Розробка технології отримання склеєних ковбасних оболонок із кишкової сировини із застосуванням електорофорезу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.308603

Ключові слова:

склеєні ковбасні оболонки, адгезивний споріднений конструкт, дублення таніном, розривне навантаження

Анотація

Об’єктом дослідження є спосіб отримання склеєних ковбасних оболонок, в якому для склеювання шарів кишкової сировини використовуються адгезивні споріднені конструкти та електрофорез для дублення.

Обґрунтовано розробку способу склеювання ковбасних оболонок із кишкової сировини із використанням адгезивних споріднених конструктів шляхом зшивання дубленням, інтенсифікованим електрофорезом.

Запропоновано технологію склеєних ковбасних оболонок із кишкової сировини, що відносять до незатребуваних залишків та відходів. Технологія відрізняється від відомих аналогічних технологій застосуванням способу склеювання кишкових оболонок з використанням адгезивного спорідненого конструкта та електрофорезу під час дублення. Розроблений спосіб склеювання та пристрій для його реалізації дозволяють уникнути порушення цілісності сировини, універсальні по відношенню до неї та прості в експлуатації.

Визначено раціональні параметри електрофорезу, що застосовується для прискорення процесу дублення місця склеювання шарів кишкових оболонок з використанням адгезивного спорідненого конструкта. Визначено різницю потенціалів між електродами та тривалість експозиції місця склеювання для склеювання вихідної кишкової сировини: черев свинячих, черев баранячих, черев яловичих. За різниці потенціалів 100 В тривалість експозиції місця склеювання для черев синячих та баранячих складає 17 хв., а для яловичих черев – 20 хв. Відзначено, результати відрізняються значенням тривалості експозиції місця склеювання, що, імовірно, обумовлено товщиною шару вихідної сировини.

Запропонована технологія сприятиме підвищенню ефективності технології склеєних ковбасних оболонок із кишкової сировини та може бути використана на підприємствах з переробки сільськогосподарської продукції та м’ясопереробної промисловості

Біографії авторів

Андрій Олегович Пак, Державний біотехнологічний університет

Доктор технічних наук, професор

Кафедра фізики та математики

В’ячеслав Миколайович Онищенко, Державний біотехнологічний університет

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології м’яса

Марина Олександрівна Янчева, Державний біотехнологічний університет

Доктор технічних наук, професор, декан

Кафедра технології м’яса

Наталя Геннадіївна Гринченко, ТОВ «КАПС ФУД СІСТЕМС»

Доктор технічних наук, доцент, директор з розвитку

Аліна Володимирівна Пак, Українська інженерно-педагогічна академія

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра маркетингу та торговельного підприємництва

Самвел Тігранович Інжиянц, ТОВ «Чугуївський м’ясокомбінат»

Старший технолог виробництва сиров’ялених виробів

Артем В’ячеславович Онищенко, Державний біотехнологічний університет

Аспірант

Кафедра технології м’яса

Посилання

  1. Kleshchov, A. Y., Khiuhi, K., Khenhevoss, D., Maslikov, M. M. (2018). Resursoefektyvne ta chyste vyrobnytstvo u miasnii promyslovosti. Kyiv: Tsentr resursoefektyvnoho ta chystoho vyrobnytstva, 68. Available at: https://www.researchgate.net/publication/330442289_Resursoefektivne_ta_ciste_virobnictvo_u_m'asnij_promislovosti_Resource_efficient_and_cleaner_production_for_meat_sector/citations
  2. Kezia, P., Kumar, K. S., Sai, B. L. N. (2017). Lean manufacturing in food and beverage industry. International journal of civil engineering and technology, 8 (5), 168–174. Available at: https://www.researchgate.net/publication/317770282_Lean_manufacturing_in_food_and_beverage_industry
  3. Mrugalska, B., Wyrwicka, M. K. (2017). Towards Lean Production in Industry 4.0. Procedia Engineering, 182, 466–473. https://doi.org/10.1016/j.proeng.2017.03.135
  4. Mykhailov, V. M., Onyshchenko, V. M., Pak, A. O., Inzhyiants, S. T. (2022). Obgruntuvannia tekhnolohiyi skleienykh kyshkovykh kovbasnykh obolonok, armovanykh teplovoiu koahuliatsieiu i dublenniam. Kharkiv: DBTU, 105. Available at: https://repo.btu.kharkov.ua/jspui/handle/123456789/22535?mode=full
  5. Оnishchenko, V., Pak, A., Goralchuk, A., Shubina, L., Bolshakova, V., Inzhyyants, S. et al. (2021). Devising techniques for reinforcing glued sausage casings by using different physical methods. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (109)), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224981
  6. Mykhailov, V., Оnyshchenko, V., Pak, A., Bredykhin, V., Zahorulko, O. (2021). Investigation of frying process of meat sausages in glued casings from intestinal raw materials. Ukrainian Food Journal, 10 (2), 387–398. https://doi.org/10.24263/2304-974x-2021-10-2-14
  7. Zhu, J., Li, Z., Zou, Y., Lu, G., Ronca, A., D’Amora, U. et al. (2022). Advanced application of collagen-based biomaterials in tissue repair and restoration. Journal of Leather Science and Engineering, 4 (1). https://doi.org/10.1186/s42825-022-00102-6
  8. Wijnker, J. J. (2009). Aspects of quality assurance in processing natural sausage casings. Ridderprint. Available at: https://www.academia.edu/22843702/Aspects_of_quality_assurance_in_processing_natural_sausage_casings
  9. Оnishchenko, V., Maryna, Y., Оnyshchenko, А., Inzhyyants, S. (2024). Prehydrolysis changes of beef rounds water absorption under the acid treatment effect. Bulletin of the NTU"KhPI". Series: New Solutions in Modern Technology, 1 (19), 65–69. https://doi.org/10.20998/2413-4295.2024.01.09
  10. Fratzl, P. (Ed.) (2008). Collagen. Springer US. https://doi.org/10.1007/978-0-387-73906-9
  11. Covington, A. D., Wise, W. R. (2019). Tanning Chemistry: The Science of Leather. The Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/9781839168826
  12. Lucarini, M., Durazzo, A., Sciubba, F., Di Cocco, M. E., Gianferri, R., Alise, M. et al. (2020). Stability of the Meat Protein Type I Collagen: Influence of pH, Ionic Strength, and Phenolic Antioxidant. Foods, 9 (4), 480. https://doi.org/10.3390/foods9040480
  13. Pak, A., Оnishchenko, V., Yancheva, M., Grynchenko, N., Dromenko, O., Pak, A. et al. (2023). Devising a technique and designing an apparatus for obtaining a multifunctional purpose film from intestinal raw materials. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (123)), 6–15. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279008
  14. Lee, E. (2019). Electrophoresis of Porous Particles. Interface Science and Technology, 145–180. https://doi.org/10.1016/b978-0-08-100865-2.00007-2
  15. Pizzi, A. (2021). Tannins medical / pharmacological and related applications: A critical review. Sustainable Chemistry and Pharmacy, 22, 100481. https://doi.org/10.1016/j.scp.2021.100481
Розробка технології отримання склеєних ковбасних оболонок із кишкової сировини із застосуванням електорофорезу

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-30

Як цитувати

Пак, А. О., Онищенко, В. М., Янчева, М. О., Гринченко, Н. Г., Пак, А. В., Інжиянц, С. Т., & Онищенко, А. В. (2024). Розробка технології отримання склеєних ковбасних оболонок із кишкової сировини із застосуванням електорофорезу. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (130), 67–75. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.308603

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв