Розробка технології виробництва пророщеного насіння льону з використанням плазмохімічно активованих водних розчинів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.284810Ключові слова:
лляне насіння, плазмохімічна активація, пророщування, пророщене насіння, біологічно-активні речовиниАнотація
Результатом проведених досліджень є розробка технології виробництва пророщеного насіння льону з використанням плазмохімічно активованих водних розчинів. Об’єктом досліджень стало лляне насіння. Нагальною технологічною проблемою є інтенсифікація процесу біоактивації лляного насіння та його якісне знезараження. Експериментально доведена доцільність використання плазмохімічно активованих водних розчинів як інтенсифікатора технологічного процесу проростання лляного насіння та дієвого дезінфектанту харчової сировини. Показано, що застосування плазмохімічної активації технологічних розчинів дозволяє не тільки пришвидшити проростання лляного насіння, а й сприяє більш активному накопиченню біологічно цінних складових в лляній сировині. Проаналізовано склад насіння льону, як похідної сировини. Окремо досліджено пророщене лляне насіння, яке в подальшому розглядається як високоцінний компонент харчових продуктів. Зафіксовано збільшення вологості лляного насіння в процесі відволожування на 0,7–1,7 %. Розвиток проростка збільшується на 2–9 мм. Підвищується енергія та здатність до проростання на 5–12 %. Біомаса пророщеного насіння збільшується на 39–56 %. У лляному насінні в процесі пророщування підвищується вміст білків з 21,88 до 23,71 %, редукуючих цукрів з 2,37 до 4,02 %. Загальний вміст амінокислот збільшується з 3,64 до 10,38 % – в порівнянні з контролем, а в порівнянні з сировиною підвищується в 10 разів. Відмічено значне накопичення вітамінів: В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9, С, Е. Крім того, плазмохімічно активовані розчини якісно дезінфікують пророщене насіння льону.
Технологія може бути застосована в при виробництві збагачувальних компонентів харчових продуктів. Особливу увагу розроблена технологія отримає при виробництві функціональних продуктів харчування
Посилання
- Kraevska, S., Yeshchenko, O., Stetsenko, N. (2019). Optimization of the technological process of flax seed germination. Food Science and Technology, 13 (3). doi: https://doi.org/10.15673/fst.v13i3.1453
- Gutiérrez, C., Rubilar, M., Jara, C., Verdugo, M., Sineiro, J., Shene, C. (2010). Flaxseed and flaxseed cake as a source of compounds for food industry. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 10 (4), 454–463. doi: https://doi.org/10.4067/s0718-95162010000200006
- Sebei, K., Debez, A., Herchi, W., Boukhchina, S., Kallel, H. (2007). Germination kinetics and seed reserve mobilization in two flax (Linum usitatissimum L.) cultivars under moderate salt stress. Journal of Plant Biology, 50 (4), 447–454. doi: https://doi.org/10.1007/bf03030681
- Wang, H., Wang, J., Guo, X., Brennan, C. S., Li, T., Fu, X. et al. (2016). Effect of germination on lignan biosynthesis, and antioxidant and antiproliferative activities in flaxseed (Linum usitatissimum L.). Food Chemistry, 205, 170–177. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.001
- Katare, C., Saxena, S., Agrawal, S., Prasad, G. (2012). Flax Seed: A Potential Medicinal Food. Journal of Nutrition & Food Sciences, 02 (01). doi: https://doi.org/10.4172/2155-9600.1000120
- Gutte, K. B., Sahoo, A. K., Ranveer, R. C. (2015). Bioactive Components of Flaxseed and its Health Benefits. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 31 (1), 42–51. Available at: https://www.researchgate.net/publication/273441906_Bioactive_Components_of_Flaxseed_and_its_Health_Benefits
- Kraevska, S., Stetsenko, N., Korol, O. (2017). Comparing Between The Amino Acid Composition Of Flax Seeds Before And After Germination. Agrobiodiversity for Improving Nutrition, Health and Life Quality, 253–257. doi: https://doi.org/10.15414/agrobiodiversity.2017.2585-8246.253-257
- Singh, K. K., Mridula, D., Rehal, J., Barnwal, P. (2011). Flaxseed: A Potential Source of Food, Feed and Fiber. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 51 (3), 210–222. doi: https://doi.org/10.1080/10408390903537241
- Edel, A. L., Aliani, M., Pierce, G. N. (2015). Stability of bioactives in flaxseed and flaxseed-fortified foods. Food Research International, 77, 140–155. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2015.07.035
- Ghosal, S., Bhattacharyya, D. K., Bhowal, J. (2022). Production, characterization, and storage stability of nutritionally enriched flaxseed‐based spread. Journal of Food Processing and Preservation, 46 (5). doi: https://doi.org/10.1111/jfpp.16574
- Goyal, A., Sharma, V., Upadhyay, N., Gill, S., Sihag, M. (2014). Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. Journal of Food Science and Technology, 51 (9), 1633–1653. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-013-1247-9
- Kovalova, O., Vasylieva, N., Stankevych, S., Zabrodina, I., Haliasnyi, I., Gontar, T. et al. (2023). Determining the effect of plasmochemically activated aqueous solutions on the bioactivation process of sea buckthorn seeds. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (122)), 99–111. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.275548
- Minevich, I. E., Nechiporenko, A. P., Goncharova, A. A., Sitnikova, V. E. (2021). Dynamics of macronutrients during short-term germination of flax seeds. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology, 11 (3), 449–459. doi: https://doi.org/10.21285/2227-2925-2021-11-3-449-459
- Herchi, W., Bahashwan, S., Sebei, K., Ben Saleh, H., Kallel, H., Boukhchina, S. (2015). Effects of germination on chemical composition and antioxidant activity of flaxseed (Linum usitatissimum) oil. Grasas y Aceites, 66 (1), e057. doi: https://doi.org/10.3989/gya.0463141
- Villeneuve, S., Power, K. A., Guévremont, E., Mondor, M., Tsao, R., Wanasundara, J. P. D. et al. (2014). Effect of a Short-Time Germination Process on the Nutrient Composition, Microbial Counts and Bread-Making Potential of Whole Flaxseed. Journal of Food Processing and Preservation, 39 (6), 1574–1586. doi: https://doi.org/10.1111/jfpp.12385
- Wu, Y., Wang, H., Wang, Y., Brennan, C. S., Anne Brennan, M., Qiu, C., Guo, X. (2020). Comparison of lignans and phenolic acids in different varieties of germinated flaxseed (Linum usitatissimum L.). International Journal of Food Science & Technology, 56 (1), 196–204. doi: https://doi.org/10.1111/ijfs.14619
- Li, X., Li, J., Dong, S., Li, Y., Wei, L., Zhao, C. et al. (2019). Effects of germination on tocopherol, secoisolarlciresinol diglucoside, cyanogenic glycosides and antioxidant activities in flaxseed (Linum usitatissimumL.). International Journal of Food Science & Technology, 54 (7), 2346–2354. doi: https://doi.org/10.1111/ijfs.14098
- Kajla, P., Sharma, A., Sood, D. R. (2014). Flaxseed – a potential functional food source. Journal of Food Science and Technology, 52 (4), 1857–1871. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-014-1293-y
- Liu, J., Shim, Y. Y., Tse, T. J., Wang, Y., Reaney, M. J. T. (2018). Flaxseed gum a versatile natural hydrocolloid for food and non-food applications. Trends in Food Science & Technology, 75, 146–157. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.01.011
- Bekhit, A. E.-D. A., Shavandi, A., Jodjaja, T., Birch, J., Teh, S., Mohamed Ahmed, I. A. et al. (2018). Flaxseed: Composition, detoxification, utilization, and opportunities. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 13, 129–152. doi: https://doi.org/10.1016/j.bcab.2017.11.017
- Kurt, O. (2012). A predictive model for the effects of temperature on the germination period of flax seeds (Linum usitatissimum L.). Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 36 (6), 654–658. doi: https://doi.org/10.3906/tar-1202-13
- Bayat, M., Zargar, M., Murtazova, K. M.-S., Nakhaev, M. R., Shkurkin, S. I. (2022). Ameliorating Seed Germination and Seedling Growth of Nano-Primed Wheat and Flax Seeds Using Seven Biogenic Metal-Based Nanoparticles. Agronomy, 12 (4), 811. doi: https://doi.org/10.3390/agronomy12040811
- Kovaliova, O., Chursinov, Y., Kalyna, V., Khromenko, T., Kunitsia, E. (2020). Investigation of the intensive technology of food sprouts using organic acids. EUREKA: Life Sciences, 2, 45–53. doi: https://doi.org/10.21303/2504-5695.2020.001204
- Pivovarov, O., Kovaliova, O. (2019). Features of grain germination with the use of aqueous solutions of fruit acids. Food Science and Technology, 13 (1). doi: https://doi.org/10.15673/fst.v13i1.1334
- Kovaliova, O., Tchoursinov, Y., Kalyna, V., Koshulko, V., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Identification of patterns in the production of a biologically-active component for food products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (104)), 61–68. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200026
- Pivovarov, O., Kovaliova, O., Koshulko, V. (2020). Effect of plasmochemically activated aqueous solution on process of food sprouts production. Ukrainian Food Journal, 9 (3), 576–587. doi: https://doi.org/10.24263/2304-974x-2020-9-3-7
- Kovaliova, O., Pivovarov, O., Koshulko, V. (2020). Study of hydrothermal treatment of dried malt with plasmochemically activated aqueous solutions. Food Science and Technology, 14 (3). doi: https://doi.org/10.15673/fst.v14i3.1799
- Pivovarov, O., Kovaliova, O., Khromenko, T., Shuliakevych, Z. (2017). Features of obtaining malt with use of aqueous solutions of organic acids. Food Science and Technology, 11 (4). doi: https://doi.org/10.15673/fst.v11i4.728
- Fang, Y., Franke, C., Manthei, A., McMullen, L., Temelli, F., Gänzle, M. G. (2021). Effects of high-pressure carbon dioxide on microbial quality and germination of cereal grains and beans. The Journal of Supercritical Fluids, 175, 105272. doi: https://doi.org/10.1016/j.supflu.2021.105272
- Zhao, Y., Patange, A., Sun, D., Tiwari, B. (2020). Plasma‐activated water: Physicochemical properties, microbial inactivation mechanisms, factors influencing antimicrobial effectiveness, and applications in the food industry. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 19 (6), 3951–3979. doi: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12644
- Bourke, P., Ziuzina, D., Boehm, D., Cullen, P. J., Keener, K. (2018). The Potential of Cold Plasma for Safe and Sustainable Food Production. Trends in Biotechnology, 36 (6), 615–626. doi: https://doi.org/10.1016/j.tibtech.2017.11.001
- Lin, C.-M., Chu, Y.-C., Hsiao, C.-P., Wu, J.-S., Hsieh, C.-W., Hou, C.-Y. (2019). The Optimization of Plasma-Activated Water Treatments to Inactivate Salmonella Enteritidis (ATCC 13076) on Shell Eggs. Foods, 8 (10), 520. doi: https://doi.org/10.3390/foods8100520
- Pivovarov, O. A., Kovaleva, O. S., Chursinov, J. O. (2020). Prevention of biofouling of industrial reverse water supply systems by plasma water treatment. 3 nd International Scientific and Technical Internet Conference “Innovative development of resource-saving technologies and sustainable use of natural resources”. Petroșani: UNIVERSITAS Publishing, 50–52. Available at: https://dspace.dsau.dp.ua/handle/123456789/5295
- Pivovarov, О., Kovalova, О., Koshulko, V., Aleksandrova, A. (2022). Study of use of antiseptic ice of plasma-chemically activated aqueous solutions for the storage of food raw materials. Food Science and Technology, 15 (4). doi: https://doi.org/10.15673/fst.v15i4.2260
- Kovaliova, O., Pivovarov, O., Kalyna, V., Tchoursinov, Y., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Implementation of the plasmochemical activation of technological solutions in the process of ecologization of malt production. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (10 (107)), 26–35. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.215160
- Pivovarov, О., Kovaliova, О., Koshulko, V. (2022). Effect of plasma-chemically activated aqueous solutions on the process of disinfection of food production equipment. Food Science and Technology, 16 (3). doi: https://doi.org/10.15673/fst.v16i3.2392
- Greene, W. (2017). Econometric Analysis. London: Pearson Learning Solutions, 1176.
- Wooldridge, J. M. (2012). Introductory Econometrics: A Modern Approach. Boston, MA: Cengage Learning, 910.
- Erkmen, O. (2022). Microbiological analysis of foods and food processing environments. Academic Press. doi: https://doi.org/10.1016/c2021-0-01219-0
- Vasylieva, N. (2013). Forecasting of prices in the field of crops-growing in Ukraine and regions. Economic Annals-XXI, 11-12 (2), 26–29. Available at: http://ea21journal.world/index.php/ea-v136-07/
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Olena Kovaliova, Natalia Vasylieva, Serhii Stankevych, Inna Zabrodina, Oleksandra Mandych, Tatyana Hontar, Ivan Haliasnyi, Oleh Kotliar, Oleksandr Yanchyk, Oleg Bogatov
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.