Обгрунтування критеріїв для оцінювання якості заморожених плодів черешні методом багатокритеріальної оптимізації

Автор(и)

  • Ірина Євгенівна Іванова Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, Україна https://orcid.org/0000-0003-2711-2021
  • Марина Єгорівна Сердюк Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
  • Тетяна Миколаївна Тимощук Поліський національний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-8980-7334
  • Світлана Василівна Стоцька Поліський національний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-0751-7996
  • Віктор Олександрович Смаглій Поліський національний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-3282-2298
  • Наталія Михайлівна Слободянюк Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна https://orcid.org/0000-0002-7724-2919
  • Наталія Володимирівна Голембовська Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна https://orcid.org/0000-0001-8159-4020
  • Надія Петрівна Загорко Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного, Україна https://orcid.org/0000-0003-4828-5343

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.331599

Ключові слова:

біохімічні показники, сенсорні параметри, геометрична згортка критеріїв, ранжування сортів, безвідходний ланцюг

Анотація

Об’єктом дослідження є процес збереження біохімічних і сенсорних параметрів якості заморожених напівфабрикатів черешні.

Сучасна харчова промисловість потребує стабільної якості продукції, розширення асортименту та збереження харчової цінності сировини з урахуванням сезонності. Важливу роль у цьому відіграє заморожена плодова сировина. Однак її якість часто є непередбачуваною, що ускладнює забезпечення стабільних технологічних характеристик кінцевого продукту. У цьому контексті особливої актуальності набуває наукове обґрунтування критеріїв оцінки якості заморожених плодів черешні. У дослідженні використано плоди 33 сортів черешні різних строків достигання. Здійснено аналіз статистичної оцінки свіжозаморожених плодів сортів черешні за комплексом параметрів та значеннями цільової функції.

За використання методу багатокритеріальної оптимізації було визначено найбільш придатні для заморожування сорти черешні. Найкращим сортом черешні раннього строку достигання визначено Казка (1 ранг) − j(х5)=4,67. Оптимальними для заморожування виділено плоди черешні середнього строку достигання сорту Талісман (1 ранг) − j(х₅)=3,58. За значеннями цільових функцій найкращими для заморожування рекомендовано сорт черешні пізнього строку достигання Крупноплідна (1 ранг) − j(х1)=3,43. На підставі проведених досліджень розроблено біохімічні та сенсорні критерії оцінки якості заморожених напівфабрикатів сортів черешні раннього, середнього та пізнього строків достигання для їх подальшого використання у виробництві. Отримані результати можуть бути використані для удосконалення критеріїв оцінки якості замороженої плодової сировини у межах безвідходного ланцюга постачання фруктів, що забезпечує ефективність та стале використання ресурсів для усіх зацікавлених сторін

Біографії авторів

Ірина Євгенівна Іванова, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра рослинництва та садівництва імені професора В.В.Калитки

Марина Єгорівна Сердюк, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Доктор технічних наук

Кафедра готельно-ресторанної справи та туризму

Тетяна Миколаївна Тимощук, Поліський національний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра здоров’я фітоценозів і трофології

Світлана Василівна Стоцька, Поліський національний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра технологій в рослинництві

Віктор Олександрович Смаглій, Поліський національний університет

Кандидат екoномічних наук

Кафедра грунтознавства та землеробства

Наталія Михайлівна Слободянюк, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Кандидат технічних наук

Кафедра технології м'ясних, рибних та морепродуктів

Наталія Володимирівна Голембовська, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Кандидат технічних наук

Кафедра технології м'ясних, рибних та морепродуктів

Надія Петрівна Загорко, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного

Кандидат технічних наук

Кафедра харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Посилання

  1. Priss, O., Pugachov, M., Pugachov, V., Yaremko, I., Shchabelska, V. (2023). The Development of the World Economy and the Impact of the Global Food Crisis 2022-2023. Economic Affairs, 68 (1s). https://doi.org/10.46852/0424-2513.1s.2023.5
  2. Krasnova, I., Seglina, D., Pole, V. (2018). The effect of pre-treatment methods on the quality of dehydrated candied Japanese quince fruits during storage. Journal of Food Science and Technology, 55 (11), 4468–4476. https://doi.org/10.1007/s13197-018-3375-8
  3. Ivanova, I., Tymoshchuk, T., Kravchuk, M., Ishchenko, I., Kryvenko, A. (2023). Sensory evaluation of sweet cherries for sustainable fruit production in the European market. Scientific Horizons, 26 (10), 93–106. https://doi.org/10.48077/scihor10.2023.93
  4. Blando, F., Oomah, B. D. (2019). Sweet and sour cherries: Origin, distribution, nutritional composition and health benefits. Trends in Food Science & Technology, 86, 517–529. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.02.052
  5. Magri, A., Malorni, L., Cozzolino, R., Adiletta, G., Siano, F., Picariello, G. et al. (2023). Agronomic, Physicochemical, Aromatic and Sensory Characterization of Four Sweet Cherry Accessions of the Campania Region. Plants, 12 (3), 610. https://doi.org/10.3390/plants12030610
  6. González-Gómez, D., Bernalte, M. J., Ayuso, M. C., Fernández-León, M. F., Lozano, M., Rato, A. E. et al. (2017). Evaluation of different postharvest conditions to preserve the amount of bioactive compounds, physicochemical quality parameters and sensory attributes of ‘Sweetheart’ cherries. Acta Horticulturae, 1161, 581–586. https://doi.org/10.17660/actahortic.2017.1161.92
  7. Ivanova, I., Serdyuk, M., Kryvonos, I., Yeremenko, O., Тymoshchuk, Т. (2020). Formation of flavoring qualities of sweet cherry fruits under the influence of weather factors. Scientific Horizons, 89 (4), 72–81. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2020-89-4-72-81
  8. Ivanova, I., Serdyuk, M., Tymoshchuk, T., Malkina, V., Zinovieva, O., Lisohurska, D. et al. (2024). Minimizing sweet cherry fruit losses during storage under the influence of hydrocooling and protective organic composition. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (130)), 16–25. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309595
  9. Ivanova, I., Serdyuk, M., Tymoshchuk, T., Malkina, V., Shkinder-Barmina, A., Drobitko, A. et al. (2024). Prediction of cherry fruit technological characteristics by RIDGE-regression method. Future of Food: Journal on Food, Agriculture & Society, 12 (1), 39–50. Available at: https://thefutureoffoodjournal.com/manuscript/index.php/FOFJ/article/view/691
  10. Huang, H., Ni, Z., Xie, J., Li, Y., Wen, H., Huang, Z. et al. (2024). Good Feasibility of Ozone-Microwave Treatment as a Sterilization Technology to Extend the Edible Life of Candied Fruit as a Post-processed Fresh Fruit Product. Food and Bioprocess Technology, 17 (10), 3086–3100. https://doi.org/10.1007/s11947-023-03315-7
  11. Huzova, I. (2020). Investigation of the Energy-Saving Method during Candied Fruits Filtration Drying. Periodica Polytechnica Chemical Engineering, 64 (4), 555–561. https://doi.org/10.3311/ppch.15107
  12. Ursache, F. M., Andronoiu, D. G., Ghinea, I. O., Barbu, V., Ioniţă, E., Cotârleţ, M. et al. (2018). Valorizations of carotenoids from sea buckthorn extract by microencapsulation and formulation of value-added food products. Journal of Food Engineering, 219, 16–24. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2017.09.015
  13. Ivanova, І., Serdyuk, М., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Vorovka, M., Mrynskyi, I., Adamovych, A. (2022). Studies of the impact of environmental conditions and varietal features of sweet cherry on the accumulation of vitamin C in fruits by using the regression analysis method. Acta Agriculturae Slovenica, 118 (2). https://doi.org/10.14720/aas.2022.118.2.2404
  14. Mari, A., Parisouli, D. N., Krokida, M. (2024). Exploring Osmotic Dehydration for Food Preservation: Methods, Modelling, and Modern Applications. Foods, 13 (17), 2783. https://doi.org/10.3390/foods13172783
  15. Pandiselvam, R., Tak, Y., Olum, E., Sujayasree, O. J., Tekgül, Y., Çalışkan Koç, G. et al. (2021). Advanced osmotic dehydration techniques combined with emerging drying methods for sustainable food production: Impact on bioactive components, texture, color, and sensory properties of food. Journal of Texture Studies, 53 (6), 737–762. https://doi.org/10.1111/jtxs.12643
