Ідентифікація впливу умов дозрівання на врожайність плодів шипшини та продукти їх переробки

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309597

Ключові слова:

шипшина, м'якоть плодів, значення кольору, нектар, гідроксиметилфурфурол, антиоксидантні властивості, аскорбінова кислота, мінерали

Анотація

Дикорослі плоди шипшини, м'якоть, напій, нектар, а також технологічні методи і засоби взяті як об'єкт дослідження.

Плоди шипшини мають яскраво-червоний колір та багатий хімічний склад, що робить їх дуже важливою сировиною для промисловості. Однак недостатнє дослідження сповільнює цю роботу і робить використання сировини неефективним. З урахуванням цього, метою було вивчення механічних та технологічних характеристик плодів, які вважаються важливими для промислової переробки.

Встановлено вплив умов дозрівання на механічні, фізичні та хімічні властивості плодів шипшини, а також вплив методів обробки, особливо гарячої обробки, на якість продукту.

Дослідження показали, що відсоток вирощування плодів у Дашкесанському районі був найнижчим, а найвищим – у Гедабейському районі, при цьому Гойгельський район зайняв проміжну позицію. Твердість плодів, вирощених у Дашкесанському районі, становила 6,41 Н, у Гедабейському районі – 5,56 Н, а в Гойгельському районі – 5,47 Н. Цей показник відіграє важливу роль у зберіганні та переробці плодів. Внаслідок обробки кількість сухих речовин у плодах, м'якоті та напої трохи збільшилася, титруємі кислоти, аскорбінова кислота та рН зменшилися. Було виявлено збільшення загальної кількості фенольних сполук під час початкової теплової обробки сировини, і було зазначено, що їх кількість значно менша у м'якоті та напої. Гаряча обробка мала знижувальний ефект на кількість аскорбінової кислоти, яка вважається одним з основних компонентів показників у плодах. Отримані результати можуть бути використані в індивідуальних сімейних господарствах та у харчовій промисловості

Біографії авторів

Hasil Fataliyev, Azerbaijan State Agricultural University

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Simuzar Isgandarova, Azerbaijan State Agricultural University

Assistant

Department of Chemistry

Natavan Gadimova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

Department of Food Engineering

Aynur Mammadova, Azerbaijan State Agricultural University

Doctor of Philosophy in Technology, Associate Professor

Department of Financial and Economic Theory

Mehman Ismailov, Azerbaijan Technological University

Doctor of Philosophy in Engineering, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Muhammad Mammadzade, Azerbaijan Technological University

Full-Time Doctoral

Department of Food Engineering and Expertise

Посилання

  1. Koczka, N., Stefanovits-Bányai, É., Ombódi, A. (2018). Total Polyphenol Content and Antioxidant Capacity of Rosehips of Some Rosa Species. Medicines, 5 (3), 84. https://doi.org/10.3390/medicines5030084
  2. Peña, F., Valencia, S., Tereucán, G., Nahuelcura, J., Jiménez-Aspee, F., Cornejo, P., Ruiz, A. (2023). Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in the Fruit of Rosehip (Rosa canina L. and Rosa rubiginosa L.). Molecules, 28 (8), 3544. https://doi.org/10.3390/molecules28083544
  3. Fascella, G., D’Angiolillo, F., Mammano, M. M., Amenta, M., Romeo, F. V., Rapisarda, P., Ballistreri, G. (2019). Bioactive compounds and antioxidant activity of four rose hip species from spontaneous Sicilian flora. Food Chemistry, 289, 56–64. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.02.127
  4. Bozhuyuk, M. R., Ercisli, S., Karatas, N., Ekiert, H., Elansary, H. O., Szopa, A. (2021). Morphological and Biochemical Diversity in Fruits of Unsprayed Rosa canina and Rosa dumalis Ecotypes Found in Different Agroecological Conditions. Sustainability, 13 (14), 8060. https://doi.org/10.3390/su13148060
  5. Ergün, F., Yağcı, M. (2024). Relationship between vitamin and antioxidant activities of rosehip species grown in the same ecological conditions. The Journal of Animal and Plant Sciences, 34 (2). https://doi.org/10.36899/japs.2024.2.0722
  6. Yildiz, O., Alpaslan, M. (2012). Properties of Rose Hip Marmalades. Food Technology and Biotechnology, 50 (1), 98–106. Available at: https://www.researchgate.net/publication/260006200_Properties_of_Rose_Hip_Marmalades
  7. Gurbuz, B. (2021). Production of probiotic yogurt enriched with rosehip seed powder. Tekirdag Namık Kemal University, 80.
  8. Mammadova, S. M., Fataliyev, H. K., Gadimova, N. S., Aliyeva, G. R., Tagiyev, A. T., Baloglanova, K. V. (2020). Production of functional products using grape processing residuals. Food Science and Technology, 40 (2), 422–428. https://doi.org/10.1590/fst.30419
  9. Ghendov-Mosanu, A., Cristea, E., Patras, A., Sturza, R., Niculaua, M. (2020). Rose Hips, a Valuable Source of Antioxidants to Improve Gingerbread Characteristics. Molecules, 25 (23), 5659. https://doi.org/10.3390/molecules25235659
  10. Gadimova, N., Fataliyev, H., Heydarov, E., Lezgiyev, Y., Isgandarova, S. (2023). Development of a model and optimization of the interaction of factors in the grain malting process and its application in the production of functional beverages. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (125)), 43–56. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.289421
  11. Gadimova, N., Fataliyev, H., Allahverdiyeva, Z., Musayev, T., Akhundova, N., Babashli, A. (2022). Obtaining and investigation of the chemical composition of powdered malt and polymalt extracts for application in the production of non-alcoholic functional beverages. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (119)), 66–74. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.265762
  12. Liaudanskas, M., Noreikienė, I., Zymonė, K., Juodytė, R., Žvikas, V., Janulis, V. (2021). Composition and Antioxidant Activity of Phenolic Compounds in Fruit of the Genus Rosa L. Antioxidants, 10 (4), 545. https://doi.org/10.3390/antiox10040545
  13. Murathan, Z., Zarifikhosroshahi, M., Kafkas, E., Sevindik, E. (2016). Characterization of bioactive compounds in rosehip species from East Anatolia region of Turkey. Italian Journal of Food Science, 28, 314–325. Available at: https://www.itjfs.com/index.php/ijfs/article/view/198/pdf_16
  14. Pashazadeh, H., Ali Redha, A., Koca, I. (2024). Effect of convective drying on phenolic acid, flavonoid and anthocyanin content, texture and microstructure of black rosehip fruit. Journal of Food Composition and Analysis, 125, 105738. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105738
Ідентифікація впливу умов дозрівання на врожайність плодів шипшини та продукти їх переробки

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-30

Як цитувати

Fataliyev, H., Isgandarova, S., Gadimova, N., Mammadova, A., Ismailov, M., & Mammadzade, M. (2024). Ідентифікація впливу умов дозрівання на врожайність плодів шипшини та продукти їх переробки. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (130), 26–35. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309597

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв