Мінімізація втрат плодів черешні при зберіганні за впливу гідроохолодження і захисної органічної композиції

Автор(и)

  • Ірина Євгенівна Іванова Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, Україна https://orcid.org/0000-0003-2711-2021
  • Марина Єгорівна Сердюк Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
  • Тетяна Миколаївна Тимощук Поліський національний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-8980-7334
  • Віра Михайлівна Малкіна Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, Україна https://orcid.org/0000-0002-2076-2032
  • Ольга Геннадіївна Зінов`єва Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, Україна https://orcid.org/0000-0003-3760-8952
  • Діна Володимирівна Лісогурська Поліський національний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-2559-6520
  • Ольга Михайлівна Невмержицька Поліський національний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-2024-9316
  • Ольга Вікторівна Лісогурська Поліський національний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-3553-9351

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309595

Ключові слова:

плоди черешні, природні втрати, мікробіологічні захворювання, фізіологічні розлади, регресійна модель, критерій мінімізації

Анотація

Скорочення втрат плодів є однією з важливих стратегій для удосконалення раціонів харчування і зміцнення продовольчих систем суспільства. Тому, удосконалення сучасних технологій зберігання плодів черешні, оцінка потенціалу необхідних потужностей і технологій для зберігання фруктів для зменшення післязбиральних втрат і подовження строків зберігання плодів залишається актуальним. Об’єктом дослідження є технологія попередньої обробки плодів черешні з використанням органічної композиції. Як дослідний матеріал використовували плоди модельного сорту Валерій Чкалов.

Мінімальні природні втрати від мікробіологічних захворювань та фізіологічних розладів було зафіксовано на 40 добу зберігання плодів черешні. Втрати маси плодів під час зберігання черешні сорту Валерій Чкалов були мінімальними при застосуванні гідроохолодження в комплексі з захисною органічною композицією з молочної та оцтової кислоти (1,75 %:2,00 %). Встановлена оптимальна концентрація молочної і оцтової кислот (2,00 %:1,75 %), що забезпечує мінімальні щодобові втрати плодів (0,068 %) за дії гідроохолодження під час зберігання черешні. Аналіз регресійної моделі показав оптимальне значення показника середнього рівня щодобових втрат при зберіганні плодів черешні сорту Валерій Чкалов – 0,0642 % при концентраціях молочної до оцтової кислот 2,161 % до 1,705 % відповідно. Виявлено тенденцію до мінімізації втрат плодів черешні при зберіганні за впливу гідроохолодження і оптимальної концентрації органічних кислот в захисній композиції. Результати можуть бути використані при удосконаленні методів попереднього охолодження в галузі харчової промисловості для збереження якості плодової сировини у безвідходному ланцюзі постачання фруктів усім зацікавленим сторонам

Біографії авторів

Ірина Євгенівна Іванова, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра рослинництва та садівництва імені професора В. В. Калитки

Марина Єгорівна Сердюк, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Доктор технічних наук

Кафедра готельно-ресторанної справи та туризму

Тетяна Миколаївна Тимощук, Поліський національний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра здоров’я фітоценозів і трофології

Віра Михайлівна Малкіна, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного

Доктор технічних наук

Кафедра комп’ютерних наук

Ольга Геннадіївна Зінов`єва, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного

Кафедра комп’ютерних наук

Діна Володимирівна Лісогурська, Поліський національний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра годівлі, розведення тварин та збереження біорізноманіття

Ольга Михайлівна Невмержицька, Поліський національний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра здоров’я фітоценозів і трофології

Ольга Вікторівна Лісогурська, Поліський національний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра технологій виробництва, переробки та якості продукції тваринництва

Посилання

  1. Hasan, M. U., Singh, Z., Shah, H. M. S., Kaur, J., Woodward, A., Afrifa-Yamoah, E., Malik, A. U. (2023). Oxalic acid: A blooming organic acid for postharvest quality preservation of fresh fruit and vegetables. Postharvest Biology and Technology, 206, 112574. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2023.112574
  2. Porat, R., Lichter, A., Terry, L. A., Harker, R., Buzby, J. (2018). Postharvest losses of fruit and vegetables during retail and in consumers’ homes: Quantifications, causes, and means of prevention. Postharvest Biology and Technology, 139, 135–149. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2017.11.019
  3. Charlton, K., Kowal, P., Soriano, M., Williams, S., Banks, E., Vo, K., Byles, J. (2014). Fruit and Vegetable Intake and Body Mass Index in a Large Sample of Middle-Aged Australian Men and Women. Nutrients, 6 (6), 2305–2319. https://doi.org/10.3390/nu6062305
  4. Ivanova, I., Serdyuk, M., Malkina, V., Priss, T., Herasko, Т., Тymoshchuk, Т. (2021). Investigation into sugars accumulation in sweet cherry fruits under abiotic factors effects. Agronomy Research, 19 (2), 444–457. https://doi.org/10.15159/ar.21.004
  5. Ivanova, І., Serdyuk, М., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Vorovka, M., Mrynskyi, I., Adamovych, A. (2022). Studies of the impact of environmental conditions and varietal features of sweet cherry on the accumulation of vitamin C in fruits by using the regression analysis method. Acta Agriculturae Slovenica, 118 (2). https://doi.org/10.14720/aas.2022.118.2.2404
  6. Ivanova, I., Serdyuk, M., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Kotelnytska, A., Moisiienko, V. (2021). The forecasting of polyphenolic substances in sweet cherry fruits under the impact of weather factors. Agraarteadus, 32 (2), 239–250. https://doi.org/10.15159/jas.21.27
  7. Ivanova, I., Tymoshchuk, T., Kravchuk, M., Ishchenko, I., Kryvenko, A. (2023). Sensory evaluation of sweet cherries for sustainable fruit production in the European market. Scientific Horizons, 26 (10), 93–106. https://doi.org/10.48077/scihor10.2023.93
  8. Ivanova, I., Serdyuk, M., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Shlieina, L., Pokoptseva, L. et al. (2023). The effects of weather factors on titrating acids accumulation in sweet cherry fruits. Future of Food: Journal on Food, Agriculture & Society, 11 (1). https://doi.org/10.17170/kobra-202210056938
  9. Vinichenko, I. I., Trusova, N. V., Kurbatska, L. M., Polehenka, M. A., Oleksiuk, V. O. (2020). Imperatives of Quality Insuring of the Production Cycle and Effective Functioning Process of the Enterprises of Agro-Product Subcomplex of Ukraine. Journal of Advanced Research in Law and Economics, 11 (4), 1462. https://doi.org/10.14505/jarle.v11.4(50).43
  10. Trusova, N. V., Hryvkivska, O. V., Yavorska, T. I., Prystemskyi, O. S., Kepko, V. N., Prus, Y. O. (2020). Innovative development and competitiveness of agribusiness subjects in the system of ensuring of economic security of the regions of Ukraine. Rivista di Studi sulla Sostenibilita, 2, 141–156. Available at: http://elar.tsatu.edu.ua/bitstream/123456789/13418/1/Trusova%20N.V._Rivista%20di%20Studi%20sulla%20Sostenibilita%2c%202%2c%202020%2c%20141-156.pdf
  11. Jgenti, M., Turmanidze, T., Khorava, I. (2022). Comparison of characteristics of sweet cherry varieties grown in Georgia and their changes during the storage. Ukrainian Food Journal, 11 (2), 259–268. https://doi.org/10.24263/2304-974x-2022-11-2-6
  12. Serradilla, M. J., Martín, A., Hernandez, A., López-Corrales, M., Lozano, M., Córdoba, M. de G. (2010). Effect of the Commercial Ripening Stage and Postharvest Storage on Microbial and Aroma Changes of ‘Ambrunés’ Sweet Cherries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (16), 9157–9163. https://doi.org/10.1021/jf102004v
  13. Karabulut, O. A., Arslan, U., Ilhan, K., Kuruoglu, G. (2005). Integrated control of postharvest diseases of sweet cherry with yeast antagonists and sodium bicarbonate applications within a hydrocooler. Postharvest Biology and Technology, 37 (2), 135–141. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2005.03.003
  14. Alique, R., Martínez, M. A., Alonso, J. (2006). Metabolic response to two hydrocooling temperatures in sweet cherries cv Lapins and cv Sunburst. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86 (12), 1847–1854. https://doi.org/10.1002/jsfa.2516
  15. Ristić, Z., Stanivuković, S., Pašalić, B., Đurić, G. (2021). Cooling sweet cherry fruits prolongs their use value. Agroknowledge Journal, 22 (2). https://doi.org/10.7251/agren2202049r
  16. Serdyuk, M., Stepanenko, D., Priss, O., Kopylova, T., Gaprindashvili, N., Kulik, A. et al. (2017). Development of fruit diseases of microbial origin during storage at treatment with antioxidant compositions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (87)), 45–51. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103858
  17. Priss, O., Korchynskyy, I., Kryvko, Y., Korchynska, O. (2023). Leveraging Horseradish’s Bioactive Substances for Sustainable Agricultural Development. International Journal of Sustainable Development and Planning, 18 (8), 2563–2570. https://doi.org/10.18280/ijsdp.180828
  18. Chettri, S., Sharma, N., Mohite, A. M. (2023). Edible coatings and films for shelf-life extension of fruit and vegetables. Biomaterials Advances, 154, 213632. https://doi.org/10.1016/j.bioadv.2023.213632
  19. Børve, J., Stensvand, A. (2019). Postharvest fungal fruit decay in sweet cherry graded in water with low chlorine content. European Journal of Horticultural Science, 84 (5), 274–281. https://doi.org/10.17660/ejhs.2019/84.5.3
  20. Aday, M. S. (2016). Application of electrolyzed water for improving postharvest quality of mushroom. LWT - Food Science and Technology, 68, 44–51. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2015.12.014
  21. Abd El-Moneim, E. A. A., Kamel, H. M., Zaki, Z. A., Rehab, M. E. Abo (2015). Effect of Honey and Citric Acid Treatments on Postharvest Quality of Fruits and Fresh-Cut of Guava. World Journal of Agricultural Sciences, 11 (5), 255–267. Available at: https://www.idosi.org/wjas/wjas11(5)15/2.pdf
  22. Hajilou, J., Fakhimrezaei, S. (2013). Effects of post-harvest calcium chloride or salicylic acid treatments on the shelf-life and quality of apricot fruit. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 88 (5), 600–601. https://doi.org/10.1080/14620316.2013.11513012
  23. Ennab, H. A., El-Shemy, M. A., Alam-Eldein, S. M. (2020). Salicylic Acid and Putrescine to Reduce Post-Harvest Storage Problems and Maintain Quality of Murcott Mandarin Fruit. Agronomy, 10 (1), 115. https://doi.org/10.3390/agronomy10010115
  24. Sehirli, S., Karabulut, O., Ilhan, K., Sehirli, A. (2020). Use and Efficiency of Disinfectants within a Hydrocooler System for Postharvest Disease Control in Sweet Cherry. International Journal of Fruit Science, 20 (sup3), S1590–S1606. https://doi.org/10.1080/15538362.2020.1822265
  25. Smilanick, J. L., Aiyabei, J., Gabler, F. M., Doctor, J., Sorenson, D., Mackey, B. (2002). Quantification of the Toxicity of Aqueous Chlorine to Spores of Penicillium digitatum and Geotrichum citri-aurantii. Plant Disease, 86 (5), 509–514. https://doi.org/10.1094/pdis.2002.86.5.509
  26. In, Y., Kim, J., Kim, H., Oh, S. (2013). Antimicrobial Activities of Acetic Acid, Citric Acid and Lactic Acid against Shigella Species. Journal of Food Safety, 33 (1), 79–85. https://doi.org/10.1111/jfs.12025
  27. Mead, R. (2017). Statistical Methods in Agriculture and Experimental Biology, Third Edition. Chapman and Hall/CRC. https://doi.org/10.1201/9780203738559
  28. Grippo, L., Sciandrone, M. (2023). Introduction to Methods for Nonlinear Optimization. Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-031-26790-1
  29. Ivanova, I., Serdyuk, M., Kryvonos, I., Yeremenko, O., Тymoshchuk, Т. (2020). Formation of flavoring qualities of sweet cherry fruits under the influence of weather factors. Scientific Horizons, 04 (89), 72–81. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2020-89-4-72-81
  30. Zhi, H., Dong, Y. (2022). Evaluation of integrated ultrasound and CaCl2 in hydrocooling water on the quality of ‘Bing’, ‘Lapins’, and ‘Sweetheart’ cherries stored in modified atmosphere packaging. Scientia Horticulturae, 299, 111060. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2022.111060
Мінімізація втрат плодів черешні при зберіганні за впливу гідроохолодження і захисної органічної композиції

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-30

Як цитувати

Іванова, І. Є., Сердюк, М. Є., Тимощук, Т. М., Малкіна, В. М., Зінов`єва, О. Г., Лісогурська, Д. В., Невмержицька, О. М., & Лісогурська, О. В. (2024). Мінімізація втрат плодів черешні при зберіганні за впливу гідроохолодження і захисної органічної композиції. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (130), 16–25. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309595

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв