Дослідження кінетики екстрагування флавоноїдів зі шроту шишок хмелю
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.50965Ключові слова:
шишки хмелю, шрот, кінетика екстракції, коефіцієнт дифузії, масопереносу, число вимиванняАнотація
При вивченні кінетики екстрагування флавоноїдів зі шроту шишок хмелю визначено коефіцієнт масопереносу, який зменшується із збільшенням розміру екстрагованої частинки. Розрахований порядок коефіцієнта дифузії через клітинну оболонку Dс – 10-14 м2/с та в міжклітинному середовищі Dм – 10-11 м2/с. Для прогнозування процесу екстрагування виведено аналітичну залежність коефіцієнту масопереносу та числа вимивання від розміру частинки твердої фази.
Посилання
- Zhang, D., Hamauzu, Y. (2003). Phenolic compounds, ascorbic acid, carotenoides and antioxidant properties of green, red and yellow bell peppers. J. Food Agric. Environ, 1, 22–27.
- Pavliuk, I. V., Stadnytska, N. E., Jasicka-Misiak, I., Wieczorek, P., Zagoriy, G. V., Brezvyn, O. M., Rudyk, H. V., Novikov, V. P. (2015). Optimizaciya umov technologihnogo procesu pererobky shrotu Origanum vulgare, Daucus сarota, Humulus lupulus. Visnyk NU Lvivska politechnika, 812, 251–256.
- Ponomariov, V. D. (1976). Extragirovanie lekarstvennogo syria. Moscow, USSR: Мedicina, 202.
- Pavliuk, I. V., Stadnytska, N. E., Rudyk, H. V., Kotsumdas, I. Y., Novikov, V. P. (2015). Usovershenstvovanye technologyi pererabotki promyshlennogo rastitelnogo syrya dly nuzhd zhyvotnovodstva. XIth international scientific-applied conference. daRostim, 122–124.
- Pavlyuk, І., Stadnytska, N., Jasicka-Misiak, I., Górka, B., Wieczorek, P. P., Novikov, V. (2015). A Study of the Chemical Composition and Biological Activity of Extracts from Wild Carrot (Daucus carota l.) seeds waste. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 6 (2), 603–611.
- Moure, A., Cruz, J. M., Franco, D., Domı́nguez, J. M., Sineiro, J., Domı́nguez, H. et. al. (2001). Natural antioxidants from residual sources. Food Chemistry, 72 (2), 145–171. doi: 10.1016/s0308-8146(00)00223-5
- Schieber, A., Stintzing, F., Carle, R. (2001). By-products of plant food processing as a source of functional compounds — recent developments. Trends in Food Science & Technology, 12 (11), 401–413. doi: 10.1016/s0924-2244(02)00012-2
- Balasundram, N., Sundram, K., Samman, S. (2006). Phenolic compounds in plants and agri-industrial by-products: Antioxidant activity, occurrence, and potential uses. Food Chemistry, 99 (1), 191–203. doi: 10.1016/j.foodchem.2005.07.042
- Garna, S. V., Vyetrov, P. P., Georgiyanc, V. A. (2012). Vzamozviazok osnovnych technologichnych parametriv roslynnoyi syrovyny. Теchnologia vurobnytsva likiv, 1 (8), 54–57.
- Dyachok, V. (2010). Naukovo-technologichni osnovy Naukovo-teoretychni osnovy extraguvannya likarskoyi roslynnoyi syrovyny. Kyiv, 41.
- Dyachok, V. (2010). Extraction process of intracellular substance. Chemistry & chamical technology, 4 (2), 163–167.
- Dyachok, V., Malovanyy, M., Ilkiv, I. (2011). Some kinetic regularites of intracellular substancec extracting. Chemistry & chamical technology, 6 (4), 469–472.
- Dyachok, V., Ilkiv, I. (2013). Оn the mechanism of extraction from solid bodies cellular structure. Chemistry & chamical technology, 7 (1), 23–27.
- Titova, L., Alexanyan, I. (2013). Issledovaniya kinetiki processa extragirovaniya v technologii komplexnoy pererabotki citrusovuch. Vestnik AGTU, 1 (55), 35–38.
- Malkov, U., Ivanova, V., Babkin, V. (2012). Kinetika processa extrakcii kory listvennicy etylacetatom. Chimiya rastitelnogo syriya, 2, 63–68.
- Zaporojec, U., Zaviyalov, V., Lobok, O. (2009). Osoblyvosti bezperervnogo vibroextraguvannya ciliovych komponentiv z chmelyovoyi syrovyny. Vibraciya v technici ta technologiyach, 3 (55), 98–103.
- Derzhavna pharmacopeia Ukrainy (2011). Charkiv: Derzhavne pidpryemstvo «Ukrainskiy naukoviy pharmacopeiniy centr yakosti likarskich zasobiv», 540.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Інесса Віталіївна Павлюк, Наталія Євгенівна Стадницька, Володимир Павлович Новіков
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.