Розробка способу інактивації ліпоксигеназ насіння льону з використанням хімічних реагентів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309079Ключові слова:
окисна стабільність, ендогенна ліпоксигеназа, ліпідна складова, насіння льону, хімічні реагентиАнотація
Об’єктом дослідження є окисна стабільність ліпідної складової насіння льону, обробленого розчином лимонної кислоти та хлориду натрію. В роботі визначено раціональний склад хімічних реагентів для інактивації ліпоксигеназ насіння льону. Отримані результати дозволяють розробити ефективний метод обробки насіння льону для підвищення стабільності до окисного псування. Запропонований склад розчину для обробки насіння льону (лимонна кислота – 1,0…1,3 %; хлорид натрію – 0,6…0,8 %) значно знижує показники пероксидного та анізидинового чисел ліпідної складової. Це сприяє зменшенню окисного псування під час прискореного окиснення та зберігання за нормальних умов. Раціональні умови обробки визначено на основі апроксимаційних залежностей цих показників від концентрацій хімічних реагентів. Отримані в роботі дані пояснюються хімічними взаємодіями між компонентами розчину та ферментним комплексом насіння льону, що зумовлює денатурацію ферментів і, відповідно, підвищення стабільності до окиснення ліпідної складової. Особливістю отриманих результатів є конкурентоспроможність обробленого насіння льону, яке відрізняється підвищеною харчовою цінністю через покращені технологічні властивості. Результати досліджень дозволяють мінімізувати втрати харчової цінності та підвищити терміни зберігання продуктів на основі насіння льону. Результати дослідження мають важливе значення для розробки нових технологій обробки олійних культур. Це дозволяє не тільки підвищити стабільність продуктів до окисного псування, але й забезпечити збереження їхньої високої харчової цінності. Подальші дослідження в окресленому напрямку мають сприяти вдосконаленню технологій переробки насіння олійних культур, зокрема льону, що є важливим внеском у розвиток харчової промисловості
Посилання
- Rashid, F., Ahmed, Z., Hussain, S., Huang, J.-Y., Ahmad, A. (2019). Linum usitatissimum L. seeds: Flax gum extraction, physicochemical and functional characterization. Carbohydrate Polymers, 215, 29–38. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2019.03.054
- Belinska, A., Bochkarev, S., Varankina, O., Rudniev, V., Zviahintseva, O., Rudnieva, K. et al. (2019). Research on oxidative stability of protein-fat mixture based on sesame and flax seeds for use in halva technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 6–14. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178908
- Kajla, P., Sharma, A., Sood, D. R. (2014). Flaxseed – a potential functional food source. Journal of Food Science and Technology, 52 (4), 1857–1871. https://doi.org/10.1007/s13197-014-1293-y
- Dunford, N. T. (2022). Enzyme-aided oil and oilseed processing: opportunities and challenges. Current Opinion in Food Science, 48, 100943. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2022.100943
- Rozhmina, T., Bankin, M., Samsonova, A., Kanapin, A., Samsonova, M. (2021). A comprehensive dataset of flax (Linum uitatissimum L.) phenotypes. Data in Brief, 37, 107224. https://doi.org/10.1016/j.dib.2021.107224
- Jandali, R., Agha, M. I. H. (2022). Lipoxygenase Inhibitory Activity of Some Extracts Prepared from Flaxseed (Linum usitatissimumv L.). Current Bioactive Compounds, 18 (3). https://doi.org/10.2174/1574893616666211012091140
- Belinska, A., Bliznjuk, O., Masalitina, N., Bielykh, I., Zviahintseva, O., Gontar, T. et al. (2023). Development of biotechnologically transesterified three-component fat systems stable to oxidation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (6 (125)), 21–28. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.287326
- Chakraborty, S., Pulivarthi, M. K., Raj, A. S., Prakash, S. D., Bommina, H., Siliveru, K. (2024). Inactivation of lipase and lipoxygenase in whole wheat flour using atmospheric cold plasma and steam treatments: Kinetics, mechanism, and impact on its compositional properties. Journal of Cereal Science, 117, 103889. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2024.103889
- Farag, M. A., Elimam, D. M., Afifi, S. M. (2021). Outgoing and potential trends of the omega-3 rich linseed oil quality characteristics and rancidity management: A comprehensive review for maximizing its food and nutraceutical applications. Trends in Food Science & Technology, 114, 292–309. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.05.041
- Pointner, T., Rauh, K., Auñon-Lopez, A., Kostadinović Veličkovska, S., Mitrev, S., Arsov, E., Pignitter, M. (2024). Comprehensive analysis of oxidative stability and nutritional values of germinated linseed and sunflower seed oil. Food Chemistry, 454, 139790. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139790
- Sytnik, N., Korchak, M., Nekrasov, S., Herasymenko, V., Mylostyvyi, R., Ovsiannikova, T. et al. (2023). Increasing the oxidative stability of linseed oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (6 (124)), 35–44. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.284314
- Dun, Q., Yao, L., Deng, Z., Li, H., Li, J., Fan, Y., Zhang, B. (2019). Effects of hot and cold-pressed processes on volatile compounds of peanut oil and corresponding analysis of characteristic flavor components. LWT, 112, 107648. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.11.084
- Al-Haidari, A. M. Dh., Alsaadawi, I. S., Khudhair, S. H. (2021). Determination the Optimum Conditions of the Activity and Stability of Lipase Extracted from Sunflower Germinated Seeds. Iraqi Journal of Science, 62 (2), 431–440. https://doi.org/10.24996/ijs.2021.62.2.8
- Zhang, Y., Zhang, Y. (2020). Effect of lipoxygenase-3 on storage characteristics of peanut seeds. Journal of Stored Products Research, 87, 101589. https://doi.org/10.1016/j.jspr.2020.101589
- Machado, S. A., Da Rós, P. C. M., de Castro, H. F., Giordani, D. S. (2021). Hydrolysis of vegetable and microbial oils catalyzed by a solid preparation of castor bean lipase. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 37, 102188. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2021.102188
- Zhang, Y., Li, X., Lu, X., Sun, H., Wang, F. (2021). Effect of oilseed roasting on the quality, flavor and safety of oil: A comprehensive review. Food Research International, 150, 110791. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110791
- Szydłowska-Czerniak, A., Tymczewska, A., Momot, M., Włodarczyk, K. (2020). Optimization of the microwave treatment of linseed for cold-pressing linseed oil - Changes in its chemical and sensory qualities. LWT, 126, 109317. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109317
- Bochkarev, S., Krichkovska, L., Petrova, I., Petrov, S., Varankina, O., Belinska, A. (2017). Research of influence of technological processing parameters of protein-fat base for supply of sportsmen on activity of protease inhibitors. Technology Audit and Production Reserves, 4 (3 (36)), 27–30. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108376
- Belinska, A., Petik, I., Bliznjuk, O., Bochkarev, S., Khareba, O. (2022). Bioengineering studies of inactivation of sesame proteolitic enzyme inhibitors in sports nutrition. Food Resources, 10 (19), 38–46. https://doi.org/10.31073/foodresources2022-19-04
- Stankevych, S., Zabrodina, I., Lutsenko, M., Derevianko, І., Zhukova, L., Filenko, O. et al. (2023). Use of thistle seeds of modified composition in chocolate mass technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (126)), 83–91. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.291042
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Anna Belinska, Igor Ryshchenko, Olga Bliznjuk, Nataliia Masalitina, Kostiantyn Siedykh, Svitlana Zolotarova, Natalia Fedak, Olena Petrova, Natalia Shevchuk, Galyna Danylchuk
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.