  16. Ivanova, I., Serdyuk, M., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Kotelnytska, A., Moisiienko, V. (2021). The forecasting of polyphenolic substances in sweet cherry fruits under the impact of weather factors. Agraarteadus, 32(2), 239–250. https://doi.org/10.15159/jas.21.27
  17. Vasylyshina, O., Postolenko, Ye. (2019). Influence of variety characteristics on the quality of frozen cherry fruit. Scientific Horizons, 75 (2), 44–49. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2019-75-2-44-49
  18. Aulin, V., Rogovskii, I., Lyashuk, O., Titova, L., Hrynkiv, A., Mironov, D. et al. (2024). Comprehensive assessment of technical condition of vehicles during operation based on Harrington’s desirability function. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (3 (127)), 37–46. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.298567
  19. Vural, N., Algan-Cavuldak, Ö., Akay, M. A. (2024). Desirability Function Approach for the Optimization of Hydroalcoholic Solvent Extraction Conditions for Antioxidant Compounds from Olive Leaves. Anais Da Academia Brasileira de Ciências, 96 (1). https://doi.org/10.1590/0001-3765202420230602
  20. Vasylyshyna, O. (2019). Application of multicriteria optimization method to select the best varieties of frozen cherry fruit. Scientific Horizons, 80 (7), 70–74. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2019-80-7-70-74
  21. Silva, V., Pereira, S., Vilela, A., Bacelar, E., Guedes, F., Ribeiro, C. et al. (2021). Preliminary Insights in Sensory Profile of Sweet Cherries. Foods, 10 (3), 612. https://doi.org/10.3390/foods10030612
  22. Ivanova, I., Kryvonos, I., Shleina, L., Taranenko, G., Gerasko, T. (2019). Multicriteria Optimization of Quality Indicators of Sweet Cherry Fruits of Ukrainian Selection During Freezing and Storage. Modern Development Paths of Agricultural Production, 707–717. https://doi.org/10.1007/978-3-030-14918-5_69
  23. Hutsol, T., Priss, O., Ivanova, I., Serdуuk, M., Cupiał, M., Tymoshchuk, T. et al. (2024). Effectiveness of Cooling Methods in Reducing Losses During Cherry Storage. Agricultural Engineering, 28 (1), 321–340. https://doi.org/10.2478/agriceng-2024-0020
  24. Ivanova, I., Serdyuk, M., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Shlieina, L., Pokoptseva, L. et al. (2023). The effects of weather factors on titrating acids accumulation in sweet cherry fruits. Future of Food: Journal on Food, Agriculture & Society, 11 (1), 1–15. https://doi.org/10.17170/kobra-202210056938
  25. Mineață, I., Murariu, O. C., Sîrbu, S., Tallarita, A. V., Caruso, G., Jităreanu, C. D. (2024). Effects of Ripening Phase and Cultivar under Sustainable Management on Fruit Quality and Antioxidants of Sweet Cherry. Horticulturae, 10 (7), 720. https://doi.org/10.3390/horticulturae10070720
  26. Fonseca, L. R. S., Silva, G. R., Luís, Â., Cardoso, H. J., Correia, S., Vaz, C. V. et al. (2021). Sweet Cherries as Anti-Cancer Agents: From Bioactive Compounds to Function. Molecules, 26 (10), 2941. https://doi.org/10.3390/molecules26102941
  27. Perju, I., Mineață, I., Sîrbu, S., Golache, I. E., Ungureanu, I. V., Jităreanu, C. D. (2025). Fruit Quality and Production Parameters of Some Bitter Cherry Cultivars. Horticulturae, 11 (1), 87. https://doi.org/10.3390/horticulturae11010087
  28. Vilela, A., Sobreira, C., Abraão, A. S., Lemos, A. M., Nunes, F. M. (2016). Texture Quality of Candied Fruits as Influenced by Osmotic Dehydration Agents. Journal of Texture Studies, 47 (3), 239–252. https://doi.org/10.1111/jtxs.12177
  29. Patel, S., Torres, C. A., Tang, J., Sablani, S., Munson, C. L. (2025). Influence of fruit size on sweet cherry respiration: a multi-cultivar analysis introducing the size factor. Journal of Food Measurement and Characterization. https://doi.org/10.1007/s11694-025-03235-4
  30. Ropelewska, E., Konopacka, D., Piecko, J. (2023). The Quality Assessment of Sour Cherries Dried Using an Innovative Simultaneous Osmotic–Microwave–Vacuum Approach Based on Image Textures, Color Parameters, and Sensory Attributes. Agriculture, 14 (1), 54. https://doi.org/10.3390/agriculture14010054
Обгрунтування критеріїв для оцінювання якості заморожених плодів черешні методом багатокритеріальної оптимізації

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-23

Як цитувати

Іванова, І. Є., Сердюк, М. Є., Тимощук, Т. М., Стоцька, С. В., Смаглій, В. О., Слободянюк, Н. М., Голембовська, Н. В., & Загорко, Н. П. (2025). Обгрунтування критеріїв для оцінювання якості заморожених плодів черешні методом багатокритеріальної оптимізації. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (135), 71–81. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.331599

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв