Дослідження функціонально-технологічних властивостей капсульованих рослинних олій
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.56198Ключові слова:
олії, жири, капсулювання, система, підсистема, напівфабрикат, технологія, продукт, властивості, полісахаридиАнотація
Представлено науково-технологічні принципи одержання дозованих олієжирових продуктів зі структурованою їстівною оболонкою та параметри їх виготовлення. Обґрунтування функціонально-технологічних властивостей оболонки капсульованих рослинних олій дозволяє розробляти асортимент заправок у капсульованой формі та розширює межі використання індустріального продукту в якості напівфабрикату високого ступеню готовності для кулінарних страв у закладах ресторанного господарства.
Посилання
- Karuppanapandian, T., Moon, J. C., Kim, C., Manoharan, K., Kim, W. (2011). Reactive oxygen species in plants: their generation, signal transduction, and scavenging mechanisms. Australian Journal of Crop Science, 5 (6), 709–725.
- Shewfelt, R. L., Del Rosario, B. A. (2000). The role of lipid peroxidation in storage disorders of fresh fruits and vegetables. HortScience, 35 (4), 575–579.
- Gill, S. S., Tuteja, N. (2010). Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiol. Biochem., 48 (12), 909–930. doi: 10.1016/j.plaphy.2010.08.016
- Sharma, P., Jha, A. B., Dubey, R. S., Pessarakli, M. (2012). Reactive oxygen species, oxidative damage, and antioxidative defense mechanism in plants under stressful conditions. Journal of Botany, 217037, doi: 10.1155/2012/217037
- Scandalios, J. G. (1993). Oxygen stress and superoxide dismutases. Plant physiology, 101 (1), 7.
- Hodges, D. M., DeLong, J. M. (2007). The relationship between antioxidants and postharvest storage quality of fruits and vegetables. Stewart Postharvest Review, 3 (3), 1–9. doi: 10.2212/spr.2007.3.12
- Lester, G. E. (2003). Oxidative stress affecting fruit senescence. In Hodges D. M. ed. Postharvest oxidative stress in horticultural crops. New York: Food Products Press, 113–129.
- Sugar, D. (2009). Influence of temperature and humidity in management of postharvest decay. Stewart Postharvest Review, 5 (2), 1–5. doi: 10.2212/spr.2009.2.1
- Kanlayanarat, S., Rolle, R., Acedo, Jr A. (2009). Horticultural chain management for countries of Asia and the Pacific region: a training package. Rome, Italy: FAO, 214
- McCollum, T. G. (2007). Squash. In Gross, K. C., Wang, C. Y., Saltveit, M. eds. Agricultural handbook number 66: The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. Washington, DC. Аvailable at: http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/squash.pdf
- Carvajal, F., Martinez, C., Jamilena, M., Garrido, D. (2011). Differential response of zucchini varieties to low storage temperature. Scientia Horticulturae, 130 (1), 90–96. doi: 10.1016/j.scienta.2011.06.016
- Brew, B. S., Berry, A. D., Sargent, S. A., Shaw, N. L., Cantliffe, D. J. (2006). Determination of optimum storage conditions for ‘baby’summer squash fruit (Cucurbita pepo). Proc. Florida State Hort. Soc., 119, 343–346.
- Lurie, S., Pedreschi, R. (2014). Fundamental aspects of postharvest heat treatments. Horticulture Research, 1. doi: 10.1038/hortres.2014.30
- Wang, C. Y. (1995). Effect of temperature preconditioning on catalase, peroxidase, and superoxide dismutase in chilled zucchini squash. Postharvest Biol. Technol., 5 (1), 67–76. doi: 10.1016/0925–5214(94)00020–S
- Lurie, S. (1998). Postharvest heat treatments. Postharvest Biology and Technology, 14 (3), 257–269. doi: 10.1016/S0925–5214(98)00045–3
- Wang, C. Y. (1994). Combined treatment of heat shock and low temperature conditioning reduces chilling injury in zucchini squash. Postharvest Biology and Technology, 4 (1), 65–73. doi: 10.1016/0925–5214(94)90008–6
- Laamim, M., Lapsker, Z., Fallik, E., Ait–Oubahou, A., Lurie, S. (1998). Treatments to reduce chilling injury in harvested cucumbers. Advances in horticultural science, 12 (4), 175–178.
- Priss, O. P., Prokudina,T. F., Zhukova, V. F. (2009). Substance for the treatment of fruit vegetables before storage. Pat. 41177 Ukraine, IPC А23В 7/00, А23L 3/34. u 200813962; declared 04.12.2008; published 12.05.09, № 9.
- Dykyi, I. L., Ostapenko, V. M., Filimonova, N. I., Heyderikh, O. H., Kovalov, V. V. (2005). Microbiological study a chlorophyllipt for prepare a soft form of anti–infective drug. Journal of Pharmacy, 4, 73–76.
- Sanitary rules and regulations on the use of food additives: approved Ministry of Health of Ukraine 23.07.96 № 222. Available at: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0715–96.
- Gonzalez–Aguilar, G. A., Cruz, R., Baez, R., Wang, C. Y. (1999). Storage quality of bell peppers pretreated with hot water and polyethylene packaging. Journal of food quality, 22 (3), 287–299. doi: 10.1111/j.1745–4557.1999.tb00558.x
- Musiienko, M. M., Parshykova, T. V., Slavnyi, P. C. (2001). Spectrophotometric methods in practice, physiology, biochemistry and ecology of plants. Kyiv: Fitosotsiotsentr, 200.
- Sirota, T. V. (2000). A method for determining the antioxidant activity of superoxide dismutase and chemical compounds. Russian Federation Patent 2144674. МПК7 G 01 N33/52, G 01 N33/68. № 99103192/14; declared 24.02.1999; publashed 20.01.2000, № 2, 2.
- Hrytsayenko, Z. M., Hrytsayenko, A. O., Karpenko,V. P. (2003). Methods of biological and agrochemical research plants and soils. Kyiv: NIChLAVA, 320.
- Zemljanuhin, A. A. (1985). Small workshop on Biochemistry. Voronezh: VHU, 128.
- Balandrán–Quintana, R. R., Mendoza–Wilson, A. M., Gardea–Béjar, A. A., Vargas–Arispuro, I., Martı́nez–Téllez, M. A. (2003). Irreversibility of chilling injury in zucchini squash (Cucurbita pepo L.) could be a programmed event long before the visible symptoms are evident. Biochemical and biophysical research communications, 307 (3), 553–557. doi: 10.1016/S0006–291X(03)01212–9
- Del Rio, D., Stewart, A. J., Pellegrini, N. (2005). A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and biological marker of oxidative stress. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis., 15 (4), 316–328. doi: 10.1016/j.numecd.2005.05.003
- Casano, L. M., Martin, M., Sabater, B. (1994). Sensitivity of superoxide dismutase transcript levels and activities to oxidative stress is lower in mature–senescent than in young barley leaves. Plant Physiology, 106 (3), 1033–1039. doi: 10.1104/pp.106.3.1033
- Gualanduzzi, S., Baraldi, E., Braschi, I., Carnevali, F., Gessa, C. E., De Santis, A. (2009). Respiration, hydrogen peroxide levels and antioxidant enzyme activities during cold storage of zucchini squash fruit. Postharvest Biol. Technol., 52 (1), 16–23. doi: 10.1016/j.postharvbio.2008.09.010
- Zheng, Y., Fung, R. W., Wang, S. Y., Wang, C. Y. (2008). Transcript levels of antioxidative genes and oxygen radical scavenging enzyme activities in chilled zucchini squash in response to superatmospheric oxygen. Postharvest Biol. Technol., 47 (2), 151–158. doi: 10.1016/j.postharvbio.2007.06.016
- Keren‐Keiserman, A., Tanami, Z., Shoseyov, O., Ginzberg, I. (2004). Peroxidase activity associated with suberization processes of the muskmelon (Cucumis melo) rind. Physiologia plantarum, 121 (1), 141–148. doi: 10.1111/j.0031–9317.2004.00301.x
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Євгенія Олександрівна Коротаєва, Ольга Павлівна Неклеса, Ольга Олексіївна Гринченко, Павло Петрович Пивоваров
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.