Розробка потенціометричних сенсорів для визначення концентрації бурштинової та саліцилової кислот
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.75385Ключові слова:
потенціометрія, сенсор, бурштинова кислота, саліцилова кислота, харчові продукти, фармацевтичні препаратиАнотація
Розроблено потенціометричні сенсори для визначення концентрації бурштинової та саліцилової кислоти. У якості електродно-активних речовин пластифікованих плівкових мембран використали іонні асоціати цих кислот з сафраніном Т. Встановлені електродно-аналітичні характеристики сконструйованих сенсорів та визначені коефіцієнти селективності по відношенню до карбонових кислот. Проведено потенціометричне визначення концентрації за допомогою розроблених сенсорів у зразках квасу, червоного вина, листі волоського горіху, саліцилово-резорциновому розчині та саліциловій мазі
Посилання
- Korenman, Ya. I., Kuchmenko, T. A. (2002). Approaches for food products analyses. Development of mass-sensitive sensors. Russian Chem. J., 46 (4), 34–42.
- Korotkaya, E. (2014). Biosensors: Design, Classification, and Applications in the Food Industry. Foods and Raw Materials, 2 (2), 161–171. doi: 10.12737/5476
- Ermolaeva, T. N., Kalmykova, E. N., Shashkanova, O. Y. (2008). Piezoquartz biosensors for the analysis of environmental objects, foodstuff and for clinical diagnostic. Russian Journal of General Chemistry, 78 (12), 2430–2444. doi: 10.1134/s1070363208120256
- Matorina, K. V., Chmilenko, T. S., Chmilenko, F. O. (2015). Elektrodno-analitychni vlastyvosti polivinilchlorydnyh membran na osnovi potrijnyh metalopolimernyh kompleksiv. Bull. Dnip. un-ty. Ser. Chem, 23 (1), 40–49.
- Tesakova, V. A., Voronov, N. N. (2009). Himicheskij analiz lekarstvennyh rastenij. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 5, 152–154.
- Ageeva, N. M., Tolmachev, V. A. (2002). Snizhenie toksicheskogo dejstviya etanola s pomoshhyu pishhevyh dobavok. Hranenie i pererabotka sel'hoz syr'ya, 2, 38–39.
- Zharev, A. I., Drozdin, V. F. (2008). Yantarnaya kislota v zhizni cheloveka. Biohimiya, 7, 58–62.
- Kreshkov, V. A., Trach, S. G., Progot, V. N. (2011). Metody analiza pishhevyh produktov i medicinskih preparatov. Pishhevaya promyshhlennost', 2, 95–101.
- Slivkin, A. I., Sirotkina, G. G., Slivkin, D. A., Nikolaevskij, V. A., Lapenko, V. L., Filonova, E. V. (2010). Razrabotka kompleksnogo nootropnogo sredstva na osnove pantogama i yantarnoy kisloty. Vestnik Voronezhskogo gos. un-ta, 1, 170–177.
- Dzyuba, V. F., Slivkin, A. I., Slivkin, D. A., Filonova, E. V., Belenova, A. S. (2010). Razrabotka sostava, tehnologii izgotovleniya i standartizacii rectal'nyh suppozitoriev na osnove pantogama i yantarnoy kisloty. Vestnik Voronezhskogo gos. un-ta. Ser.: Himija. Biologija. Farmacija, 2, 144–149.
- Burceva, Yu., Mavrina, A., Kalinin, A., Naronova, N. A., Belokonova, N. A. (2013). Problemy kontrolya soderzhaniya i svojstv organicheskih primesey v pit'evyh vodah. Uspehi sovremennogo estestvozhnaniya, 9, 110–111.
- Olennikov, D. N., Tanhaeva, L. M., Rohin, A. V. (2004). Biologicheski aktivnye veshhestva suhogo ekstrakta kakalij kop'evidnoj. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 3, 59–62.
- Olennikov, D. N., Samuel'zen, E. B., Tanhaeva, L. M. (2007). Podorozhnik bol'shoj. Himicheskij sostav i primenenie. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 2, 37–50.
- Goryushkina, T. B., Dzyadevich, S. V. (2008). Vinogradni vyna. Himichnyj sklad ta metody vyznachennya. Biotehnologiya, 1 (2), 24–38.
- Chasovshhikov, A. R., Pomozova, V. A., Hodzhamkulova, A. A., Horunzhina, S. I., Fedyushkina, I. L. (2011). Sostav organicheskih kislot napitkov na zernovom syr'e. Tehnika i tehnologiya pishhevyh proizvodstv, 4, 126–130.
- Rubenchikov, R. A., Goncharov, N. F. (2005). Izuchenie sostava fenol'nyh soedinenij falki polevoj metodom VEZhH. Himiko-farmacevticheskiy zhurnal, 39 (3), 31–32.
- Avdeeva, E. Yu., Krasnov, E. A., Shilova, I. V. (2008). Komponentnyj sostav frakcii Filipendula ulmaria maxim. s vysokoj antioksidantnoj aktivnost'yu. Himia rastitelnogo syr'ya, 3, 115–118.
- Krasnov, E. A., Avdeeva, E. Yu. (2012). Himicheskij sostav rastenij roda Filipendulа. Himia rastitelnogo syr'ya, 4, 5–12.
- Bubenchikova, V. N., Suhomlinov, Yu. A. (2005). Izuchenie sostava fenol'nyh soedineniy lapchatki pryamostoyachej metodom VEZhH. Vestnik Voronezhskogo gos. un-ta, 2, 160–161.
- Vernikovskaya, N. A., Temerdashev, Z. A. (2012). Identifikaciya i hromatograficheskoe opredelenie fenol'nyh soedinenij v tysyachelisnike obyknovennom. Analitika i kontrol', 2, 188–195.
- Sawyer, M., Kumar, V. (2003). A Rapid High-Performance Liquid Chromatographic Method for the Simultaneous Quantitation of Aspirin, Salicylic Acid, and Caffeine in Effervescent Tablets. Journal of Chromatographic Science, 41 (8), 393–397. doi: 10.1093/chromsci/41.8.393
- Starchak, Yu. A., Bubenchikova, V. N. (2015). Izychenie soedinenij tim'yana dvulikogo. Vestnik Voronezhskogo gos. un-ta, 25, 139–141.
- Evtieva, О. А., Proskurina, K. I., Hmeleva, M. A., Petuhova, I. Yu. (2013). Validaciya metodiki kolichestvennogo opredeleniya kisloty salicylovoj v lekarstvennoj forme metodom spektrofotometrii. Nauchnye vedomosti Belgorodskogo gos. un-ta. Ser.: Medicyna. Farmaciya, 24 (25), 244–248.
- Lar'kina, M. S., Kadyrova, T. V., Ermilova, E. V. (2008). Izuchenie dinamiki nakopleniya fenolkarbonovyh kislot v nadzemnoy chasti vasil'ka sherohovatogo. Himia rastitelnogo syr'ya, 3, 71–74.
- Shilova, I. V., Semenov, A. A., Suslov, N. I., Korotkova, E. I., Vtorushina, A. N., Belyakova, V. V. (2009). Himicheskij sostav I biologicheskaya aktivnost' frakcij ekstrakta labaznika vyazolistogo. Himiko-farmacevticheskiy zhurnal, 43 (4), 7–11.
- Abdulina, S. G., Lira, O. A., Ziyatdinova, G. K., Budnikov, G. K., Kodryanu, N. P. (2009). Primenenie gal'vanostaticheskoy kulonometrii dlya analiza karbonovyh kislot. Himiko-farmacevticheskiy zhurnal, 43 (6), 54–56.
- Murahina, О. А., Nazarova, I. A., Shvedene, N. V. (2003). Azoproizvodnye fenilbornoj kislony kak aktivnyj component membrany, obratimoj k salicilat-anionu. Vestnik Mosk. un-ta. Ser.; himiya, 44 (2), 131–134.
- Blikova, Yu. N., Pasekova, N. A., Shvedene, N. V. (2000). Salicylat-selectivnye electrody na osnove kompleksov olova (IV) s organicheskimi ligandami. Vestnik Mosk. un-ta. Ser.: Himiya, 41 (4), 259–264.
- Shvedene, N. V., Dejzerovich, N. N., Kostalyndina, E. V., Koval', Ya. N., Pletnev, I. V. (2000). Ftalocianat aluminiya kak aktivnyj komponent membrannogo ionselektivnogo elektroda, obratimogo k salicilatu. Vestnik Mosk. un-ta. Ser.: Himiya, 41 (1), 34–36.
- Shvedene, N. V., Bel'chenko, N. N., Starushko, N. V. (1998). Zhidkostnye membrannye elektrody na osnove diazosoedinenij dlya opredeleniya organicheskih anionov. Vestnik Mosk. un-ta. Ser.: Himiya, 39 (6), 383–389.
- Liu, D., Chen, W.-C., Shen, G.-L., Yu, R.-Q. (1996). Polymeric membrane salicylate-sensitive electrodes based on organotin(IV) carboxylates. Analyst, 121 (10), 1495. doi: 10.1039/an9962101495
- Ergonul, P. G., Nergiz, C. (2010). Determination of organic acids in olive fruit by HPLC. Czech J. Food Sci., 28, 202–205.
- Kordi-Krape, M. (2001). Determination of organic acids in white wines by RP-HPLC. Food technol. biotechnol., 39 (2), 93–99.
- Zeppa, G., Conterno, L., Gerbi, V. (2001). Rapid determination of main constituents of packed juices by reverse phase-high performance liquid chromatography: an insight in to commercial fruit drinks. J. Agric. Food Chem., 49, 272–276.
- Nour, V., Trandafir, I., Ionica, M. E. (2010). HPLC organic acid analysis in different citrus juices under reversed phase conditions. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj., 38 (1), 44–48.
- Zaharova, A. M., Karcova, L. A., Grinshtein, I. L. (2013). Opredelenie organicheskih kislot, uglevodov I podslastitelej v pishhevyh produktah I biologicheski-aktivnyh dobavkah metodom vysokoeffektivnoj zhidkostnoj hromatografii. Analitika I kontrol', 17 (2), 204–210.
- Geng, X., Zhang, S., Wang, Q., Zhao, Z. (2008). Determination of organic acids in the presence of inorganic anions by ion chromatography with suppressed conductivity detection. Journal of Chromatography A, 1192 (1), 187–190. doi: 10.1016/j.chroma.2008.03.073
- Golden, K. D., Williams, O. J. (2001). Amino Acid, Fatty Acid, and Carbohydrate Content of Artocarpus altilis (Breadfruit). Journal of Chromatographic Science, 39 (6), 243–250. doi: 10.1093/chromsci/39.6.243
- You, J., Zhang, W., Zhang, Y. (2001). Simple derivatization method for sensitive determination of fatty acids with fluorescence detection by high-performance liquid chromatography using 9-(2-hydroxyethyl)-carbazole as derivatization reagent. Analytica Chimica Acta, 436 (1), 163–172. doi: 10.1016/s0003-2670(01)00897-2
- Chmilenko, F. A., Korobova, I. V., Gurtovaya, O. V., Chmilenko, T. S. (2009). Potentiometric membrane sensors for polyvinylpyrrolidone determination. Talanta, 78 (4-5), 1259–1265. doi: 10.1016/j.talanta.2009.01.049
- Chmilenko, T. S., Matorina, E. V., Chmilenko, F. A. (2013). Potenciometricheskie sensory dlya opredeleniya vysokomolekulyarnogo polivinilpirrolidona. Metody i ob''ekty himicheskogo analiza, 8 (2), 63–71.
- Matorina, K. (2015). Development of electro-chemical sensor for determination of molybdenum (VI) contain in biological fluids. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3/6 (75), 25–31. doi: 10.15587/1729-4061.2015.42821
- Ammann, D. (1986). Ion-selective microelectrode. Principles, design and application. Berlin: Springer-Verlag Berlin Haidelberg, 348. doi: 10.1007/978-3-642-52507-0
- Martin, M. J., Rolfe, P., Tyson, J. F., Ersser, R. S., McCrum, W. A., Rowland, A. P. (1986). Automated analysis of ions in solution. Analytical Proceedings, 23 (8), 303. doi: 10.1039/ap9862300303
- Lewenstam, A., Maj-Zurawska, M., Hulanicki, A. (1991). Application of ion-selective electrodes in clinical analysis. Electroanalysis, 3 (8), 727–734. doi: 10.1002/elan.1140030802
- Ladenson, J. (1983). Ion-selective electrodes in clinical chemistry and medicine. Anal. Proc., 20, 554–556.
- Kharitonov, S. V. (2007). Ion-selective electrodes in medicinal drug determination. Russian Chemical Reviews, 76 (4), 361–395. doi: 10.1070/rc2007v076n04abeh003670
- Mikhel’son, K. N. (2008). Electrochemical sensors based on ionophores: Current state, trends, and prospects. Russian Journal of General Chemistry, 78 (12), 2445–2454. doi: 10.1134/s1070363208120268
- Bulatov, M. I., Kalinkin, I. P. (1985). Prakticheskoe rukovodstvo po fotometricheskim metodam analiza. Leningrad: Himiya, 432.
- Koryta, I., Shtulyk, K. (1980). Ion–selectivnye electrody. Moscow: Mir, 195.
- Skug, D., Uest, D. (1979). Osnovy analyticheskoj himii. Vol. 1. Moscow: Mir, 480.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Kateryna Matorina, Olena Podpletnia

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.