Виявлення впливу вмісту вологи та ліпідів сировини на технологічні властивості екструдованої білково-жирової системи
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.285132Ключові слова:
екструдування, білково-жирова система, шроти, крупа кукурудзяна, вміст вологи, вміст ліпідів, пористістьАнотація
Розглянуто шлях вирішення проблеми корегування технологічних показників, зокрема пористості та вмісту вологи в екструдованих білково-жирових системах на основі шротів соєвого, ріпакового, конопляного та крупи кукурудзяної. Особливість роботи полягає у обґрунтуванні раціонального співвідношення вмісту вологи і ліпідів в сировинних компонентах екструдату, що є важливим аспектом раціоналізації складу та покращення текстури інноваційних екструдованих продуктів на базі вказаної сировини.
Об’єктом дослідження є технологічні показники, зокрема пористість і вологість екструдованої білково-жирової системи в залежності від вмісту вологи і ліпідів в сировинних компонентах. Встановлено раціональне співвідношення вмісту вологи (10,5…12,5 %) і ліпідів (3,5…5,0 %) в сировині для екструдованої білково-жирової системи. Обґрунтовано використання олеїну пальмового рафінованого як олійного продукту, стійкого до окислювального псування, що має додаватися до сировинних компонентів з метою корегування технологічних властивостей готового продукту.
Розроблена білково-жирова система обґрунтованого складу має перевагу перед комерційним аналогічним продуктом за вмістом сирого протеїну (29,0 % проти 8,2 %), пористістю (130,0 % проти 105,0 %) та вартістю (916 $/т проти 2 798 $/т). Отримані дані пояснюються тим, що використано комплекс складових, частина з яких є відходами виробництва, з обґрунтованим вмістом вологи та ліпідів, що вплинуло на позитивні технологічні характеристики екструдату. Прикладним аспектом використання даного наукового результату є можливість раціоналізації процесу екструдування шротів олійних культур для досягнення бажаної текстури, пористості та стабільності ліпідної компоненти продукту
Посилання
- Sokolov, V. M., Gorbenko, V. V., Vinnik, I. A., Mekhed, O. M. (2006). Processing the Ni- And Cr-bearing oxidized scarfing granulates with liquid cast iron. Extraction and Processing Division: Sohn International Symposium, 1, 453–462.
- Danchenko, Y., Andronov, V., Barabash, E., Obigenko, T., Rybka, E., Meleshchenko, R., Romin, A. (2017). Research of the intramolecular interactions and structure in epoxyamine composites with dispersed oxides. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (12 (90)), 4–12. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.118565
- Vambol, S., Bogdanov, I., Vambol, V., Suchikova, Y., Lopatina, H., Tsybuliak, N. (2017). Research into effect of electrochemical etching conditions on the morphology of porous gallium arsenide. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (5 (90)), 22–31. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.118725
- Vambol, S., Vambol, V., Kondratenko, O., Koloskov, V., Suchikova, Y. (2018). Substantiation of expedience of application of high-temperature utilization of used tires for liquefied methane production. Journal of Achievements in Materials and Manufacturing Engineering, 87 (2), 77–84. doi: https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.2830
- Kovaliova, O., Tchoursinov, Y., Kalyna, V., Koshulko, V., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Identification of patterns in the production of a biologically-active component for food products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (104)), 61–68. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200026
- Loboichenko, V. M., Vasyukov, A. E., Tishakova, T. S. (2017). Investigations of Mineralization of Water Bodies on the Example of River Waters of Ukraine. Asian Journal of Water, Environment and Pollution, 14 (4), 37–41. doi: https://doi.org/10.3233/ajw-170035
- Sadkovyi, V., Pospelov, B., Andronov, V., Rybka, E., Krainiukov, O., Rud, A. et al. (2020). Construction of a method for detecting arbitrary hazard pollutants in the atmospheric air based on the structural function of the current pollutant concentrations. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (108)), 14–22. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.218714
- Pospelov, B., Andronov, V., Rybka, E., Krainiukov, O., Maksymenko, N., Meleshchenko, R. et al. (2020). Mathematical model of determining a risk to the human health along with the detection of hazardous states of urban atmosphere pollution based on measuring the current concentrations of pollutants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (10 (106)), 37–44. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.210059
- Vambol, S., Vambol, V., Sychikova, Y., Deyneko, N. (2017). Analysis of the ways to provide ecological safety for the products of nanotechnologies throughout their life cycle. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (85)), 27–36. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.85847
- Vambol, S., Bogdanov, I., Vambol, V., Suchikova, Y., Kondratenko, O., Hurenko, O., Onishchenko, S. (2017). Research into regularities of pore formation on the surface of semiconductors. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (5 (87)), 37–44. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.104039
- Petik, I., Litvinenko, O., Kalyna, V., Ilinska, O., Raiko, V., Filenko, O. et al. (2023). Development of extruded animal feed based on fat and oil industry waste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (122)), 112–120. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.275509
- Wallace, T., Gibbons, D., O’Dwyer, M., Curran, T. P. (2017). International evolution of fat, oil and grease (FOG) waste management – A review. Journal of Environmental Management, 187, 424–435. doi: https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2016.11.003
- Tsykhanovska, I., Evlash, V., Alexandrov, A., Lazarieva, T., Svidlo, K., Gontar, T. et al. (2018). Substantiation of the mechanism of interaction between biopolymers of ryeandwheat flour and the nanoparticles of the magnetofооd food additive in order to improve moistureretaining capacity of dough. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (92)), 70–80. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126358
- Danchenko, Y., Andronov, V., Kariev, A., Lebedev, V., Rybka, E., Meleshchenko, R., Yavorska, D. (2017). Research into surface properties of disperse fillers based on plant raw materials. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (12 (89)), 20–26. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.111350
- Petik, I., Belinska, A., Kunitsia, E., Bochkarev, S., Ovsiannikova, T., Kalyna, V. et al. (2021). Processing of ethanol-containing waste of oil neutralization in the technology of hand cleaning paste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (109)), 23–29. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.225233
- Singh, S., Gamlath, S., Wakeling, L. (2007). Nutritional aspects of food extrusion: a review. International Journal of Food Science & Technology, 42 (8), 916–929. doi: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2006.01309.x
- Papchenko, V., Matveeva, T., Bochkarev, S., Belinska, A., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Development of amino acid balanced food systems based on wheat flour and oilseed meal. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (105)), 66–76. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.203664
- Sentís-Moré, P., Ortega-Olivé, N., Mas-Capdevila, A., Romero-Fabregat, M.-P. (2022). Impact of centrifugation and vacuum filtration step on the yield and molecular weight distribution of protein hydrolysates from rapeseed and sunflower meals. LWT, 165, 113741. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113741
- Malomo, S. A., Aluko, R. E. (2015). Conversion of a low protein hemp seed meal into a functional protein concentrate through enzymatic digestion of fibre coupled with membrane ultrafiltration. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 31, 151–159. doi: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2015.08.004
- Kamali Rousta, L., Bodbodak, S., Nejatian, M., Ghandehari Yazdi, A. P., Rafiee, Z., Xiao, J., Jafari, S. M. (2021). Use of encapsulation technology to enrich and fortify bakery, pasta, and cereal-based products. Trends in Food Science & Technology, 118, 688–710. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.10.029
- Singh, J. P., Kaur, A., Singh, B., Singh, N., Singh, B. (2019). Physicochemical evaluation of corn extrudates containing varying buckwheat flour levels prepared at various extrusion temperatures. Journal of Food Science and Technology, 56 (4), 2205–2212. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-019-03703-y
- Mazaheri Tehrani, M., Ehtiati, A., Sharifi Azghandi, S. (2017). Application of genetic algorithm to optimize extrusion condition for soy-based meat analogue texturization. Journal of Food Science and Technology, 54 (5), 1119–1125. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-017-2524-9
- Zhang, B., Liu, G., Ying, D., Sanguansri, L., Augustin, M. A. (2017). Effect of extrusion conditions on the physico-chemical properties and in vitro protein digestibility of canola meal. Food Research International, 100, 658–664. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.07.060
- Mridula, D., Sethi, S., Tushir, S., Bhadwal, S., Gupta, R. K., Nanda, S. K. (2017). Co-extrusion of food grains-banana pulp for nutritious snacks: optimization of process variables. Journal of Food Science and Technology, 54 (9), 2704–2716. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-017-2707-4
- Saldanha do Carmo, C., Varela, P., Poudroux, C., Dessev, T., Myhrer, K., Rieder, A. et al. (2019). The impact of extrusion parameters on physicochemical, nutritional and sensorial properties of expanded snacks from pea and oat fractions. LWT, 112, 108252. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.108252
- Zahari, I., Purhagen, J. K., Rayner, M., Ahlström, C., Helstad, A., Landers, M. et al. (2023). Extrusion of high-moisture meat analogues from hempseed protein concentrate and oat fibre residue. Journal of Food Engineering, 354, 111567. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2023.111567
- Delgado, E., Valles-Rosales, D. J., Flores, N. C., Reyes-Jáquez, D. (2021). Evaluation of fish oil content and cottonseed meal with ultralow gossypol content on the functional properties of an extruded shrimp feed. Aquaculture Reports, 19, 100588. doi: https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2021.100588
- Rashid, M. T., Liu, K., Han, S., Jatoi, M. A., Sarpong, F. (2023). Optimization of Extrusion Treatments, Quality Assessments, and Kinetics Degradation of Enzyme Activities during Storage of Rice Bran. Foods, 12 (6), 1236. doi: https://doi.org/10.3390/foods12061236
- Plastivtsi ekstrudovani multyzlakovi «Molodist». Available at: https://prom.ua/ua/p1521753798-hlopya-ekstrudirovannye-multizlakovye.html
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Victoriіa Papchenko, Galyna Stepankova, Olena Karatieieva, Iryna Balandina, Denys Shapovalenko, Andrii Kariuk, Yevhenii Statyvka, Olha Bakumenko, Andrii Melnyk, Serhii Нorbas
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.