Розроблення технології биологічно цінного смузі з використання волоського горіха

Автор(и)

  • Інна Станіславівна Тюрікова Вищий навчальний заклад Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі” вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0001-7091-0884
  • Михайло Іванович Пересічний Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033, Україна https://orcid.org/0000-0001-7139-4340
  • Наталія Володимирівна Рогова Вищий навчальний заклад Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі” вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0002-5189-9058

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51066

Ключові слова:

технологія, смузі, волоський горіх, молочно-воскова стиглість, екстракти, гарбуз, алича

Анотація

Розглядається можливість використання волоського горіха молочно-воскової стиглості в технології смузі. Обґрунтовано вибір та проведено фізико-хімічні дослідження вихідної сировини та напівфабрикатів на її основі. Підтверджено компонентну сумісність гарбуза, аличі та горіхових добавок. На основі органолептичних досліджень визначено раціональний склад компонентів для смузі. Розроблено технологію напоїв. Досліджено їх фізико-хімічні та органолептичні показники.

Біографії авторів

Інна Станіславівна Тюрікова, Вищий навчальний заклад Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі” вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових виробництв і ресторанного господарства

Михайло Іванович Пересічний, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01033

Доктор технічних наук

Кафедра готельно-ресторанного бізнесу

Наталія Володимирівна Рогова, Вищий навчальний заклад Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі” вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук

Кафедра готельно-ресторанної та курортної справи

Посилання

  1. Tjurikova, I. S. (2015). Tehnologija harchovoi' produkcii' z vykorystannjam volos'kogo goriha: teorija i praktyka. Poltava: PUET, 203.
  2. Siegrist, M., Shi, J., Giusto, A., Hartmann, C. (2015). Worlds apart. Consumer acceptance of functional foods and beverages in Germany and China. Appetite, 92, 87–93.
  3. Vidigal, M. C. T. R., Minim, V. P. R., Simiqueli, A. A., Souza, P. H. P., Balbino, D. F., Minim, L. A. (2015). Food technology neophobia and consumer attitudes toward foods produced by new and conventional technologies: A case study in Brazil. LWT – Food Science and Technology, 60 (2), 832–840. doi: 10.1016/j.lwt.2014.10.058
  4. Nunes, M. A., Costa, A. S. G., Barreira, J. C. M., Vinha, A. F., Alves, R. C., Rocha, A., Oliveira, M. B. P. P. (2016). How functional foods endure throughout the shelf storage? Effects of packing materials and formulation on the quality parameters and bioactivity of smoothies. LWT – Food Science and Technology, 65, 70–78. doi: 10.1016/j.lwt.2015.07.061
  5. Sloan, E. (2010). A Top 10 Functional Food Trends - From super-satiating smoothies to mood-enhancing bars, functional foods are targeting a broadening assortment of consumer health and wellness needs. Food technology. Chicago: Institute of Food Technologists, 64 (4), 22.
  6. Keenan, D. F., Brunton, N. P., Mitchell, M., Gormley, R., Butler, F. (2012). Flavour profiling of fresh and processed fruit smoothies by instrumental and sensory analysis. Food Research International, 45 (1), 17–25. doi: 10.1016/j.foodres.2011.10.002
  7. Mazaraki, A. A., Peresichnyj, M. I., Kravchenko, M. F. et. al.; Peresichnij, M. I. (Ed.) (2012). Tehnologija harchovyh produktiv funkcional'nogo pryznachennja. Second edition. Kyivskii natcionalnii torgovo-ekonomichnii universitet, 1116.
  8. Zatokovoj, F. T., Satina, L. F., Sajko, V. I., Joltuhovskij, M. K.; Vasjuta, V. M. (Ed.) (1986). Promyshlennaja kul'tura greckogo oreha. Kyiv: Urozhaj, 96.
  9. Arasimovich, V. V., Baltaga, S. V., Panomareva, N. P. (1970). Metody analiza pektinovyh veshhestv, gemicelljuloz i pektoliticheskih fermentov v plodah. Kishinev: RIO AN MSSR, 84.
  10. Tjurikova, I. S. (2013). Korysna model' № 77238, MPK V01D 11/02 Sposib otrymannja ekstraktu iz volos'kogo goriha molochno-vosko¬voi' stadii' styglosti. Declareted 01.2006, published 11.02.2013. Bjul. № 3, 4.
  11. Tjurikova, I. S. (2014). Korysna model' № 88192, MPK V01D 11/02 Sposib otrymannja biologichno aktyvnoi' dobavky iz volos'kogo goriha molochno-voskovoi' stadii' styglosti. Declareted 01.2006, published 11.03.2014. Bjul. № 5, 2.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-15

Як цитувати

Тюрікова, І. С., Пересічний, М. І., & Рогова, Н. В. (2015). Розроблення технології биологічно цінного смузі з використання волоського горіха. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(77), 49–53. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51066

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв