Дослідження кінетики екстрагування флавоноїдів зі шроту шишок хмелю

Автор(и)

  • Інесса Віталіївна Павлюк Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна https://orcid.org/0000-0002-2034-3508
  • Наталія Євгенівна Стадницька Національний університет «Львівська політехніка» вул. C. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна https://orcid.org/0000-0001-6261-0275
  • Володимир Павлович Новіков Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна https://orcid.org/0000-0002-0485-8720

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.50965

Ключові слова:

шишки хмелю, шрот, кінетика екстракції, коефіцієнт дифузії, масопереносу, число вимивання

Анотація

При вивченні кінетики екстрагування флавоноїдів зі шроту шишок хмелю визначено коефіцієнт масопереносу, який зменшується із збільшенням розміру екстрагованої частинки. Розрахований порядок коефіцієнта дифузії через клітинну оболонку Dс – 10-14 м2/с та в міжклітинному середовищі Dм – 10-11 м2/с. Для прогнозування процесу екстрагування виведено аналітичну залежність коефіцієнту масопереносу та числа вимивання від розміру частинки твердої фази.

Біографії авторів

Інесса Віталіївна Павлюк, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Аспірант

Кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології

Наталія Євгенівна Стадницька, Національний університет «Львівська політехніка» вул. C. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології

Володимир Павлович Новіков, Національний університет «Львівська політехніка» вул. С. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри,

Кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології

Посилання

  1. Zhang, D., Hamauzu, Y. (2003). Phenolic compounds, ascorbic acid, carotenoides and antioxidant properties of green, red and yellow bell peppers. J. Food Agric. Environ, 1, 22–27.
  2. Pavliuk, I. V., Stadnytska, N. E., Jasicka-Misiak, I., Wieczorek, P., Zagoriy, G. V., Brezvyn, O. M., Rudyk, H. V., Novikov, V. P. (2015). Optimizaciya umov technologihnogo procesu pererobky shrotu Origanum vulgare, Daucus сarota, Humulus lupulus. Visnyk NU Lvivska politechnika, 812, 251–256.
  3. Ponomariov, V. D. (1976). Extragirovanie lekarstvennogo syria. Moscow, USSR: Мedicina, 202.
  4. Pavliuk, I. V., Stadnytska, N. E., Rudyk, H. V., Kotsumdas, I. Y., Novikov, V. P. (2015). Usovershenstvovanye technologyi pererabotki promyshlennogo rastitelnogo syrya dly nuzhd zhyvotnovodstva. XIth international scientific-applied conference. daRostim, 122–124.
  5. Pavlyuk, І., Stadnytska, N., Jasicka-Misiak, I., Górka, B., Wieczorek, P. P., Novikov, V. (2015). A Study of the Chemical Composition and Biological Activity of Extracts from Wild Carrot (Daucus carota l.) seeds waste. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 6 (2), 603–611.
  6. Moure, A., Cruz, J. M., Franco, D., Domı́nguez, J. M., Sineiro, J., Domı́nguez, H. et. al. (2001). Natural antioxidants from residual sources. Food Chemistry, 72 (2), 145–171. doi: 10.1016/s0308-8146(00)00223-5
  7. Schieber, A., Stintzing, F., Carle, R. (2001). By-products of plant food processing as a source of functional compounds — recent developments. Trends in Food Science & Technology, 12 (11), 401–413. doi: 10.1016/s0924-2244(02)00012-2
  8. Balasundram, N., Sundram, K., Samman, S. (2006). Phenolic compounds in plants and agri-industrial by-products: Antioxidant activity, occurrence, and potential uses. Food Chemistry, 99 (1), 191–203. doi: 10.1016/j.foodchem.2005.07.042
  9. Garna, S. V., Vyetrov, P. P., Georgiyanc, V. A. (2012). Vzamozviazok osnovnych technologichnych parametriv roslynnoyi syrovyny. Теchnologia vurobnytsva likiv, 1 (8), 54–57.
  10. Dyachok, V. (2010). Naukovo-technologichni osnovy Naukovo-teoretychni osnovy extraguvannya likarskoyi roslynnoyi syrovyny. Kyiv, 41.
  11. Dyachok, V. (2010). Extraction process of intracellular substance. Chemistry & chamical technology, 4 (2), 163–167.
  12. Dyachok, V., Malovanyy, M., Ilkiv, I. (2011). Some kinetic regularites of intracellular substancec extracting. Chemistry & chamical technology, 6 (4), 469–472.
  13. Dyachok, V., Ilkiv, I. (2013). Оn the mechanism of extraction from solid bodies cellular structure. Chemistry & chamical technology, 7 (1), 23–27.
  14. Titova, L., Alexanyan, I. (2013). Issledovaniya kinetiki processa extragirovaniya v technologii komplexnoy pererabotki citrusovuch. Vestnik AGTU, 1 (55), 35–38.
  15. Malkov, U., Ivanova, V., Babkin, V. (2012). Kinetika processa extrakcii kory listvennicy etylacetatom. Chimiya rastitelnogo syriya, 2, 63–68.
  16. Zaporojec, U., Zaviyalov, V., Lobok, O. (2009). Osoblyvosti bezperervnogo vibroextraguvannya ciliovych komponentiv z chmelyovoyi syrovyny. Vibraciya v technici ta technologiyach, 3 (55), 98–103.
  17. Derzhavna pharmacopeia Ukrainy (2011). Charkiv: Derzhavne pidpryemstvo «Ukrainskiy naukoviy pharmacopeiniy centr yakosti likarskich zasobiv», 540.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-15

Як цитувати

Павлюк, І. В., Стадницька, Н. Є., & Новіков, В. П. (2015). Дослідження кінетики екстрагування флавоноїдів зі шроту шишок хмелю. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(77), 36–41. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.50965

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв