Розробка комбінованого апарата для низькотемпературної обробки кондитерських виробів на основі рослинних полікомпонентних напівфабрикатів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.335468Ключові слова:
рослинні полікомпонентні напівфабрикати, комбінований ІЧ-апарат, низькотемпературна обробка, елементи Пельтьє, функціональні кондитерські виробиАнотація
Об’єктом дослідження є процес низькотемпературної обробки кондитерських виробів, зокрема зефіру, виготовленого на основі рослинних полікомпонентних напівфабрикатів, з урахуванням параметрів інфрачервоного нагрівання та попередньої підготовки повітря. Проблема полягає у відсутності ефективних технологій низькотемпературної обробки кондитерських виробів із рослинними полікомпонентними напівфабрикатами для збереження їх якості та функціональності.
Представлено модельний зразок комбінованого апарата для низькотемпературної обробки кондитерських виробів, зокрема зефіру, виготовленого на основі рослинних полікомпонентних напівфабрикатів. Апарат має прямокутну камеру з округлими гранями для рівномірного теплового потоку, плівкоподібний резистивний електронагрівач випромінювального типу (30…120°C), змінні функціональні піддони та систему автономного вентилювання на основі елементів Пельтьє. Рециркуляцію повітря з попереднім осушенням і підігрівом до 45°C.
Підтверджено рівномірність розподілу теплового потоку на приймальній поверхні: центральна температура 46,0°C, контурна – у межах 42,0…43,1°C. Такий тепловий режим сприяє стабілізації структури кондитерських виробів під час низькотемпературної обробки. Дослідний процес підсушування зефіру демонструє ефективну дегідратацію: класичний зефір втрачає до 20% вологи за 50 хв, зефір із рослинними полікомпонентними напівфабрикатами – до 22% за 70 хв, а зефір із рослинними полікомпонентними напівфабрикатами та амарантом – до 24% за 80 хв. Отримані дані вказують на необхідність подовження часу підсушування зразків із рослинними інгредієнтами через їхню підвищену гідрофільність.
Сенсорна оцінка підтвердила високу якість готової кондитерської продукції. Найвищі показники отримав зефір з РПН та амарантом (аромат – 5,0; смак – 4,9; структура – 4,8). Розроблена конструкція стала основою для створення апарата з якісною низькотемпературною обробкою кондитерських виробів. Апарат підходить для виробництва пастили, снеків, хлібобулочних виробів і сушіння рослинної сировини у фармацевтиці та косметиці.
Посилання
- Li, S., Wang, Y., Xue, Z., Jia, Y., Li, R., He, C., Chen, H. (2021). The structure-mechanism relationship and mode of actions of antimicrobial peptides: A review. Trends in Food Science & Technology, 109, 103–115. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.01.005
- Żołnierczyk, A. K., Pachura, N., Bąbelewski, P., Taghinezhad, E. (2023). Sensory and Biological Activity of Medlar (Mespilus germanica) and Quince ‘Nivalis’ (Chaenomeles speciosa): A Comperative Study. Agriculture, 13 (5), 922. https://doi.org/10.3390/agriculture13050922
- Zahorulko, A., Zagorulko, A., Yancheva, M., Savinok, O., Yakovets, L., Zhelievа, T. et al. (2023). Improving the production technique of meat chopped semi-finished products with the addition of dried semi-finished product with a high degree of readiness. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (122)), 6–14. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.276249
- Zahorulko, A., Cherevko, O., Zagorulko, A., Yancheva, M., Budnyk, N., Nakonechna, Y. et al. (2021). Design of an apparatus for low-temperature processing of meat delicacies. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (113)), 6–12. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.240675
- Huang, D., Yang, P., Tang, X., Luo, L., Sunden, B. (2021). Application of infrared radiation in the drying of food products. Trends in Food Science &Technology, 110, 765–777. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.02.039
- Tikhomirov, D., Khimenko, A., Kuzmichev, A., Budnikov, D., Bolshev, V. (2024). Raising the Drying Unit for Fruits and Vegetables Energy Efficiency by Application of Thermoelectric Heat Pump. Agriculture, 14 (6), 922. https://doi.org/10.3390/agriculture14060922
- Kumar, C., Karim, M. A., Joardder, M. U. H. (2014). Intermittent drying of food products: A critical review. Journal of Food Engineering, 121, 48–57. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.08.014
- Ramachandran, R. P., Nadimi, M., Cenkowski, S., Paliwal, J. (2024). Advancement and Innovations in Drying of Biopharmaceuticals, Nutraceuticals, and Functional Foods. Food Engineering Reviews, 16 (4), 540–566. https://doi.org/10.1007/s12393-024-09381-7
- Zahorulko, A., Zagorulko, A., Yancheva, M., Ponomarenko, N., Tesliuk, H., Silchenko, E. et al. (2020). Increasing the efficiency of heat and mass exchange in an improved rotary film evaporator for concentration of fruit-and-berry puree. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (8 (108)), 32–38. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.218695
- Shirkole, S. S., Mujumdar, A. S., Raghavan, G. S. V.; Jafari, S. M., Malekjani, N. (Eds.) (2023). Drying of foods: Principles, practices and new developments. Drying Technology in Food Processing. Woodhead Publishing, 3–29. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-819895-7.00020-1
- Cansu, Ü. (2024). Utilization of Infrared Drying as Alternative to Spray- and Freeze-Drying for Low Energy Consumption in the Production of Powdered Gelatin. Gels, 10 (8), 522. https://doi.org/10.3390/gels10080522
- Aboud, S. A., Altemimi, A. B., R. S. Al-HiIphy, A., Yi-Chen, L., Cacciola, F. (2019). A Comprehensive Review on Infrared Heating Applications in Food Processing. Molecules, 24 (22), 4125. https://doi.org/10.3390/molecules24224125
- Riadh, M. H., Ahmad, S. A. B., Marhaban, M. H., Soh, A. C. (2015). Infrared Heating in Food Drying: An Overview. Drying Technology, 33 (3), 322–335. https://doi.org/10.1080/07373937.2014.951124
- Leong, S. Y., Oey, I. (2022). Application of Novel Thermal Technology in Foods Processing. Foods, 11 (1), 125. https://doi.org/10.3390/foods11010125
- Zahorulko, A., Zagorulko, A., Mykhailov, V., Ibaiev, E. (2021). Improved rotary film evaporator for concentrating organic fruit and berry puree. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (112)), 92–98. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.237948
- Overcoming common freeze drying challenges. GEA. Available at: https://www.gea.com/ru/expert-knowledge/overcoming-common-freeze-drying-challenges-ebook/
- Kiranoudis, C. T., Maroulis, Z. B., Marinos-Kouris, D., Tsamparlis, M. (1997). Design of tray dryers for food dehydration. Journal of Food Engineering, 32 (3), 269–291. https://doi.org/10.1016/s0260-8774(97)00010-1
- Boruah, A., Nath, P. C., Nayak, P. K., Bhaswant, M., Saikia, S., Kalita, J. et al. (2025). Impact of Tray and Freeze Drying on Physico-Chemical and Functional Properties of Underutilized Garcinia lanceifolia (Rupohi thekera). Foods, 14 (4), 705. https://doi.org/10.3390/foods14040705
- Poole, S. F., Amin, O. J., Solomon, A., Barton, L. X., Campion, R. P., Edmonds, K. W. et al. (2024). Thermally stable Peltier controlled vacuum chamber for electrical transport measurements. Review of Scientific Instruments, 95 (3). https://doi.org/10.1063/5.0186155
- Fernandes, P., Gaspar, P. D., Silva, P. D. (2023). Peltier Cell Integration in Packaging Design for Minimizing Energy Consumption and Temperature Variation during Refrigerated Transport. Designs, 7 (4), 88. https://doi.org/10.3390/designs7040088
- Tsotsas, E., Mujumdar, A. S. (Eds.) (2014). Modern Drying Technology. https://doi.org/10.1002/9783527631704
- Múnera-Tangarife, R. D., Solarte-Rodríguez, E., Vélez-Pasos, C., Ochoa-Martínez, C. I. (2021). Factors Affecting the Time and Process of CMC Drying Using Refractance Window or Conductive Hydro-Drying. Gels, 7 (4), 257. https://doi.org/10.3390/gels7040257
- Freeze drying. Wikipedia. Available at: https://en.wikipedia.org/wiki/Freeze_drying
- Zang, Z., Huang, X., He, C., Zhang, Q., Jiang, C., Wan, F. (2023). Improving Drying Characteristics and Physicochemical Quality of Angelica sinensis by Novel Tray Rotation Microwave Vacuum Drying. Foods, 12 (6), 1202. https://doi.org/10.3390/foods12061202
- Voronenko, I., Klymenko, N., Nahorna, O. (2022). Challenges to Ukraine’s Innovative Development in a Digital Environment. Management and Production Engineering Review, 13 (4), 48–58. https://doi.org/10.24425/mper.2022.142394
- Zavidna, L., Trut, O., Slobodianiuk, O., Voronenko, I., Vartsaba, V. (2022). Application of Anti-Crisis Measures for the Sustainable Development of the Regional Economy in the Context of Doing Local Business in a Post-COVID Environment. International Journal of Sustainable Development and Planning, 17 (5), 1685–1693. https://doi.org/10.18280/ijsdp.170535
- Zahorulko, A. M., Zahorulko, O. Ye. (2021). Pat. No. 149981 UA. Plivkopodibnyi rezystyvnyi elektronahrivach vyprominiuiuchoho typu. MPK H05B 3/36, B01D 1/22, G05D 23/19. No. u202102839; declareted: 28. 05.2021; published: 23.12.2021, Bul. No. 51, 4.
- Shevchenko, A., Fursik, O., Drobot, V., Shevchenko, O. (2023). The Use of Wastes from the Flour Mills and Vegetable Processing for the Enrichment of Food Products. Bioconversion of Wastes to Value-Added Products. CRC Press, 1–35. https://doi.org/10.1201/9781003329671-1
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Andrii Zahorulko, Iryna Voronenko, Mykola Nikolaienko, Sofiia Minenko, Nataliia Ponomarenko, Ruslan Zakharchenko, Eldar Ibaiev , Nataliia Tytarenko

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.






