Розробка технології отримання склеєних ковбасних оболонок із кишкової сировини із застосуванням електорофорезу
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.308603Ключові слова:
склеєні ковбасні оболонки, адгезивний споріднений конструкт, дублення таніном, розривне навантаженняАнотація
Об’єктом дослідження є спосіб отримання склеєних ковбасних оболонок, в якому для склеювання шарів кишкової сировини використовуються адгезивні споріднені конструкти та електрофорез для дублення.
Обґрунтовано розробку способу склеювання ковбасних оболонок із кишкової сировини із використанням адгезивних споріднених конструктів шляхом зшивання дубленням, інтенсифікованим електрофорезом.
Запропоновано технологію склеєних ковбасних оболонок із кишкової сировини, що відносять до незатребуваних залишків та відходів. Технологія відрізняється від відомих аналогічних технологій застосуванням способу склеювання кишкових оболонок з використанням адгезивного спорідненого конструкта та електрофорезу під час дублення. Розроблений спосіб склеювання та пристрій для його реалізації дозволяють уникнути порушення цілісності сировини, універсальні по відношенню до неї та прості в експлуатації.
Визначено раціональні параметри електрофорезу, що застосовується для прискорення процесу дублення місця склеювання шарів кишкових оболонок з використанням адгезивного спорідненого конструкта. Визначено різницю потенціалів між електродами та тривалість експозиції місця склеювання для склеювання вихідної кишкової сировини: черев свинячих, черев баранячих, черев яловичих. За різниці потенціалів 100 В тривалість експозиції місця склеювання для черев синячих та баранячих складає 17 хв., а для яловичих черев – 20 хв. Відзначено, результати відрізняються значенням тривалості експозиції місця склеювання, що, імовірно, обумовлено товщиною шару вихідної сировини.
Запропонована технологія сприятиме підвищенню ефективності технології склеєних ковбасних оболонок із кишкової сировини та може бути використана на підприємствах з переробки сільськогосподарської продукції та м’ясопереробної промисловості
Посилання
- Kleshchov, A. Y., Khiuhi, K., Khenhevoss, D., Maslikov, M. M. (2018). Resursoefektyvne ta chyste vyrobnytstvo u miasnii promyslovosti. Kyiv: Tsentr resursoefektyvnoho ta chystoho vyrobnytstva, 68. Available at: https://www.researchgate.net/publication/330442289_Resursoefektivne_ta_ciste_virobnictvo_u_m'asnij_promislovosti_Resource_efficient_and_cleaner_production_for_meat_sector/citations
- Kezia, P., Kumar, K. S., Sai, B. L. N. (2017). Lean manufacturing in food and beverage industry. International journal of civil engineering and technology, 8 (5), 168–174. Available at: https://www.researchgate.net/publication/317770282_Lean_manufacturing_in_food_and_beverage_industry
- Mrugalska, B., Wyrwicka, M. K. (2017). Towards Lean Production in Industry 4.0. Procedia Engineering, 182, 466–473. https://doi.org/10.1016/j.proeng.2017.03.135
- Mykhailov, V. M., Onyshchenko, V. M., Pak, A. O., Inzhyiants, S. T. (2022). Obgruntuvannia tekhnolohiyi skleienykh kyshkovykh kovbasnykh obolonok, armovanykh teplovoiu koahuliatsieiu i dublenniam. Kharkiv: DBTU, 105. Available at: https://repo.btu.kharkov.ua/jspui/handle/123456789/22535?mode=full
- Оnishchenko, V., Pak, A., Goralchuk, A., Shubina, L., Bolshakova, V., Inzhyyants, S. et al. (2021). Devising techniques for reinforcing glued sausage casings by using different physical methods. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (109)), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224981
- Mykhailov, V., Оnyshchenko, V., Pak, A., Bredykhin, V., Zahorulko, O. (2021). Investigation of frying process of meat sausages in glued casings from intestinal raw materials. Ukrainian Food Journal, 10 (2), 387–398. https://doi.org/10.24263/2304-974x-2021-10-2-14
- Zhu, J., Li, Z., Zou, Y., Lu, G., Ronca, A., D’Amora, U. et al. (2022). Advanced application of collagen-based biomaterials in tissue repair and restoration. Journal of Leather Science and Engineering, 4 (1). https://doi.org/10.1186/s42825-022-00102-6
- Wijnker, J. J. (2009). Aspects of quality assurance in processing natural sausage casings. Ridderprint. Available at: https://www.academia.edu/22843702/Aspects_of_quality_assurance_in_processing_natural_sausage_casings
- Оnishchenko, V., Maryna, Y., Оnyshchenko, А., Inzhyyants, S. (2024). Prehydrolysis changes of beef rounds water absorption under the acid treatment effect. Bulletin of the NTU"KhPI". Series: New Solutions in Modern Technology, 1 (19), 65–69. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2024.01.09
- Fratzl, P. (Ed.) (2008). Collagen. Springer US. https://doi.org/10.1007/978-0-387-73906-9
- Covington, A. D., Wise, W. R. (2019). Tanning Chemistry: The Science of Leather. The Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/9781839168826
- Lucarini, M., Durazzo, A., Sciubba, F., Di Cocco, M. E., Gianferri, R., Alise, M. et al. (2020). Stability of the Meat Protein Type I Collagen: Influence of pH, Ionic Strength, and Phenolic Antioxidant. Foods, 9 (4), 480. https://doi.org/10.3390/foods9040480
- Pak, A., Оnishchenko, V., Yancheva, M., Grynchenko, N., Dromenko, O., Pak, A. et al. (2023). Devising a technique and designing an apparatus for obtaining a multifunctional purpose film from intestinal raw materials. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (123)), 6–15. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279008
- Lee, E. (2019). Electrophoresis of Porous Particles. Interface Science and Technology, 145–180. https://doi.org/10.1016/b978-0-08-100865-2.00007-2
- Pizzi, A. (2021). Tannins medical / pharmacological and related applications: A critical review. Sustainable Chemistry and Pharmacy, 22, 100481. https://doi.org/10.1016/j.scp.2021.100481
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Andrey Pak, Vyacheslav Оnishchenko, Maryna Yancheva, Nataliya Grynchenko, Alina Pak, Samvel Inzhyyants, Аrtem Оnyshchenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.