Дослідження функціонально-технологічних властивостей капсульованих рослинних олій

Автор(и)

  • Євгенія Олександрівна Коротаєва Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3166-0282
  • Ольга Павлівна Неклеса Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-2442-7642
  • Ольга Олексіївна Гринченко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9549-8678
  • Павло Петрович Пивоваров Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56198

Ключові слова:

олії, жири, капсулювання, система, підсистема, напівфабрикат, технологія, продукт, властивості, полісахариди

Анотація

Представлено науково-технологічні принципи одержання дозованих олієжирових продуктів зі структурованою їстівною оболонкою та параметри їх виготовлення. Обґрунтування функціонально-технологічних властивостей оболонки капсульованих рослинних олій дозволяє розробляти асортимент заправок у капсульованой формі та розширює межі використання індустріального продукту в якості напівфабрикату високого ступеню готовності для кулінарних страв у закладах ресторанного господарства.

Біографії авторів

Євгенія Олександрівна Коротаєва, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедри технології харчування 

Ольга Павлівна Неклеса, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів 

Ольга Олексіївна Гринченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології харчування 

Павло Петрович Пивоваров, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології харчування 

Посилання

  1. Karuppanapandian, T., Moon, J. C., Kim, C., Manoharan, K., Kim, W. (2011). Reactive oxygen species in plants: their generation, signal transduction, and scavenging mechanisms. Australian Journal of Crop Science, 5 (6), 709–725.
  2. Shewfelt, R. L., Del Rosario, B. A. (2000). The role of lipid peroxidation in storage disorders of fresh fruits and vegetables. HortScience, 35 (4), 575–579.
  3. Gill, S. S., Tuteja, N. (2010). Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiol. Biochem., 48 (12), 909–930. doi: 10.1016/j.plaphy.2010.08.016
  4. Sharma, P., Jha, A. B., Dubey, R. S., Pessarakli, M. (2012). Reactive oxygen species, oxidative damage, and antioxidative defense mechanism in plants under stressful conditions. Journal of Botany, 217037, doi: 10.1155/2012/217037
  5. Scandalios, J. G. (1993). Oxygen stress and superoxide dismutases. Plant physiology, 101 (1), 7.
  6. Hodges, D. M., DeLong, J. M. (2007). The relationship between antioxidants and postharvest storage quality of fruits and vegetables. Stewart Postharvest Review, 3 (3), 1–9. doi: 10.2212/spr.2007.3.12
  7. Lester, G. E. (2003). Oxidative stress affecting fruit senescence. In Hodges D. M. ed. Postharvest oxidative stress in horticultural crops. New York: Food Products Press, 113–129.
  8. Sugar, D. (2009). Influence of temperature and humidity in management of postharvest decay. Stewart Postharvest Review, 5 (2), 1–5. doi: 10.2212/spr.2009.2.1
  9. Kanlayanarat, S., Rolle, R., Acedo, Jr A. (2009). Horticultural chain management for countries of Asia and the Pacific region: a training package. Rome, Italy: FAO, 214
  10. McCollum, T. G. (2007). Squash. In Gross, K. C., Wang, C. Y., Saltveit, M. eds. Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. Washington, DC. Аvailable at: http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/squash.pdf
  11. Carvajal, F., Martinez, C., Jamilena, M., Garrido, D. (2011). Differential response of zucchini varieties to low storage temperature. Scientia Horticulturae, 130 (1), 90–96. doi: 10.1016/j.scienta.2011.06.016
  12. Brew, B. S., Berry, A. D., Sargent, S. A., Shaw, N. L., Cantliffe, D. J. (2006). Determination of optimum storage conditions for ‘baby’summer squash fruit (Cucurbita pepo). Proc. Florida State Hort. Soc., 119, 343–346.
  13. Lurie, S., Pedreschi, R. (2014). Fundamental aspects of postharvest heat treatments. Horticulture Research, 1. doi: 10.1038/hortres.2014.30
  14. Wang, C. Y. (1995). Effect of temperature preconditioning on catalase, peroxidase, and superoxide dismutase in chilled zucchini squash. Postharvest Biol. Technol., 5 (1), 67–76. doi: 10.1016/0925–5214(94)00020–S
  15. Lurie, S. (1998). Postharvest heat treatments. Postharvest Biology and Technology, 14 (3), 257–269. doi: 10.1016/S0925–5214(98)00045–3
  16. Wang, C. Y. (1994). Combined treatment of heat shock and low temperature conditioning reduces chilling injury in zucchini squash. Postharvest Biology and Technology, 4 (1), 65–73. doi: 10.1016/0925–5214(94)90008–6
  17. Laamim, M., Lapsker, Z., Fallik, E., Ait–Oubahou, A., Lurie, S. (1998). Treatments to reduce chilling injury in harvested cucumbers. Advances in horticultural science, 12 (4), 175–178.
  18. Priss, O. P., Prokudina,T. F., Zhukova, V. F. (2009). Substance for the treatment of fruit vegetables before storage. Pat. 41177 Ukraine, IPC А23В 7/00, А23L 3/34. u 200813962; declared 04.12.2008; published 12.05.09, № 9.
  19. Dykyi, I. L., Ostapenko, V. M., Filimonova, N. I., Heyderikh, O. H., Kovalov, V. V. (2005). Microbiological study a chlorophyllipt for prepare a soft form of anti–infective drug. Journal of Pharmacy, 4, 73–76.
  20. Sanitary rules and regulations on the use of food additives: approved Ministry of Health of Ukraine 23.07.96 № 222. Available at: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0715–96.
  21. Gonzalez–Aguilar, G. A., Cruz, R., Baez, R., Wang, C. Y. (1999). Storage quality of bell peppers pretreated with hot water and polyethylene packaging. Journal of food quality, 22 (3), 287–299. doi: 10.1111/j.1745–4557.1999.tb00558.x
  22. Musiienko, M. M., Parshykova, T. V., Slavnyi, P. C. (2001). Spectrophotometric methods in practice, physiology, biochemistry and ecology of plants. Kyiv: Fitosotsiotsentr, 200.
  23. Sirota, T. V. (2000). A method for determining the antioxidant activity of superoxide dismutase and chemical compounds. Russian Federation Patent 2144674. МПК7 G 01 N33/52, G 01 N33/68. № 99103192/14; declared 24.02.1999; publashed 20.01.2000, № 2, 2.
  24. Hrytsayenko, Z. M., Hrytsayenko, A. O., Karpenko,V. P. (2003). Methods of biological and agrochemical research plants and soils. Kyiv: NIChLAVA, 320.
  25. Zemljanuhin, A. A. (1985). Small workshop on Biochemistry. Voronezh: VHU, 128.
  26. Balandrán–Quintana, R. R., Mendoza–Wilson, A. M., Gardea–Béjar, A. A., Vargas–Arispuro, I., Martı́nez–Téllez, M. A. (2003). Irreversibility of chilling injury in zucchini squash (Cucurbita pepo L.) could be a programmed event long before the visible symptoms are evident. Biochemical and biophysical research communications, 307 (3), 553–557. doi: 10.1016/S0006–291X(03)01212–9
  27. Del Rio, D., Stewart, A. J., Pellegrini, N. (2005). A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and biological marker of oxidative stress. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis., 15 (4), 316–328. doi: 10.1016/j.numecd.2005.05.003
  28. Casano, L. M., Martin, M., Sabater, B. (1994). Sensitivity of superoxide dismutase transcript levels and activities to oxidative stress is lower in mature–senescent than in young barley leaves. Plant Physiology, 106 (3), 1033–1039. doi: 10.1104/pp.106.3.1033
  29. Gualanduzzi, S., Baraldi, E., Braschi, I., Carnevali, F., Gessa, C. E., De Santis, A. (2009). Respiration, hydrogen peroxide levels and antioxidant enzyme activities during cold storage of zucchini squash fruit. Postharvest Biol. Technol., 52 (1), 16–23. doi: 10.1016/j.postharvbio.2008.09.010
  30. Zheng, Y., Fung, R. W., Wang, S. Y., Wang, C. Y. (2008). Transcript levels of antioxidative genes and oxygen radical scavenging enzyme activities in chilled zucchini squash in response to superatmospheric oxygen. Postharvest Biol. Technol., 47 (2), 151–158. doi: 10.1016/j.postharvbio.2007.06.016
  31. Keren‐Keiserman, A., Tanami, Z., Shoseyov, O., Ginzberg, I. (2004). Peroxidase activity associated with suberization processes of the muskmelon (Cucumis melo) rind. Physiologia plantarum, 121 (1), 141–148. doi: 10.1111/j.0031–9317.2004.00301.x

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-18

Як цитувати

Коротаєва, Є. О., Неклеса, О. П., Гринченко, О. О., & Пивоваров, П. П. (2015). Дослідження функціонально-технологічних властивостей капсульованих рослинних олій. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(78), 16–23. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56198

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв