Виявлення контрольних критичних точок для управління безпечністю виробництва замороженої риби

Автор(и)

  • Андрій Миколайович Одарченко Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-4205-7286
  • Тетяна Василівна Карбівнича Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-2238-5445
  • Євгенія Леонідівна Гасай Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7087-3315
  • Діана Дмитрівна Ільїна Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-6397-6690

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.50979

Ключові слова:

заморожена риба, система управління безпечністю, контрольні критичні точки, небезпечні чинники

Анотація

Розглянуто особливості впровадження системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок – НАССР на українських рибопереробних підприємствах. Проведено аналіз небезпечних чинників, що виникають під час виробництва замороженої риби, та розроблено контрольні критичні точки для управління безпечністю процесом її виробництва. Встановлено, що найбільш небезпечною стадією є приймання живої риби, оскільки біологічні та хімічні чинники є суттєвими та можуть призвести до виникнення захворювань або загострення алергічних захворювань.

Біографії авторів

Андрій Миколайович Одарченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук,  доцент

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічна безпека

Тетяна Василівна Карбівнича, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Євгенія Леонідівна Гасай, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Діана Дмитрівна Ільїна, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Посилання

  1. Ezhegodnіy obzor rynka 2014: Zamorozhynnaya ryba/moreprodukty (2014). Аvailable at: http://www.advis.ru/php/print_news.php?id=901E84AE-0C45-4E49-9EB6-C6D7D5907E43
  2. Shevchenko, D. (2014). Rynok rybnogo hozyajstva Ukrainy. InVenture Investment Group, 7, 4.
  3. СанПиН 42-123-4083-86 «Vremennie hyhyenycheskye normatyvy i methodi opredelenia soderzhania histamina v riboproduktah». Available at: http://bestpravo.ru/sssr/eh-normy/m1a.htm
  4. Duynhoven, V. J., Voda, А., Witek, M., Van, H. As. (2010). Time-domain NMR applied to food products // Annual reports on NMR spectroscopy, 69, 145–197. doi: 10.1016/s0066-4103(10)69003-5
  5. Cordella, C., Moussa, I., Martel, A.-C, Sbirrazzouli, N., Lizzani-Cuvelier L. (2006). Recent developments in food characterization and adulteration detection: Technique-oriented perspectives // Journal of agricultural and food chemistry, 50 (7), 1751–1764. doi: 10.1021/jf011096z
  6. MCcarthy, M. J., Gambhir, P. N., Goloshevsky, A. G. (2006). Fluids and flows: NMR for food quality control. NMR imaging in chemical engineering, 471–490. doi: 10.1002/3527607560.ch4g
  7. Spyros, A., Dais, P. (2012). NMR spectroscopy in food analysis. RSC food analysis monographs, 343. doi: 10.1039/9781849735339
  8. Zhen, Y. F., Xiao, C. X., Li, X. Q., Cai, J. N., Hong, H. H. (2007). Determination of macrolides and lincosamides residues in animal tissues by liquid chromatography (LC/ MS/MS). Chin. J. Anal. Chem, 9, 1290–1294.
  9. Kaufmamn, A., Maden, K. (2005). Determination of 11 Aminoglycosides in Meat and liver by liquid chromatography with tandem mass spectrometry. Journal of AOAC International, 88, 1118–1125.
  10. Unnevehr, L. J. (2000). Food safety issues and fresh food product exports from LDCS. Agricultural Economics, 23 (3), 231–240. doi: 10.1016/s0169-5150(00)00095-5
  11. Vanhaecke, L., De Brabander, H. F., Verbeke W. (2010). Glazing of frozen fish: analytical and economic challenges. Analytica Chimica Acta, 672 (1-2), 40–44. doi: 10.1016/j.aca.2010.03.045
  12. Norton, C. (2003). Validation: HACCP's final step. Food Management. Penton Publishing, 38 (4), 70.
  13. Arvanitoyannis, I. S., Koukaliaroglou-Van Houwelingen, M., Varzakas, T. H. (2009). HACCP and ISO 22000: application to foods of animal origin. Wiley-Blackwell, 89–180.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-15

Як цитувати

Одарченко, А. М., Карбівнича, Т. В., Гасай, Є. Л., & Ільїна, Д. Д. (2015). Виявлення контрольних критичних точок для управління безпечністю виробництва замороженої риби. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(77), 31–35. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.50979

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв