Розробка потенціометричних сенсорів для визначення концентрації бурштинової та саліцилової кислот

Автор(и)

  • Kateryna Matorina Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара пр. Гагаріна, 72, м. Дніпропетровськ, Україна, 49010, Україна https://orcid.org/0000-0002-4168-0159
  • Olena Podpletnia ДЗ «Дніпропетровська медична академія» вул. Дзержинського, 9, м. Дніпропетровськ, Україна, 49044, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.75385

Ключові слова:

потенціометрія, сенсор, бурштинова кислота, саліцилова кислота, харчові продукти, фармацевтичні препарати

Анотація

Розроблено потенціометричні сенсори для визначення концентрації бурштинової та саліцилової кислоти. У якості електродно-активних речовин пластифікованих плівкових мембран використали іонні асоціати цих кислот з сафраніном Т. Встановлені електродно-аналітичні характеристики сконструйованих сенсорів та визначені коефіцієнти селективності по відношенню до карбонових кислот. Проведено потенціометричне визначення концентрації за допомогою розроблених сенсорів у зразках квасу, червоного вина, листі волоського горіху, саліцилово-резорциновому розчині та саліциловій мазі

Біографії авторів

Kateryna Matorina, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара пр. Гагаріна, 72, м. Дніпропетровськ, Україна, 49010

Кадидат хімічних наук, доцент

Кафедра аналітичної хімії

Olena Podpletnia, ДЗ «Дніпропетровська медична академія» вул. Дзержинського, 9, м. Дніпропетровськ, Україна, 49044

Доктор фармацевтичних наук, професор

Кафедра загальної та клінічної фармації

Посилання

  1. Korenman, Ya. I., Kuchmenko, T. A. (2002). Approaches for food products analyses. Development of mass-sensitive sensors. Russian Chem. J., 46 (4), 34–42.
  2. Korotkaya, E. (2014). Biosensors: Design, Classification, and Applications in the Food Industry. Foods and Raw Materials, 2 (2), 161–171. doi: 10.12737/5476
  3. Ermolaeva, T. N., Kalmykova, E. N., Shashkanova, O. Y. (2008). Piezoquartz biosensors for the analysis of environmental objects, foodstuff and for clinical diagnostic. Russian Journal of General Chemistry, 78 (12), 2430–2444. doi: 10.1134/s1070363208120256
  4. Matorina, K. V., Chmilenko, T. S., Chmilenko, F. O. (2015). Elektrodno-analitychni vlastyvosti polivinilchlorydnyh membran na osnovi potrijnyh metalopolimernyh kompleksiv. Bull. Dnip. un-ty. Ser. Chem, 23 (1), 40–49.
  5. Tesakova, V. A., Voronov, N. N. (2009). Himicheskij analiz lekarstvennyh rastenij. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 5, 152–154.
  6. Ageeva, N. M., Tolmachev, V. A. (2002). Snizhenie toksicheskogo dejstviya etanola s pomoshhyu pishhevyh dobavok. Hranenie i pererabotka sel'hoz syr'ya, 2, 38–39.
  7. Zharev, A. I., Drozdin, V. F. (2008). Yantarnaya kislota v zhizni cheloveka. Biohimiya, 7, 58–62.
  8. Kreshkov, V. A., Trach, S. G., Progot, V. N. (2011). Metody analiza pishhevyh produktov i medicinskih preparatov. Pishhevaya promyshhlennost', 2, 95–101.
  9. Slivkin, A. I., Sirotkina, G. G., Slivkin, D. A., Nikolaevskij, V. A., Lapenko, V. L., Filonova, E. V. (2010). Razrabotka kompleksnogo nootropnogo sredstva na osnove pantogama i yantarnoy kisloty. Vestnik Voronezhskogo gos. un-ta, 1, 170–177.
  10. Dzyuba, V. F., Slivkin, A. I., Slivkin, D. A., Filonova, E. V., Belenova, A. S. (2010). Razrabotka sostava, tehnologii izgotovleniya i standartizacii rectal'nyh suppozitoriev na osnove pantogama i yantarnoy kisloty. Vestnik Voronezhskogo gos. un-ta. Ser.: Himija. Biologija. Farmacija, 2, 144–149.
  11. Burceva, Yu., Mavrina, A., Kalinin, A., Naronova, N. A., Belokonova, N. A. (2013). Problemy kontrolya soderzhaniya i svojstv organicheskih primesey v pit'evyh vodah. Uspehi sovremennogo estestvozhnaniya, 9, 110–111.
  12. Olennikov, D. N., Tanhaeva, L. M., Rohin, A. V. (2004). Biologicheski aktivnye veshhestva suhogo ekstrakta kakalij kop'evidnoj. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 3, 59–62.
  13. Olennikov, D. N., Samuel'zen, E. B., Tanhaeva, L. M. (2007). Podorozhnik bol'shoj. Himicheskij sostav i primenenie. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 2, 37–50.
  14. Goryushkina, T. B., Dzyadevich, S. V. (2008). Vinogradni vyna. Himichnyj sklad ta metody vyznachennya. Biotehnologiya, 1 (2), 24–38.
  15. Chasovshhikov, A. R., Pomozova, V. A., Hodzhamkulova, A. A., Horunzhina, S. I., Fedyushkina, I. L. (2011). Sostav organicheskih kislot napitkov na zernovom syr'e. Tehnika i tehnologiya pishhevyh proizvodstv, 4, 126–130.
  16. Rubenchikov, R. A., Goncharov, N. F. (2005). Izuchenie sostava fenol'nyh soedinenij falki polevoj metodom VEZhH. Himiko-farmacevticheskiy zhurnal, 39 (3), 31–32.
  17. Avdeeva, E. Yu., Krasnov, E. A., Shilova, I. V. (2008). Komponentnyj sostav frakcii Filipendula ulmaria maxim. s vysokoj antioksidantnoj aktivnost'yu. Himia rastitelnogo syr'ya, 3, 115–118.
  18. Krasnov, E. A., Avdeeva, E. Yu. (2012). Himicheskij sostav rastenij roda Filipendulа. Himia rastitelnogo syr'ya, 4, 5–12.
  19. Bubenchikova, V. N., Suhomlinov, Yu. A. (2005). Izuchenie sostava fenol'nyh soedineniy lapchatki pryamostoyachej metodom VEZhH. Vestnik Voronezhskogo gos. un-ta, 2, 160–161.
  20. Vernikovskaya, N. A., Temerdashev, Z. A. (2012). Identifikaciya i hromatograficheskoe opredelenie fenol'nyh soedinenij v tysyachelisnike obyknovennom. Analitika i kontrol', 2, 188–195.
  21. Sawyer, M., Kumar, V. (2003). A Rapid High-Performance Liquid Chromatographic Method for the Simultaneous Quantitation of Aspirin, Salicylic Acid, and Caffeine in Effervescent Tablets. Journal of Chromatographic Science, 41 (8), 393–397. doi: 10.1093/chromsci/41.8.393
  22. Starchak, Yu. A., Bubenchikova, V. N. (2015). Izychenie soedinenij tim'yana dvulikogo. Vestnik Voronezhskogo gos. un-ta, 25, 139–141.
  23. Evtieva, О. А., Proskurina, K. I., Hmeleva, M. A., Petuhova, I. Yu. (2013). Validaciya metodiki kolichestvennogo opredeleniya kisloty salicylovoj v lekarstvennoj forme metodom spektrofotometrii. Nauchnye vedomosti Belgorodskogo gos. un-ta. Ser.: Medicyna. Farmaciya, 24 (25), 244–248.
  24. Lar'kina, M. S., Kadyrova, T. V., Ermilova, E. V. (2008). Izuchenie dinamiki nakopleniya fenolkarbonovyh kislot v nadzemnoy chasti vasil'ka sherohovatogo. Himia rastitelnogo syr'ya, 3, 71–74.
  25. Shilova, I. V., Semenov, A. A., Suslov, N. I., Korotkova, E. I., Vtorushina, A. N., Belyakova, V. V. (2009). Himicheskij sostav I biologicheskaya aktivnost' frakcij ekstrakta labaznika vyazolistogo. Himiko-farmacevticheskiy zhurnal, 43 (4), 7–11.
  26. Abdulina, S. G., Lira, O. A., Ziyatdinova, G. K., Budnikov, G. K., Kodryanu, N. P. (2009). Primenenie gal'vanostaticheskoy kulonometrii dlya analiza karbonovyh kislot. Himiko-farmacevticheskiy zhurnal, 43 (6), 54–56.
  27. Murahina, О. А., Nazarova, I. A., Shvedene, N. V. (2003). Azoproizvodnye fenilbornoj kislony kak aktivnyj component membrany, obratimoj k salicilat-anionu. Vestnik Mosk. un-ta. Ser.; himiya, 44 (2), 131–134.
  28. Blikova, Yu. N., Pasekova, N. A., Shvedene, N. V. (2000). Salicylat-selectivnye electrody na osnove kompleksov olova (IV) s organicheskimi ligandami. Vestnik Mosk. un-ta. Ser.: Himiya, 41 (4), 259–264.
  29. Shvedene, N. V., Dejzerovich, N. N., Kostalyndina, E. V., Koval', Ya. N., Pletnev, I. V. (2000). Ftalocianat aluminiya kak aktivnyj komponent membrannogo ionselektivnogo elektroda, obratimogo k salicilatu. Vestnik Mosk. un-ta. Ser.: Himiya, 41 (1), 34–36.
  30. Shvedene, N. V., Bel'chenko, N. N., Starushko, N. V. (1998). Zhidkostnye membrannye elektrody na osnove diazosoedinenij dlya opredeleniya organicheskih anionov. Vestnik Mosk. un-ta. Ser.: Himiya, 39 (6), 383–389.
  31. Liu, D., Chen, W.-C., Shen, G.-L., Yu, R.-Q. (1996). Polymeric membrane salicylate-sensitive electrodes based on organotin(IV) carboxylates. Analyst, 121 (10), 1495. doi: 10.1039/an9962101495
  32. Ergonul, P. G., Nergiz, C. (2010). Determination of organic acids in olive fruit by HPLC. Czech J. Food Sci., 28, 202–205.
  33. Kordi-Krape, M. (2001). Determination of organic acids in white wines by RP-HPLC. Food technol. biotechnol., 39 (2), 93–99.
  34. Zeppa, G., Conterno, L., Gerbi, V. (2001). Rapid determination of main constituents of packed juices by reverse phase-high performance liquid chromatography: an insight in to commercial fruit drinks. J. Agric. Food Chem., 49, 272–276.
  35. Nour, V., Trandafir, I., Ionica, M. E. (2010). HPLC organic acid analysis in different citrus juices under reversed phase conditions. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj., 38 (1), 44–48.
  36. Zaharova, A. M., Karcova, L. A., Grinshtein, I. L. (2013). Opredelenie organicheskih kislot, uglevodov I podslastitelej v pishhevyh produktah I biologicheski-aktivnyh dobavkah metodom vysokoeffektivnoj zhidkostnoj hromatografii. Analitika I kontrol', 17 (2), 204–210.
  37. Geng, X., Zhang, S., Wang, Q., Zhao, Z. (2008). Determination of organic acids in the presence of inorganic anions by ion chromatography with suppressed conductivity detection. Journal of Chromatography A, 1192 (1), 187–190. doi: 10.1016/j.chroma.2008.03.073
  38. Golden, K. D., Williams, O. J. (2001). Amino Acid, Fatty Acid, and Carbohydrate Content of Artocarpus altilis (Breadfruit). Journal of Chromatographic Science, 39 (6), 243–250. doi: 10.1093/chromsci/39.6.243
  39. You, J., Zhang, W., Zhang, Y. (2001). Simple derivatization method for sensitive determination of fatty acids with fluorescence detection by high-performance liquid chromatography using 9-(2-hydroxyethyl)-carbazole as derivatization reagent. Analytica Chimica Acta, 436 (1), 163–172. doi: 10.1016/s0003-2670(01)00897-2
  40. Chmilenko, F. A., Korobova, I. V., Gurtovaya, O. V., Chmilenko, T. S. (2009). Potentiometric membrane sensors for polyvinylpyrrolidone determination. Talanta, 78 (4-5), 1259–1265. doi: 10.1016/j.talanta.2009.01.049
  41. Chmilenko, T. S., Matorina, E. V., Chmilenko, F. A. (2013). Potenciometricheskie sensory dlya opredeleniya vysokomolekulyarnogo polivinilpirrolidona. Metody i ob''ekty himicheskogo analiza, 8 (2), 63–71.
  42. Matorina, K. (2015). Development of electro-chemical sensor for determination of molybdenum (VI) contain in biological fluids. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3/6 (75), 25–31. doi: 10.15587/1729-4061.2015.42821
  43. Ammann, D. (1986). Ion-selective microelectrode. Principles, design and application. Berlin: Springer-Verlag Berlin Haidelberg, 348. doi: 10.1007/978-3-642-52507-0
  44. Martin, M. J., Rolfe, P., Tyson, J. F., Ersser, R. S., McCrum, W. A., Rowland, A. P. (1986). Automated analysis of ions in solution. Analytical Proceedings, 23 (8), 303. doi: 10.1039/ap9862300303
  45. Lewenstam, A., Maj-Zurawska, M., Hulanicki, A. (1991). Application of ion-selective electrodes in clinical analysis. Electroanalysis, 3 (8), 727–734. doi: 10.1002/elan.1140030802
  46. Ladenson, J. (1983). Ion-selective electrodes in clinical chemistry and medicine. Anal. Proc., 20, 554–556.
  47. Kharitonov, S. V. (2007). Ion-selective electrodes in medicinal drug determination. Russian Chemical Reviews, 76 (4), 361–395. doi: 10.1070/rc2007v076n04abeh003670
  48. Mikhel’son, K. N. (2008). Electrochemical sensors based on ionophores: Current state, trends, and prospects. Russian Journal of General Chemistry, 78 (12), 2445–2454. doi: 10.1134/s1070363208120268
  49. Bulatov, M. I., Kalinkin, I. P. (1985). Prakticheskoe rukovodstvo po fotometricheskim metodam analiza. Leningrad: Himiya, 432.
  50. Koryta, I., Shtulyk, K. (1980). Ion–selectivnye electrody. Moscow: Mir, 195.
  51. Skug, D., Uest, D. (1979). Osnovy analyticheskoj himii. Vol. 1. Moscow: Mir, 480.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-30

Як цитувати

Matorina, K., & Podpletnia, O. (2016). Розробка потенціометричних сенсорів для визначення концентрації бурштинової та саліцилової кислот. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(82), 16–23. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.75385

Номер

Розділ

Екологія