Дослідження амінокислотного складу білків двостулкових прісноводних молюсків роду Anodonta півночі України

Автор(и)

  • Микола Павлович Головко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська 333, м. Харьків, Україна, 61002, Україна
  • Тетяна Миколаївна Головко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська 333, м. Харьків, Україна, 61002, Україна
  • Анна Олександрівна Геліх Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська 333, м. Харьків, Україна, 61002, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51072

Ключові слова:

прісноводні молюски, повноцінний білок, амінокислотний скор, біологічна цінність

Анотація

Вперше визначено фізико–хімічний склад двостулкових прісноводних молюсків роду Anodonta півночі України та порівняно з дослідженими даними по молюсками роду Mytilus виду Mytilus galloprovincialis та ідеальним білком по шкалі ФАО/ВОЗ. Для білків двох видів досліджуваних зразків визначено амінокислотний склад м’якого тіла та розраховано амінокислотний скор з послідуючим їх порівнянням. Визначено, що м’яке тіло прісноводних молюсків роду Anodonta має високу харчову та біологічну цінність по вмісту білків та незамінних амінокислот.

Біографії авторів

Микола Павлович Головко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська 333, м. Харьків, Україна, 61002

Професор, доктор технічних наук

Кафедра товарознавства в митній справі

Тетяна Миколаївна Головко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська 333, м. Харьків, Україна, 61002

Доцент, кандидат технічних наук

Кафедра товарознавства в митній справі

Анна Олександрівна Геліх, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська 333, м. Харьків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра товарознавства в митній справі

Посилання

  1. Busenko O. T., Stoliuk V. D., Mohylnyi O. Y. (2005). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii tvarynnytstva: Pidruchnyk [Production technology of livestock products: Textbook]. Kyiv: Vyshcha osvita, 496.
  2. Klymenko. V. Gh. (2008). Zaghaljna ghidrologhija [Total Hydrology]. Kharkiv, KhNU, 25–26.
  3. Gelikh, A. O., Golovko, M. P., Golovko, T. M. (2013). Mozhlyvi shliakhy promyslovoho vyroshchuvannia dviichastykh prisnovodnykh moliuskiv rodu Anodonta dlia restorannoho hospodarstva [Possible ways industrial cultivation freshwater mussels genus Anodonta for restaurant business]. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (17), 3–9.
  4. Virgilio, S., Lorenzoni, G., Marongiu, E., Tedde, T., Terrosu, G., Campus, G. et. al. (2010). Presence of p.s.p. toxins (paralytic shellfish poison) in mussels of sardinia and non-conformity management. Italian Journal of Food Safety, 1 (8), 71–75. doi: 10.4081/ijfs.2010.8.71
  5. Cerqueira, A. A., da Costa Marques, M. R., de Souza, S. P. L. (2014). Evaluation of new cleaning processes for quantification of pyrene in samples of mussels. Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ. Available at: http://www.bdtd.uerj.br/tde_busca/arquivo.php?codArquivo=5944
  6. Okay, O. S., Karacık, B., Güngördü, A., Ozmen, M., Yılmaz, A., Koyunbaba, N. C. et. al. (2014). Micro-organic pollutants and biological response of mussels in marinas and ship building/breaking yards in Turkey. Science of The Total Environment, 496, 165–178. doi: 10.1016/j.scitotenv.2014.07.035
  7. Dimitrios, D., Stefanos, D. (2013). Waste mill and biological effects on tissues of the mussel Mytilus galloprovincialis. University of Patras: Nemertes. Available at: http://hdl.handle.net/10889/6109
  8. Kupyna, N. M., Ziuzghyna, A. A., Dolmatov, Y. Yu. (2003). Osobennosty khymycheskoho sostava y hystolohycheskoho stroenyia mыshechnoi tkany dvustvorchatoho molliuska Anadara broughtoni [Features of the chemical composition and histological structure of muscle tissue bivalve mussels Anadara broughtoni]. Khranenye y pererabotka selkhozsуria, 8, 90–93.
  9. Kyselev, V. V., Kupina, N. M. (2002). Kupyna Tekhnokhymycheskaia kharakterystyka nekotorыkh vydov dvustvorchatыkh molliuskov [Technochemical characteristic of some species of bivalves mussels]. Murmansk, 94–96.
  10. Rohov, Y. A., Antypova, L. V., Dunchenko, N. Y. (2007). Khymyia Pyshchy [Food Chemistry]. Moscow: Kolos S, 853.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-15

Як цитувати

Головко, М. П., Головко, Т. М., & Геліх, А. О. (2015). Дослідження амінокислотного складу білків двостулкових прісноводних молюсків роду Anodonta півночі України. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11(77), 10–16. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51072

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв