Виявлення контрольних критичних точок для управління безпечністю виробництва замороженої риби
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.50979Ключові слова:
заморожена риба, система управління безпечністю, контрольні критичні точки, небезпечні чинникиАнотація
Розглянуто особливості впровадження системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок – НАССР на українських рибопереробних підприємствах. Проведено аналіз небезпечних чинників, що виникають під час виробництва замороженої риби, та розроблено контрольні критичні точки для управління безпечністю процесом її виробництва. Встановлено, що найбільш небезпечною стадією є приймання живої риби, оскільки біологічні та хімічні чинники є суттєвими та можуть призвести до виникнення захворювань або загострення алергічних захворювань.
Посилання
- Ezhegodnіy obzor rynka 2014: Zamorozhynnaya ryba/moreprodukty (2014). Аvailable at: http://www.advis.ru/php/print_news.php?id=901E84AE-0C45-4E49-9EB6-C6D7D5907E43
- Shevchenko, D. (2014). Rynok rybnogo hozyajstva Ukrainy. InVenture Investment Group, 7, 4.
- СанПиН 42-123-4083-86 «Vremennie hyhyenycheskye normatyvy i methodi opredelenia soderzhania histamina v riboproduktah». Available at: http://bestpravo.ru/sssr/eh-normy/m1a.htm
- Duynhoven, V. J., Voda, А., Witek, M., Van, H. As. (2010). Time-domain NMR applied to food products // Annual reports on NMR spectroscopy, 69, 145–197. doi: 10.1016/s0066-4103(10)69003-5
- Cordella, C., Moussa, I., Martel, A.-C, Sbirrazzouli, N., Lizzani-Cuvelier L. (2006). Recent developments in food characterization and adulteration detection: Technique-oriented perspectives // Journal of agricultural and food chemistry, 50 (7), 1751–1764. doi: 10.1021/jf011096z
- MCcarthy, M. J., Gambhir, P. N., Goloshevsky, A. G. (2006). Fluids and flows: NMR for food quality control. NMR imaging in chemical engineering, 471–490. doi: 10.1002/3527607560.ch4g
- Spyros, A., Dais, P. (2012). NMR spectroscopy in food analysis. RSC food analysis monographs, 343. doi: 10.1039/9781849735339
- Zhen, Y. F., Xiao, C. X., Li, X. Q., Cai, J. N., Hong, H. H. (2007). Determination of macrolides and lincosamides residues in animal tissues by liquid chromatography (LC/ MS/MS). Chin. J. Anal. Chem, 9, 1290–1294.
- Kaufmamn, A., Maden, K. (2005). Determination of 11 Aminoglycosides in Meat and liver by liquid chromatography with tandem mass spectrometry. Journal of AOAC International, 88, 1118–1125.
- Unnevehr, L. J. (2000). Food safety issues and fresh food product exports from LDCS. Agricultural Economics, 23 (3), 231–240. doi: 10.1016/s0169-5150(00)00095-5
- Vanhaecke, L., De Brabander, H. F., Verbeke W. (2010). Glazing of frozen fish: analytical and economic challenges. Analytica Chimica Acta, 672 (1-2), 40–44. doi: 10.1016/j.aca.2010.03.045
- Norton, C. (2003). Validation: HACCP's final step. Food Management. Penton Publishing, 38 (4), 70.
- Arvanitoyannis, I. S., Koukaliaroglou-Van Houwelingen, M., Varzakas, T. H. (2009). HACCP and ISO 22000: application to foods of animal origin. Wiley-Blackwell, 89–180.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Андрій Миколайович Одарченко, Тетяна Василівна Карбівнича, Євгенія Леонідівна Гасай, Діана Дмитрівна Ільїна
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.