Визначення сорбційної ємності адсорбентів із застосуванням газової хроматографії

Автор(и)

  • Ksenia Naumenko Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-5468-5832
  • Natalia Frolova Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-5009-6026
  • Oksana Petrusha Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-6009-127X
  • Natalia Chepel Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-8699-340X

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.93460

Ключові слова:

газова хроматографія, ізотерма адсорбції, адсорбційна ємність, адсорбент, ароматична речовина

Анотація

Проведені дослідження з визначення питомої сорбційної ємності активованого вугілля марки БАУ-А та пористих полімерів типу полісорб-1, полісорб-10 та тенакс GC з використанням газової хроматографії. Це дало змогу прогнозувати їх експлуатаційні характеристики та можливості використання в адсорбційних системах вловлювання ароматичних речовин під час концентрування соків та екстрактів

Біографії авторів

Ksenia Naumenko, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук

Кафедра експертизи харчових продуктів

Natalia Frolova, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології оздоровчих продуктів

Oksana Petrusha, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук

Кафедра експертизи харчових продуктів 

Natalia Chepel, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології молока та молочних продуктів

Посилання

  1. Boddington, J. (2009). Flavour creativity…naturally. Food ingredients and analysis internation, 2, 10–12.
  2. Ismadji, S., Bhatia, S. K. (2000). Adsorption of flavour esters on granular activated carbon. The Canadian Journal of Chemical Engineering, 78 (5), 892–901. doi: 10.1002/cjce.5450780506
  3. Usenko, V. A., Balenko, T. L., Sapronova, L. G. (1983). A.s. No. 1205879 SSSR, MKI3 A23L2/08. Sposob koncentrirovanija spirtovyh nastoev i sokov. No. 3664803; declareted: 21.11.1983; published: 23.01.1986, Bul. No. 3.
  4. Kranz, P., Adler, P., Kunz, B. (2011). Investigation of citrus flavor adsorption during debittering of grapefruit juice using kinetic modeling and response surface methodology. Food Science and Biotechnology, 20 (3), 715–724. doi: 10.1007/s10068-011-0101-y
  5. Ekimova, I. A., Minakova, T. S. (2013). Adsorbcionnye issledovanija parov vody na oksidah i ftoridah shhelochnozemel'nyh metallov i magnija. Nacional'nyj issledovatel'skij Vestnik TGASU, 2, 263–275.
  6. Andrijanceva, S. A., Bondarenko, A. V., Petuhova, G. A. (2012). Jekspress-metod issledovanija izotermy adsorbcii benzola uglerodnymi gidrofobnymi materialami. Sorbcionnye i hromatograficheskie process, 12 (1), 114–118.
  7. Nistor, А., Stiubianu, G., Racles, C. (2011). Еvaluation of the water sorption capacity of some polymeric materials by dynamic vapour sorption. Materiale plastic, 48 (1), 33–37.
  8. Vagner, C., Finqueneisel, G., Zimny, T., Weber, J. (2002). Water vapour adsorption on activated carbons: comparison and modelling of the isotherms in static and dynamic flow conditions. Fuel Processing Technology, 77-78, 409–414. doi: 10.1016/s0378-3820(02)00090-5
  9. Ivanova, Е., Karsheva, M. (2007). Ethanol vapours adsorption by natural clynoptilolitee. Journal of the University of Chemical Technology and Metallurgy, 42 (4), 391–398.
  10. Vjahirev, D. A., Shushunova, A. F. (1987). Rukovodstvo po gazovoj hromatografii. Moscow: Vysshaya shkola, 335.
  11. Kondor, A., Dallos, A. (2014). Adsorption isotherms of some alkyl aromatic hydrocarbons and surface energies on partially dealuminated Y faujasite zeolite by inverse gas chromatography. Journal of Chromatography A, 1362, 250–261. doi: 10.1016/j.chroma.2014.08.047
  12. Vjacheslavov, A. S., Efremova, M. (2011). Opredelenie ploshhadi poverhnosti i poristosti materialov metodom sorbcii gazov. Moscow: MGU im. M. V. Lomonosova, 65.
  13. Karkalic, R., Ivancovic, N. D. et. al. (2016). Dynamic adsorbtion characteristics of thin layered activated charcoal materials used in chemical protective overgarments. Indian Journal of Fibre & Textile Research, 41, 402–410.
  14. Pini, R. (2014). Interpretation of net and excess adsorption isotherms in microporous adsorbents. Microporous and Mesoporous Materials, 187, 40–52. doi: 10.1016/j.micromeso.2013.12.005
  15. Naumenko, K. A., Frolova, N. E., Ukrai'nec', A. I., Usenko, V. O. (2010). Pidbir i ocinka adsorbentiv dlja ulovljuvannja aromatychnyh rechovyn pid chas koncentruvannja sokiv ta ekstraktiv. Naukovi praci NUHT, 33, 68–70.
  16. Naumenko, K., Frolova, N., Petrusha, O., Chepel, N. (2017). The Method of Determination of the Sorption Capacity of Activated Carbon by Gas Chromatography. EUREKA: Life Sciences, 1, 12–18. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00290

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-02-28

Як цитувати

Naumenko, K., Frolova, N., