Дослідження амінокислотного складу білків двостулкових прісноводних молюсків роду Anodonta півночі України
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51072Ключові слова:
прісноводні молюски, повноцінний білок, амінокислотний скор, біологічна цінністьАнотація
Вперше визначено фізико–хімічний склад двостулкових прісноводних молюсків роду Anodonta півночі України та порівняно з дослідженими даними по молюсками роду Mytilus виду Mytilus galloprovincialis та ідеальним білком по шкалі ФАО/ВОЗ. Для білків двох видів досліджуваних зразків визначено амінокислотний склад м’якого тіла та розраховано амінокислотний скор з послідуючим їх порівнянням. Визначено, що м’яке тіло прісноводних молюсків роду Anodonta має високу харчову та біологічну цінність по вмісту білків та незамінних амінокислот.
Посилання
- Busenko O. T., Stoliuk V. D., Mohylnyi O. Y. (2005). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii tvarynnytstva: Pidruchnyk [Production technology of livestock products: Textbook]. Kyiv: Vyshcha osvita, 496.
- Klymenko. V. Gh. (2008). Zaghaljna ghidrologhija [Total Hydrology]. Kharkiv, KhNU, 25–26.
- Gelikh, A. O., Golovko, M. P., Golovko, T. M. (2013). Mozhlyvi shliakhy promyslovoho vyroshchuvannia dviichastykh prisnovodnykh moliuskiv rodu Anodonta dlia restorannoho hospodarstva [Possible ways industrial cultivation freshwater mussels genus Anodonta for restaurant business]. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (17), 3–9.
- Virgilio, S., Lorenzoni, G., Marongiu, E., Tedde, T., Terrosu, G., Campus, G. et. al. (2010). Presence of p.s.p. toxins (paralytic shellfish poison) in mussels of sardinia and non-conformity management. Italian Journal of Food Safety, 1 (8), 71–75. doi: 10.4081/ijfs.2010.8.71
- Cerqueira, A. A., da Costa Marques, M. R., de Souza, S. P. L. (2014). Evaluation of new cleaning processes for quantification of pyrene in samples of mussels. Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UERJ. Available at: http://www.bdtd.uerj.br/tde_busca/arquivo.php?codArquivo=5944
- Okay, O. S., Karacık, B., Güngördü, A., Ozmen, M., Yılmaz, A., Koyunbaba, N. C. et. al. (2014). Micro-organic pollutants and biological response of mussels in marinas and ship building/breaking yards in Turkey. Science of The Total Environment, 496, 165–178. doi: 10.1016/j.scitotenv.2014.07.035
- Dimitrios, D., Stefanos, D. (2013). Waste mill and biological effects on tissues of the mussel Mytilus galloprovincialis. University of Patras: Nemertes. Available at: http://hdl.handle.net/10889/6109
- Kupyna, N. M., Ziuzghyna, A. A., Dolmatov, Y. Yu. (2003). Osobennosty khymycheskoho sostava y hystolohycheskoho stroenyia mыshechnoi tkany dvustvorchatoho molliuska Anadara broughtoni [Features of the chemical composition and histological structure of muscle tissue bivalve mussels Anadara broughtoni]. Khranenye y pererabotka selkhozsуria, 8, 90–93.
- Kyselev, V. V., Kupina, N. M. (2002). Kupyna Tekhnokhymycheskaia kharakterystyka nekotorыkh vydov dvustvorchatыkh molliuskov [Technochemical characteristic of some species of bivalves mussels]. Murmansk, 94–96.
- Rohov, Y. A., Antypova, L. V., Dunchenko, N. Y. (2007). Khymyia Pyshchy [Food Chemistry]. Moscow: Kolos S, 853.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Микола Павлович Головко, Анна Олександрівна Геліх
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.