Дослідження споживних властивостей драглеподібних харчових продуктів для спортсменів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.50993Ключові слова:
драглеподібний, спортивне харчування, вуглеводи, макроелементи, енергетична цінність, сенсорний профільАнотація
Досліджено споживні властивості драглеподібних харчових продуктів для спортсменів. Охарактеризовано сенсорні профілі продуктів, визначено структурно-механічні властивості, вміст вологи та активну кислотність. Встановлено якісний склад вуглеводів, вміст макроелементів та вітамінів, розраховано енергетичну цінність драглеподібних харчових продуктів для спортсменів.
Посилання
- Euromonitor International (2015). Trends and developments in sports nutrition. Available at: http://www.euromonitor.com/trends-and-developments-in-sports-nutrition/report
- Euromonitor International (2015). Sports nutrition in Ukraine. Available at: http://www.euromonitor.com/trends-and-developments-in-sports-nutrition/report
- Datamonitor (2014). Exercise and sports nutrition: consumer trends and product opportunities. Available at: http://about.datamonitor.com/media/archives/5546
- Watrous, M. (2014). Raising the bar on sports nutrition. Available at: http://www.foodbusinessnews.net/articles/news_home/Consumer_Trends/2014/07/Slideshow_Raising_the_bar_on_s.aspx?ID=%7B81752915-AED8-4C1D-84DE-B55631451070%7D&cck=1
- Campbell, C., Prince, D., Braun, M. et al. (2008). Carbohydrate-supplement form and exercise performance, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 18 (2), 179–190.
- Willams, M. E., Toy, C. D., Cox, A. M. (2011). Effects of pre-exercise ingestion of a carbohydrate-electrolyte gel on cycling performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 8 (1), 28. doi: 10.1186/1550-2783-8-s1-p28
- Pfeiffer, B., Cotterill, A., Grathwohl, D. et. al. (2009). The effect of carbohydrate gels on gastrointestinal tolerance during a 16-km run, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 19 (5), 485.
- Burke, L. M., Hawley, J. A., Wong, S. H. S., Jeukendrup, A. E. (2011). Carbohydrates for training and competition. Journal of Sports Sciences, 29 (1), 17–27. doi: 10.1080/02640414.2011.585473
- Saris, W. H., Eck, P., Schroder, U., Cramwinckel, B., van, D., Beckers, E. J., Brouna, F. (1992). TASTE PERCEPTION DURING ENDURANCE EXERCISE. Medicine & Science in Sports & Exercise, 24, 71. doi: 10.1249/00005768-199205001-00424
- Nakagawa, M., Mizuma, K., Inui, T. (1996). Changes in Taste Perception Following Mental or Physical Stress. Chemical Senses, 21 (2), 195–200. doi: 10.1093/chemse/21.2.195
- de Oliveira, E., Burini, R. (2011). Food-dependent, exercise-induced gastrointestinal distress, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 8 (12), 6. doi: 10.1186/1550-2783-8-12
- Pshendin, A. I. (2002). Ratsionalnoe pitanie sportsmenov, GIORD, Saint Petersburg, 157.
- Currell, K., Jeukendrup, A. E. (2008). Superior Endurance Performance with Ingestion of Multiple Transportable Carbohydrates. Medicine & Science in Sports & Exercise, 40 (2), 275–281. doi: 10.1249/mss.0b013e31815adf19
- Jentjens, R. L. P. G. (2004). Oxidation of exogenous glucose, sucrose, and maltose during prolonged cycling exercise. Journal of Applied Physiology, 96 (4), 1285–1291. doi: 10.1152/japplphysiol.01023.2003
- Jeukendrup, A. E., Moseley, L. (2010). Multiple transportable carbohydrates enhance gastric emptying and fluid delivery. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 20 (1), 112–121. doi: 10.1111/j.1600-0838.2008.00862.x
- Kreider, R. (2010). ISSN exercise & sport nutrition review: research & recommendations, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 7 (7), 365–408.
- Vdovenko, N., Ivanova, A., Miklashevska, Y. et. al. (2014). Naukove obgruntuvannia zastosuvannia dlia sportsmeniv novoho vitchyznianoho vuhlevodnoho heliu “EnerHel. Vytryvalist”, Aktualni problemy fizychnoi kultury i sportu, 32 (4), 23–30.
- Ortlund, H. (2013). Secrets from Inside an Energy Gel: Learn how to make energy gels using industry-based recipes, Energy Gel Central, Providence, 32.
- Hiller, W. D. B., O’Toole, M. L., Fortess, E. E., Laird, R. H., Imbert, P. C., Sisk, T. D. (1987). Medical and physiological considerations in triathlons. The American Journal of Sports Medicine, 15 (2), 164–167. doi: 10.1177/036354658701500212
- Wenk, C., Kuhnt, M., Kunz, P., Steiner, G. (1993). Methodische Untersuchungen zur Schätzung des Verlustes von Natrium, Kalium, Calcium und Magnesium über den Schweiss am Beispiel eines 10 km Laufes. Zeitschrift Für Ernährungswissenschaft, 32 (4), 301–307. doi: 10.1007/bf01611168
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Наталія Володимирівна Притульська, Юлія Богданівна Міклашевська
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.