якоті з шкірки

Біографії авторів

Gulzhan Zhumalieva, Kazakh Research Institute of Processing and Food Industry

Candidate of Technical Sciences, Head of Laboratory

Laboratory Processing Of Livestock Products

Urishbai Chomanov, Kazakh Research Institute of Processing and Food Industry

Doctor of Technical Sciences, Professor, Academician of the National Academy of Sciences of the Republic of Kazakhstan

Head of the Laboratory of Processing and Storage of Livestock Products

Gulnara Aktokalova, Kazakh Research Institute of Processing and Food Industry

Senior Researcher

Department Processing of Livestock Products

Nurzhan Tultabayev, Kazakh Research Institute of Processing and Food Industry

PhD Student, Senior Researcher

Laboratory Processing and Storage of Livestock Products

Rabiga Kasymbek, Kazakh Research Institute of Processing and Food Industry

Doctoral Student, Senior Researcher

Laboratory Processing of Livestock Products

Mukhtar Tultabayev, Kazakh University of Technology and Business

Department of Technology and Standardization

Посилання

  1. The International Day for the Dissemination of Information about Food Losses and Food Waste (2022).
  2. Chakrabarty, N., Mourin, M. M., Islam, N., Haque, A. R., Akter, S., Siddique, A. A., Sarker, M. (2020). Assessment of the Potential of Watermelon Rind Powder for the Value Addition of Noodles. Journal of Biosystems Engineering, 45 (4), 223–231. doi: https://doi.org/10.1007/s42853-020-00061-y
  3. Chakrabarty, N., Mourin, M. M., Islam, N., Haque, A. R., Akter, Mst. S., Siddique, M. A. A., Sarker, M. (2020). Correction to: Assessment of the Potential of Watermelon Rind Powder for the Value Addition of Noodles. Journal of Biosystems Engineering, 45 (4), 281–281. doi: https://doi.org/10.1007/s42853-020-00068-5
  4. Imarcgroup. Available at: https://www.imarcgroup.com/
  5. Sarangi, P. K., Singh, A. K., Srivastava, R. K., Gupta, V. K. (2023). Recent Progress and Future Perspectives for Zero Agriculture Waste Technologies: Pineapple Waste as a Case Study. Sustainability, 15 (4), 3575. doi: https://doi.org/10.3390/su15043575
  6. Sadovnikov, M. A. (2012). Obosnovanie konstruktivno-tekhnologicheskikh parametrov mashiny dlya rezaniya ochischennoy myakoti plodov bakhchevykh pri pererabotke na tsukaty. Volgograd, 24.
  7. Tultabayev, M., Chomanov, U., Tultabayeva, T., Shoman, A., Dodaev, K., Azimov, U., Zhumanova, U. (2022). Identifying patterns in the fatty-acid composition of safflower depending on agroclimatic conditions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (116)), 23–28. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.255336
  8. Bellary, A. N., Indiramma, A. R., Prakash, M., Baskaran, R., Rastogi, N. K. (2016). Anthocyanin infused watermelon rind and its stability during storage. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 33, 554–562. doi: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2015.10.010
  9. Hoque, M. M., Ara, S., Begum, S., Kamal, A. M., Sayeed, S. (2015). Morphometric Analysis of Dry Adult Human Mandibular Ramus. Bangladesh Journal of Anatomy, 12 (1), 14–16. doi: https://doi.org/10.3329/bja.v12i1.22612
  10. Ninčević Grassino, A., Rimac Brnčić, S., Badanjak Sabolović, M., Šic Žlabur, J., Marović, R., Brnčić, M. (2023). Carotenoid Content and Profiles of Pumpkin Products and By-Products. Molecules, 28 (2), 858. doi: https://doi.org/10.3390/molecules28020858
  11. Rico, X., Gullón, B., Alonso, J. L., Yáñez, R. (2020). Recovery of high value-added compounds from pineapple, melon, watermelon and pumpkin processing by-products: An overview. Food Research International, 132, 109086. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109086
  12. Kabylda, A., Serikbay, G., Myktabaeva, M., Atanov, S., Muslimov, N., Tultabayev, M. (2022). Development of gluten-free pasta products based on multivariate analysis. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (119)), 6–11. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.265790
  13. Fabani, M. P., Capossio, J. P., Román, M. C., Zhu, W., Rodriguez, R., Mazza, G. (2021). Producing non-traditional flour from watermelon rind pomace: Artificial neural network (ANN) modeling of the drying process. Journal of Environmental Management, 281, 111915. doi: https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2020.111915
  14. Zhumaliyeva, G., Chomanov, U., Tultabaeva, T., Tultabayev, M., Kasymbek, R. (2020). Formation of Processes of Intensification of Crop Growth For The Formation of Business Structures. SSRN Electronic Journal. doi: https://doi.org/10.2139/ssrn.4128701
  15. Al-Sayed, H. M. A., Ahmed, A. R. (2013). Utilization of watermelon rinds and sharlyn melon peels as a natural source of dietary fiber and antioxidants in cake. Annals of Agricultural Sciences, 58 (1), 83–95. doi: https://doi.org/10.1016/j.aoas.2013.01.012
  16. Shaprov, M. N., Semin, D. V., Sadovnikov, M. A. (2013). Opredelenie silovykh parametrov protsessa rezaniya ochischennoy myakoti plodov bakhchevykh. Izvestiya NV AUK, 4 (32).
  17. Dzhuraev, Kh. F. (2001). Tekhnologiya pererabotki bakhchevykh kul'tur. Khranenie i pererabotka sel'khoz syr'ya, 9, 52.
  18. Shambulov, E. D., Erkebaev, M. Zh. (2011). Pat. No. 23668 RK. Ustroystvo dlya udaleniya serdtseviny plodov, preimuschestvenno arbuzov.
  19. Olaniyan, A. M. (2010). Development of a small scale orange juice extractor. Journal of Food Science and Technology, 47 (1), 105–108. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-010-0002-8
  20. Schmilovitch, Z., Alchanatis, V., Ignat, T., Hoffman, A., Egozi, H., Ronen, B. et al. (2015). Machinery for Fresh Cut Watermelon and Melon. Chemical Engineering Transactions, 44. Available at: https://www.aidic.it/cet/15/44/047.pdf
  21. Shaprov, M. N., Semin, D. V., Sadovnikov, M. A (2012). Kachestvennye pokazateli raboty mashiny dlya rezaniya ochischennoy myakoti plodov bakhchevykh kul'tur. Agrarnaya nauka - osnova uspeshnogo razvitiya APK i sokhraneniya ekosistem. Materialy Mezhdunar. nauch.-prakt. konf. Volgograd: FGBOU VPO Volgogradskiy GAU, 191–195.
  22. Tseplyaev, A. N., Shaprov, M. N., Abezin, V. G., Tseplyaev, V. A., Tarasova, E. M. (2007). Sovremennye napravleniya mekhanizirovannogo vozdelyvaniya, uborki i pererabotki bakhchevykh kul'tur. Izvestiya NV AUK, 2.
  23. Hall, A. S., Holowenko, A. R., Laughlin, H. G. (2018). Theory and Problems of Machine Design. Schaum’s outline series. McGraw-Hill.
  24. Nazymbekova, A. E., Medvedkov, E. B., Tlevlesova, D. A., Shaprov, M. N. (2020). Fiziko-matematicheskaya model' protsessa otdeleniya myakoti arbuza ot korki. Vestnik Gosudarstvennogo universiteta imeni Shakarima goroda Semey, 2 (90), 57–60.
  25. Samoylov, V. A., Nevzorov, V. N. (2009). Mashiny dlya rezaniya pischevykh produktov i syr'ya. Krasnoyarsk, 38.
  26. Koshevoy, E. P. (2005). Praktikum po raschetam tekhnologicheskogo oborudovaniya pischevykh proizvodstv. Saint Petersburg: GIORD, 232.
  27. Kizatova, M. E. (2020). Sovremennye tendentsii v razvitii oborudovaniya dlya pererabotki bakhchevykh (preimuschestvenno arbuzov). Lap Lambert academic publishing, 205.
Розробка високоефективної установки для відділення шкірки від м'якоті дині

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-30

Як цитувати

Zhumalieva, G., Chomanov, U., Aktokalova, G., Tultabayev, N., Kasymbek, R., & Tultabayev, M. (2023). Розробка високоефективної установки для відділення шкірки від м’якоті дині. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (123), 16–23. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.281285

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв