Розробка способу інактивації ліпоксигеназ насіння льону з використанням хімічних реагентів

Автор(и)

  • Анна Павлівна Бєлінська Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-5795-2799
  • Ігор Михайлович Рищенко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-9859-4510
  • Ольга Миколаївна Близнюк Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-2595-8421
  • Наталія Юріївна Масалітіна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-7347-2584
  • Костянтин Вячеславович Сєдих Відокремлений структурний підрозділ «Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічний університету», Україна https://orcid.org/0000-0002-5720-8430
  • Світлана Анатоліївна Золотарьова Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-7275-5603
  • Наталя Василівна Федак Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-7460-3213
  • Олена Іванівна Петрова Миколаївський національний аграрний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-8612-3981
  • Наталя Петрівна Шевчук Миколаївський національний аграрний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5845-2582
  • Галина Анатоліївна Данильчук Миколаївський національний аграрний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5647-4593

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309079

Ключові слова:

окисна стабільність, ендогенна ліпоксигеназа, ліпідна складова, насіння льону, хімічні реагенти

Анотація

Об’єктом дослідження є окисна стабільність ліпідної складової насіння льону, обробленого розчином лимонної кислоти та хлориду натрію. В роботі визначено раціональний склад хімічних реагентів для інактивації ліпоксигеназ насіння льону. Отримані результати дозволяють розробити ефективний метод обробки насіння льону для підвищення стабільності до окисного псування. Запропонований склад розчину для обробки насіння льону (лимонна кислота – 1,0…1,3 %; хлорид натрію – 0,6…0,8 %) значно знижує показники пероксидного та анізидинового чисел ліпідної складової. Це сприяє зменшенню окисного псування під час прискореного окиснення та зберігання за нормальних умов. Раціональні умови обробки визначено на основі апроксимаційних залежностей цих показників від концентрацій хімічних реагентів. Отримані в роботі дані пояснюються хімічними взаємодіями між компонентами розчину та ферментним комплексом насіння льону, що зумовлює денатурацію ферментів і, відповідно, підвищення стабільності до окиснення ліпідної складової. Особливістю отриманих результатів є конкурентоспроможність обробленого насіння льону, яке відрізняється підвищеною харчовою цінністю через покращені технологічні властивості. Результати досліджень дозволяють мінімізувати втрати харчової цінності та підвищити терміни зберігання продуктів на основі насіння льону. Результати дослідження мають важливе значення для розробки нових технологій обробки олійних культур. Це дозволяє не тільки підвищити стабільність продуктів до окисного псування, але й забезпечити збереження їхньої високої харчової цінності. Подальші дослідження в окресленому напрямку мають сприяти вдосконаленню технологій переробки насіння олійних культур, зокрема льону, що є важливим внеском у розвиток харчової промисловості

Біографії авторів

Анна Павлівна Бєлінська, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедри біотехнології, біофізики та аналітичної хімії

Ігор Михайлович Рищенко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Доктор технічних наук, професор

Директор

Навчально-науковий інститут хімічної технології та інженерії

Ольга Миколаївна Близнюк, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра біотехнології, біофізики та аналітичної хімії

Наталія Юріївна Масалітіна, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехнології, біофізики та аналітичної хімії

Костянтин Вячеславович Сєдих, Відокремлений структурний підрозділ «Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічний університету»

Кандидат технічних наук

Циклова комісія харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Світлана Анатоліївна Золотарьова, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування та соціально-гуманітарних дисциплін»

Наталя Василівна Федак, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії

Олена Іванівна Петрова, Миколаївський національний аграрний університет

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра переробки продукції тваринництва та харчових технологій

Наталя Петрівна Шевчук, Миколаївський національний аграрний університет

Доктор філософії, старший викладач

Кафедра переробки продукції тваринництва та харчових технологій

Галина Анатоліївна Данильчук, Миколаївський національний аграрний університет

Кандидат сільсько-господарських наук

Кафедра технології виробництва продукції тваринництва

Посилання

  1. Rashid, F., Ahmed, Z., Hussain, S., Huang, J.-Y., Ahmad, A. (2019). Linum usitatissimum L. seeds: Flax gum extraction, physicochemical and functional characterization. Carbohydrate Polymers, 215, 29–38. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.03.054
  2. Belinska, A., Bochkarev, S., Varankina, O., Rudniev, V., Zviahintseva, O., Rudnieva, K. et al. (2019). Research on oxidative stability of protein-fat mixture based on sesame and flax seeds for use in halva technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 6–14. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178908
  3. Kajla, P., Sharma, A., Sood, D. R. (2014). Flaxseed – a potential functional food source. Journal of Food Science and Technology, 52 (4), 1857–1871. https://doi.org/10.1007/s13197-014-1293-y
  4. Dunford, N. T. (2022). Enzyme-aided oil and oilseed processing: opportunities and challenges. Current Opinion in Food Science, 48, 100943. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2022.100943
  5. Rozhmina, T., Bankin, M., Samsonova, A., Kanapin, A., Samsonova, M. (2021). A comprehensive dataset of flax (Linum uitatissimum L.) phenotypes. Data in Brief, 37, 107224. https://doi.org/10.1016/j.dib.2021.107224
  6. Jandali, R., Agha, M. I. H. (2022). Lipoxygenase Inhibitory Activity of Some Extracts Prepared from Flaxseed (Linum usitatissimumv L.). Current Bioactive Compounds, 18 (3). https://doi.org/10.2174/1574893616666211012091140
  7. Belinska, A., Bliznjuk, O., Masalitina, N., Bielykh, I., Zviahintseva, O., Gontar, T. et al. (2023). Development of biotechnologically transesterified three-component fat systems stable to oxidation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (6 (125)), 21–28. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.287326
  8. Chakraborty, S., Pulivarthi, M. K., Raj, A. S., Prakash, S. D., Bommina, H., Siliveru, K. (2024). Inactivation of lipase and lipoxygenase in whole wheat flour using atmospheric cold plasma and steam treatments: Kinetics, mechanism, and impact on its compositional properties. Journal of Cereal Science, 117, 103889. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2024.103889
  9. Farag, M. A., Elimam, D. M., Afifi, S. M. (2021). Outgoing and potential trends of the omega-3 rich linseed oil quality characteristics and rancidity management: A comprehensive review for maximizing its food and nutraceutical applications. Trends in Food Science & Technology, 114, 292–309. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.05.041
  10. Pointner, T., Rauh, K., Auñon-Lopez, A., Kostadinović Veličkovska, S., Mitrev, S., Arsov, E., Pignitter, M. (2024). Comprehensive analysis of oxidative stability and nutritional values of germinated linseed and sunflower seed oil. Food Chemistry, 454, 139790. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139790
  11. Sytnik, N., Korchak, M., Nekrasov, S., Herasymenko, V., Mylostyvyi, R., Ovsiannikova, T. et al. (2023). Increasing the oxidative stability of linseed oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (6 (124)), 35–44. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.284314
  12. Dun, Q., Yao, L., Deng, Z., Li, H., Li, J., Fan, Y., Zhang, B. (2019). Effects of hot and cold-pressed processes on volatile compounds of peanut oil and corresponding analysis of characteristic flavor components. LWT, 112, 107648. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.11.084
  13. Al-Haidari, A. M. Dh., Alsaadawi, I. S., Khudhair, S. H. (2021). Determination the Optimum Conditions of the Activity and Stability of Lipase Extracted from Sunflower Germinated Seeds. Iraqi Journal of Science, 62 (2), 431–440. https://doi.org/10.24996/ijs.2021.62.2.8
  14. Zhang, Y., Zhang, Y. (2020). Effect of lipoxygenase-3 on storage characteristics of peanut seeds. Journal of Stored Products Research, 87, 101589. https://doi.org/10.1016/j.jspr.2020.101589
  15. Machado, S. A., Da Rós, P. C. M., de Castro, H. F., Giordani, D. S. (2021). Hydrolysis of vegetable and microbial oils catalyzed by a solid preparation of castor bean lipase. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 37, 102188. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2021.102188
  16. Zhang, Y., Li, X., Lu, X., Sun, H., Wang, F. (2021). Effect of oilseed roasting on the quality, flavor and safety of oil: A comprehensive review. Food Research International, 150, 110791. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110791
  17. Szydłowska-Czerniak, A., Tymczewska, A., Momot, M., Włodarczyk, K. (2020). Optimization of the microwave treatment of linseed for cold-pressing linseed oil - Changes in its chemical and sensory qualities. LWT, 126, 109317. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109317
  18. Bochkarev, S., Krichkovska, L., Petrova, I., Petrov, S., Varankina, O., Belinska, A. (2017). Research of influence of technological processing parameters of protein-fat base for supply of sportsmen on activity of protease inhibitors. Technology Audit and Production Reserves, 4 (3 (36)), 27–30. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108376
  19. Belinska, A., Petik, I., Bliznjuk, O., Bochkarev, S., Khareba, O. (2022). Bioengineering studies of inactivation of sesame proteolitic enzyme inhibitors in sports nutrition. Food Resources, 10 (19), 38–46. https://doi.org/10.31073/foodresources2022-19-04
  20. Stankevych, S., Zabrodina, I., Lutsenko, M., Derevianko, І., Zhukova, L., Filenko, O. et al. (2023). Use of thistle seeds of modified composition in chocolate mass technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (126)), 83–91. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.291042
Розробка способу інактивації ліпоксигеназ насіння льону з використанням хімічних реагентів

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-30

Як цитувати

Бєлінська, А. П., Рищенко, І. М., Близнюк, О. М., Масалітіна, Н. Ю., Сєдих, К. В., Золотарьова, С. А., Федак, Н. В., Петрова, О. І., Шевчук, Н. П., & Данильчук, Г. А. (2024). Розробка способу інактивації ліпоксигеназ насіння льону з використанням хімічних реагентів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6 (130), 14–21. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309079

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин