Дослідження споживних властивостей драглеподібних харчових продуктів для спортсменів

Автор(и)

  • Наталія Володимирівна Притульська Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Україна https://orcid.org/0000-0001-7298-3673
  • Юлія Богданівна Міклашевська Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Україна https://orcid.org/0000-0003-2001-4349

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.50993

Ключові слова:

драглеподібний, спортивне харчування, вуглеводи, макроелементи, енергетична цінність, сенсорний профіль

Анотація

Досліджено споживні властивості драглеподібних харчових продуктів для спортсменів. Охарактеризовано сенсорні профілі продуктів, визначено структурно-механічні властивості, вміст вологи та активну кислотність. Встановлено якісний склад вуглеводів, вміст макроелементів та вітамінів, розраховано енергетичну цінність драглеподібних харчових продуктів для спортсменів.

Біографії авторів

Наталія Володимирівна Притульська, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства та експертизи харчових продуктів

Юлія Богданівна Міклашевська, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Аспірант

Кафедра товарознавства та експертизи харчових продуктів

Посилання

  1. Euromonitor International (2015). Trends and developments in sports nutrition. Available at: http://www.euromonitor.com/trends-and-developments-in-sports-nutrition/report
  2. Euromonitor International (2015). Sports nutrition in Ukraine. Available at: http://www.euromonitor.com/trends-and-developments-in-sports-nutrition/report
  3. Datamonitor (2014). Exercise and sports nutrition: consumer trends and product opportunities. Available at: http://about.datamonitor.com/media/archives/5546
  4. Watrous, M. (2014). Raising the bar on sports nutrition. Available at: http://www.foodbusinessnews.net/articles/news_home/Consumer_Trends/2014/07/Slideshow_Raising_the_bar_on_s.aspx?ID=%7B81752915-AED8-4C1D-84DE-B55631451070%7D&cck=1
  5. Campbell, C., Prince, D., Braun, M. et al. (2008). Carbohydrate-supplement form and exercise performance, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 18 (2), 179–190.
  6. Willams, M. E., Toy, C. D., Cox, A. M. (2011). Effects of pre-exercise ingestion of a carbohydrate-electrolyte gel on cycling performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 8 (1), 28. doi: 10.1186/1550-2783-8-s1-p28
  7. Pfeiffer, B., Cotterill, A., Grathwohl, D. et. al. (2009). The effect of carbohydrate gels on gastrointestinal tolerance during a 16-km run, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 19 (5), 485.
  8. Burke, L. M., Hawley, J. A., Wong, S. H. S., Jeukendrup, A. E. (2011). Carbohydrates for training and competition. Journal of Sports Sciences, 29 (1), 17–27. doi: 10.1080/02640414.2011.585473
  9. Saris, W. H., Eck, P., Schroder, U., Cramwinckel, B., van, D., Beckers, E. J., Brouna, F. (1992). TASTE PERCEPTION DURING ENDURANCE EXERCISE. Medicine & Science in Sports & Exercise, 24, 71. doi: 10.1249/00005768-199205001-00424
  10. Nakagawa, M., Mizuma, K., Inui, T. (1996). Changes in Taste Perception Following Mental or Physical Stress. Chemical Senses, 21 (2), 195–200. doi: 10.1093/chemse/21.2.195
  11. de Oliveira, E., Burini, R. (2011). Food-dependent, exercise-induced gastrointestinal distress, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 8 (12), 6. doi: 10.1186/1550-2783-8-12
  12. Pshendin, A. I. (2002). Ratsionalnoe pitanie sportsmenov, GIORD, Saint Petersburg, 157.
  13. Currell, K., Jeukendrup, A. E. (2008). Superior Endurance Performance with Ingestion of Multiple Transportable Carbohydrates. Medicine & Science in Sports & Exercise, 40 (2), 275–281. doi: 10.1249/mss.0b013e31815adf19
  14. Jentjens, R. L. P. G. (2004). Oxidation of exogenous glucose, sucrose, and maltose during prolonged cycling exercise. Journal of Applied Physiology, 96 (4), 1285–1291. doi: 10.1152/japplphysiol.01023.2003
  15. Jeukendrup, A. E., Moseley, L. (2010). Multiple transportable carbohydrates enhance gastric emptying and fluid delivery. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 20 (1), 112–121. doi: 10.1111/j.1600-0838.2008.00862.x
  16. Kreider, R. (2010). ISSN exercise & sport nutrition review: research & recommendations, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 7 (7), 365–408.
  17. Vdovenko, N., Ivanova, A., Miklashevska, Y. et. al. (2014). Naukove obgruntuvannia zastosuvannia dlia sportsmeniv novoho vitchyznianoho vuhlevodnoho heliu “EnerHel. Vytryvalist”, Aktualni problemy fizychnoi kultury i sportu, 32 (4), 23–30.
  18. Ortlund, H. (2013). Secrets from Inside an Energy Gel: Learn how to make energy gels using industry-based recipes, Energy Gel Central, Providence, 32.
  19. Hiller, W. D. B., O’Toole, M. L., Fortess, E. E., Laird, R. H., Imbert, P. C., Sisk, T. D. (1987). Medical and physiological considerations in triathlons. The American Journal of Sports Medicine, 15 (2), 164–167. doi: 10.1177/036354658701500212
  20. Wenk, C., Kuhnt, M., Kunz, P., Steiner, G. (1993). Methodische Untersuchungen zur Schätzung des Verlustes von Natrium, Kalium, Calcium und Magnesium über den Schweiss am Beispiel eines 10 km Laufes. Zeitschrift Für Ernährungswissenschaft, 32 (4), 301–307. doi: 10.1007/bf01611168

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-15

Як цитувати

Притульська, Н. В., & Міклашевська, Ю. Б. (2015). Дослідження споживних властивостей драглеподібних харчових продуктів для спортсменів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(77), 21–26. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.50993

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв