Мінімізація втрат плодів черешні при зберіганні за впливу гідроохолодження і захисної органічної композиції
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309595Ключові слова:
плоди черешні, природні втрати, мікробіологічні захворювання, фізіологічні розлади, регресійна модель, критерій мінімізаціїАнотація
Скорочення втрат плодів є однією з важливих стратегій для удосконалення раціонів харчування і зміцнення продовольчих систем суспільства. Тому, удосконалення сучасних технологій зберігання плодів черешні, оцінка потенціалу необхідних потужностей і технологій для зберігання фруктів для зменшення післязбиральних втрат і подовження строків зберігання плодів залишається актуальним. Об’єктом дослідження є технологія попередньої обробки плодів черешні з використанням органічної композиції. Як дослідний матеріал використовували плоди модельного сорту Валерій Чкалов.
Мінімальні природні втрати від мікробіологічних захворювань та фізіологічних розладів було зафіксовано на 40 добу зберігання плодів черешні. Втрати маси плодів під час зберігання черешні сорту Валерій Чкалов були мінімальними при застосуванні гідроохолодження в комплексі з захисною органічною композицією з молочної та оцтової кислоти (1,75 %:2,00 %). Встановлена оптимальна концентрація молочної і оцтової кислот (2,00 %:1,75 %), що забезпечує мінімальні щодобові втрати плодів (0,068 %) за дії гідроохолодження під час зберігання черешні. Аналіз регресійної моделі показав оптимальне значення показника середнього рівня щодобових втрат при зберіганні плодів черешні сорту Валерій Чкалов – 0,0642 % при концентраціях молочної до оцтової кислот 2,161 % до 1,705 % відповідно. Виявлено тенденцію до мінімізації втрат плодів черешні при зберіганні за впливу гідроохолодження і оптимальної концентрації органічних кислот в захисній композиції. Результати можуть бути використані при удосконаленні методів попереднього охолодження в галузі харчової промисловості для збереження якості плодової сировини у безвідходному ланцюзі постачання фруктів усім зацікавленим сторонам
Посилання
- Hasan, M. U., Singh, Z., Shah, H. M. S., Kaur, J., Woodward, A., Afrifa-Yamoah, E., Malik, A. U. (2023). Oxalic acid: A blooming organic acid for postharvest quality preservation of fresh fruit and vegetables. Postharvest Biology and Technology, 206, 112574. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2023.112574
- Porat, R., Lichter, A., Terry, L. A., Harker, R., Buzby, J. (2018). Postharvest losses of fruit and vegetables during retail and in consumers’ homes: Quantifications, causes, and means of prevention. Postharvest Biology and Technology, 139, 135–149. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2017.11.019
- Charlton, K., Kowal, P., Soriano, M., Williams, S., Banks, E., Vo, K., Byles, J. (2014). Fruit and Vegetable Intake and Body Mass Index in a Large Sample of Middle-Aged Australian Men and Women. Nutrients, 6 (6), 2305–2319. https://doi.org/10.3390/nu6062305
- Ivanova, I., Serdyuk, M., Malkina, V., Priss, T., Herasko, Т., Тymoshchuk, Т. (2021). Investigation into sugars accumulation in sweet cherry fruits under abiotic factors effects. Agronomy Research, 19 (2), 444–457. https://doi.org/10.15159/ar.21.004
- Ivanova, І., Serdyuk, М., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Vorovka, M., Mrynskyi, I., Adamovych, A. (2022). Studies of the impact of environmental conditions and varietal features of sweet cherry on the accumulation of vitamin C in fruits by using the regression analysis method. Acta Agriculturae Slovenica, 118 (2). https://doi.org/10.14720/aas.2022.118.2.2404
- Ivanova, I., Serdyuk, M., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Kotelnytska, A., Moisiienko, V. (2021). The forecasting of polyphenolic substances in sweet cherry fruits under the impact of weather factors. Agraarteadus, 32 (2), 239–250. https://doi.org/10.15159/jas.21.27
- Ivanova, I., Tymoshchuk, T., Kravchuk, M., Ishchenko, I., Kryvenko, A. (2023). Sensory evaluation of sweet cherries for sustainable fruit production in the European market. Scientific Horizons, 26 (10), 93–106. https://doi.org/10.48077/scihor10.2023.93
- Ivanova, I., Serdyuk, M., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Shlieina, L., Pokoptseva, L. et al. (2023). The effects of weather factors on titrating acids accumulation in sweet cherry fruits. Future of Food: Journal on Food, Agriculture & Society, 11 (1). https://doi.org/10.17170/kobra-202210056938
- Vinichenko, I. I., Trusova, N. V., Kurbatska, L. M., Polehenka, M. A., Oleksiuk, V. O. (2020). Imperatives of Quality Insuring of the Production Cycle and Effective Functioning Process of the Enterprises of Agro-Product Subcomplex of Ukraine. Journal of Advanced Research in Law and Economics, 11 (4), 1462. https://doi.org/10.14505/jarle.v11.4(50).43
- Trusova, N. V., Hryvkivska, O. V., Yavorska, T. I., Prystemskyi, O. S., Kepko, V. N., Prus, Y. O. (2020). Innovative development and competitiveness of agribusiness subjects in the system of ensuring of economic security of the regions of Ukraine. Rivista di Studi sulla Sostenibilita, 2, 141–156. Available at: http://elar.tsatu.edu.ua/bitstream/123456789/13418/1/Trusova%20N.V._Rivista%20di%20Studi%20sulla%20Sostenibilita%2c%202%2c%202020%2c%20141-156.pdf
- Jgenti, M., Turmanidze, T., Khorava, I. (2022). Comparison of characteristics of sweet cherry varieties grown in Georgia and their changes during the storage. Ukrainian Food Journal, 11 (2), 259–268. https://doi.org/10.24263/2304-974x-2022-11-2-6
- Serradilla, M. J., Martín, A., Hernandez, A., López-Corrales, M., Lozano, M., Córdoba, M. de G. (2010). Effect of the Commercial Ripening Stage and Postharvest Storage on Microbial and Aroma Changes of ‘Ambrunés’ Sweet Cherries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (16), 9157–9163. https://doi.org/10.1021/jf102004v
- Karabulut, O. A., Arslan, U., Ilhan, K., Kuruoglu, G. (2005). Integrated control of postharvest diseases of sweet cherry with yeast antagonists and sodium bicarbonate applications within a hydrocooler. Postharvest Biology and Technology, 37 (2), 135–141. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2005.03.003
- Alique, R., Martínez, M. A., Alonso, J. (2006). Metabolic response to two hydrocooling temperatures in sweet cherries cv Lapins and cv Sunburst. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86 (12), 1847–1854. https://doi.org/10.1002/jsfa.2516
- Ristić, Z., Stanivuković, S., Pašalić, B., Đurić, G. (2021). Cooling sweet cherry fruits prolongs their use value. Agroknowledge Journal, 22 (2). https://doi.org/10.7251/agren2202049r
- Serdyuk, M., Stepanenko, D., Priss, O., Kopylova, T., Gaprindashvili, N., Kulik, A. et al. (2017). Development of fruit diseases of microbial origin during storage at treatment with antioxidant compositions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (87)), 45–51. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103858
- Priss, O., Korchynskyy, I., Kryvko, Y., Korchynska, O. (2023). Leveraging Horseradish’s Bioactive Substances for Sustainable Agricultural Development. International Journal of Sustainable Development and Planning, 18 (8), 2563–2570. https://doi.org/10.18280/ijsdp.180828
- Chettri, S., Sharma, N., Mohite, A. M. (2023). Edible coatings and films for shelf-life extension of fruit and vegetables. Biomaterials Advances, 154, 213632. https://doi.org/10.1016/j.bioadv.2023.213632
- Børve, J., Stensvand, A. (2019). Postharvest fungal fruit decay in sweet cherry graded in water with low chlorine content. European Journal of Horticultural Science, 84 (5), 274–281. https://doi.org/10.17660/ejhs.2019/84.5.3
- Aday, M. S. (2016). Application of electrolyzed water for improving postharvest quality of mushroom. LWT - Food Science and Technology, 68, 44–51. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2015.12.014
- Abd El-Moneim, E. A. A., Kamel, H. M., Zaki, Z. A., Rehab, M. E. Abo (2015). Effect of Honey and Citric Acid Treatments on Postharvest Quality of Fruits and Fresh-Cut of Guava. World Journal of Agricultural Sciences, 11 (5), 255–267. Available at: https://www.idosi.org/wjas/wjas11(5)15/2.pdf
- Hajilou, J., Fakhimrezaei, S. (2013). Effects of post-harvest calcium chloride or salicylic acid treatments on the shelf-life and quality of apricot fruit. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 88 (5), 600–601. https://doi.org/10.1080/14620316.2013.11513012
- Ennab, H. A., El-Shemy, M. A., Alam-Eldein, S. M. (2020). Salicylic Acid and Putrescine to Reduce Post-Harvest Storage Problems and Maintain Quality of Murcott Mandarin Fruit. Agronomy, 10 (1), 115. https://doi.org/10.3390/agronomy10010115
- Sehirli, S., Karabulut, O., Ilhan, K., Sehirli, A. (2020). Use and Efficiency of Disinfectants within a Hydrocooler System for Postharvest Disease Control in Sweet Cherry. International Journal of Fruit Science, 20 (sup3), S1590–S1606. https://doi.org/10.1080/15538362.2020.1822265
- Smilanick, J. L., Aiyabei, J., Gabler, F. M., Doctor, J., Sorenson, D., Mackey, B. (2002). Quantification of the Toxicity of Aqueous Chlorine to Spores of Penicillium digitatum and Geotrichum citri-aurantii. Plant Disease, 86 (5), 509–514. https://doi.org/10.1094/pdis.2002.86.5.509
- In, Y., Kim, J., Kim, H., Oh, S. (2013). Antimicrobial Activities of Acetic Acid, Citric Acid and Lactic Acid against Shigella Species. Journal of Food Safety, 33 (1), 79–85. https://doi.org/10.1111/jfs.12025
- Mead, R. (2017). Statistical Methods in Agriculture and Experimental Biology, Third Edition. Chapman and Hall/CRC. https://doi.org/10.1201/9780203738559
- Grippo, L., Sciandrone, M. (2023). Introduction to Methods for Nonlinear Optimization. Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-031-26790-1
- Ivanova, I., Serdyuk, M., Kryvonos, I., Yeremenko, O., Тymoshchuk, Т. (2020). Formation of flavoring qualities of sweet cherry fruits under the influence of weather factors. Scientific Horizons, 04 (89), 72–81. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2020-89-4-72-81
- Zhi, H., Dong, Y. (2022). Evaluation of integrated ultrasound and CaCl2 in hydrocooling water on the quality of ‘Bing’, ‘Lapins’, and ‘Sweetheart’ cherries stored in modified atmosphere packaging. Scientia Horticulturae, 299, 111060. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2022.111060
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Iryna Ivanova, Marina Serdyuk, Tetiana Tymoshchuk, Vira Malkina, Olha Zinovieva, Dina Lisohurska, Olha Nevmerzhytska, Olha Lisohurska
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.