Розробка харчового середовища для капсулювання ацидофільної палички
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51333Ключові слова:
капсулювання, пробіотичні мікроорганізми, ацидофільна паличка, кислотно-лужна рівновага, харчові живильні середовищаАнотація
Досліджено вплив складових харчового середовища на життєздатність ацидофільної палички. Наведені результати мікробіологічних випробувань, які доводять ефективність використання двозаміщеного кальцію ортофосфату в якості стабілізатора кислотно-лужної рівноваги у розробленому середовищі. Встановлено раціональне співвідношення рецептурних складових інкапсулянта, за якого титр мікроорганізмів залишається максимальним тривалий час.
Посилання
- Kondratiuk, N. V. (2011). Naukovi pidhody stvorennia kapsul'nyh produktiv iz probiotychnymy vlastyvostiamy [The creation of scientific approaches capsule products with probiotic properties]. Mіzhnarodna naukovo-praktichna konferencіia «Harchovi dobavky. Harchuvannia zdorovoi' ta hvoroi' liudyny», 2, 69–76. [in Ukrainian]
- Meng, J., Gao, S.-M., Zhang, Q.-X., Lu, R.-R. (2015). Murein hydrolase activity of surface layer proteins from Lactobacillus acidophilus against Escherichia coli. International Journal of Biological Macromolecules, 79, 527–532. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2015.03.057
- Yanagihara, S., Kato, S., Ashida, N., Yamamoto, N. (2015). Lactobacillus acidophilus CP23 with weak immunomodulatory activity lacks anchoring structure for surface layer protein. Journal of Bioscience and Bioengineering, 119 (5), 521–525. doi: 10.1016/j.jbiosc.2014.10.003
- Song, M., Park, S., Lee, H., Min, B., Jung, S., Park, S., Kim, E., Oh, S. (2015). Effect of Lactobacillus acidophilus NS1 on plasma cholesterol levels in diet-induced obese mice. Journal of Dairy Science, 98 (3), 1492–1501. doi: 10.3168/jds.2014-8586
- Yun, B., Oh, S., Griffiths, M. W. (2014). Lactobacillus acidophilus modulates the virulence of Clostridium difficile. Journal of Dairy Science, 97 (8), 4745–4758. doi: 10.3168/jds.2014-7921
- Meira, Q. G. S., Magnani, M., de Medeiros Júnior, F. C., Queiroga, R. de C. R. do E., Madruga, M. S., Gullón, B. et. al. (2015). Effects of added Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium lactis probiotics on the quality characteristics of goat ricotta and their survival under simulated gastrointestinal conditions. Food Research International, 76, 828–838. doi: 10.1016/j.foodres.2015.08.002
- Chaves, K. S., Gigante, M. L. (2016). Prato cheese as suitable carrier for Lactobacillus acidophilus La5 and Bifidobacterium Bb12. International Dairy Journal, 52, 10–18. doi: 10.1016/j.idairyj.2015.08.009
- Ashraf, R., Shah, N. P. (2011). Selective and differential enumerations of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei and Bifidobacterium spp. in yoghurt – A review. International Journal of Food Microbiology, 149 (3), 194–208. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2011.07.008
- Laličić-Petronijević, J., Popov-Raljić, J., Obradović, D., Radulović, Z., Paunović, D., Petrušić, M., Pezo, L. (2015). Viability of probiotic strains Lactobacillus acidophilus NCFM® and Bifidobacterium lactis HN019 and their impact on sensory and rheological properties of milk and dark chocolates during storage for 180 days. Journal of Functional Foods, 15, 541–550. doi: 10.1016/j.jff.2015.03.046
- Pyvovarov, P. P., Okovytyi, S. I., Pyvovarov, Je. P., Kondratjuk, N. V. (2010). Prognozuvannja umov dosjagnennja konformacijnoi' rivnovagy i termodynamichnoi' stijkosti v systemah «AlgNa-Ca2+» [Prediction conditions for achieving conformational equilibria and thermodynamic stability of systems «AlgNa-Ca2+»]. Naukovi praci Odes'koi' nacional'noi' akademii' harchovyh tehnologii : zb. nauk. pr. Ser., 38 (2), 148–152.
- Kondratiuk, N. V. (2012). Tehnologiia solodkyh strav z vykorystannyam kapsulyovanyh produktiv z probiotychnymy organizmamy [Technology of desserts with the use of the probiotic encapsulated microorganisms]. Kharkiv, 21. [in Ukrainian]
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Валентина Леонтіївна Большакова, Наталія Вячеславівна Кондратюк, Євген Павлович Пивоваров
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.