Удосконалення методики визначення структурно-механічних властивостей м’яса індика за осьової деформації

Автор(и)

  • Svetlana Shapoval Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Україна https://orcid.org/0000-0001-7650-8597

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.93453

Ключові слова:

пенетрація, структурно-механічіні властивості, осьова деформація, деформаційна діаграма, філе індика

Анотація

Запропоновано удосконалений експрес-метод дослідження структурно-механічних властивостей м’яса індика, оснований на визначенні релаксаційного зусилля за деформації розтягу та пенертації. Охарактеризовано зміни пружності та релаксаційного зусилля охолодженого філе індика за різного терміну зберігання. Встановлено динаміку релаксаційних змін, швидкості руйнування структури та межи міцності поверхні філе індика, яке зберігалося від 6 до 48 годин Визначено, що енергія релаксації філе, яке зберігалося протягом 48 годин, зменшилася на 29 %, а межа міцності поверхні – на 15 %

Біографія автора

Svetlana Shapoval, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інженерно-технічних дисциплін

Посилання

  1. Kuznecov, O. A., Voloshin, E. V., Sagitov, R. F. (2005). Reologija pishhevyh mass. Orenburg: GOU UGO, 106.
  2. Alehina, L. T., Bol'shakov, A. S., Boreskov, V. G. et. al.; Rogov, I. A. (Ed.) (1988). Tehnologija mjasa i mjasoproduktov. Moscow: Agropromizdat, 576.
  3. Suhenko, V. Ju. (2012). Mehanika biopolimeriv m'jasa. Naukovyj visnyk Nacional'nogo universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannja Ukrai'ny. Serija: Tehnika ta energetyka APK, 170 (1), 292–304.
  4. Zochowska, J., Lachowicz, K., Sobczak, M., Gajowiecki, L. (2007). Effects of Carcass Weight and Muscle on Texture, Structure, Rheological Properties and Myofibre Characteristics of Roe Deer. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 2 (4), 114–120. doi: 10.3844/ajavsp.2007.114.120
  5. Onishhenko, V., Grinchenko, N., Bol'shakova, V. (2015). Improvement of frozen poultry storage technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (78)), 37–41. doi: 10.15587/1729-4061.2015.54656
  6. Garcia-Segovia, P., Andres-Bello, A., & Martinez-Monzo, J. (2007). Effect of cooking method on mechanical properties, color and structure of beef muscle (M. pectoralis). Journal of Food Engineering, 80 (3), 813–821. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2006.07.010
  7. Guc', V. S., Koval', O. A., Sydorenko, O. V., Tymofjejeva, O. V. (2005). Pat. No. 14496. Sposib vyznachennja konsystencii' harchovyh produktiv. MPK (2006) G01N 33/02. No. 200511305; declareted: 29.11.2005; published: 15.05.2006, Bul. No. 5.
  8. Pobedash, N., Sydorenko, E., Romanenko, R. (2015). Formuvannja jakosti rybnyh preserviv iz dribnyh oseledcevyh ryb. Tovary i rynky, 1, 112–120.
  9. Romanenko, O. (2013). Metod vyznachennja strukturno-mehanichnyh vlastyvostej rybnyh preserviv. Tovary i rynky, 2, 58–65.
  10. Perlo, F., Bonato, P., Teira, G., Fabre, R., Kueider, S. (2006). Physicochemical and sensory properties of chicken nuggets with washed mechanically deboned chicken meat: Research note. Meat Science, 72 (4), 785–788. doi: 10.1016/j.meatsci.2005.09.007
  11. Damez, J.-L., Clerjon, S. (2008). Meat quality assessment using biophysical methods related to meat structure. Meat Science, 80 (1), 132–149. doi: 10.1016/j.meatsci.2008.05.039
  12. Tornberg, E. (2005). Effects of heat on meat proteins – Implications on structure and quality of meat products. Meat Science, 70 (3), 493–508. doi: 10.1016/j.meatsci.2004.11.021
  13. Shapoval, S. L., Forostjana, N. P., Lytvynov, Ju. V., Romanenko, R. P. (2013). Rekomendacii' do vykonannja naukovo-doslidnyh robit na UVKP. Kyiv: Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t, 96.
  14. Shapoval, S. (2017). The Study of Changes in the Structural and Mechanical Properties of Turkey Fillet During Storage. EUREKA: Life Sciences, 1, 3–11. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00284
  15. Sjems, A. R. (Ed.) (2007). Pererabotka mjasa pticy. Sankt-Peterburg: Professija, 432.
  16. Dudenko, N., D'jakov, O., Panikarova, B. (2014). Modeling of the proteolysis process of fish collagen raw materials. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (12 (68)), 8–13. Available at: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/23144/21388
  17. Zelkowitz, M. V., Wallace, D. R. (1998). Experimental models for validating technology. Computer, 31 (5), 23–31. doi: 10.1109/2.675630
  18. Barker, T. B., Milivojevich, A. (2016). Quality by Experimental Design . CRC Press, 724.
  19. Savinok, O. N., Kosoj, V. D., Garbuz, V. G. (2014). Vybor racional'nyh parametrov izmerenija reologicheskih harakteristik cel'nomyshechnoj tkani govjadiny metodom penetracii. Naukovi praci ONAHT, 46 (2), 160–163.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-02-28

Як цитувати

Shapoval, S. (2017). Удосконалення методики визначення структурно-механічних властивостей м’яса індика за осьової деформації. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(10 (85), 63–69. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.93453

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв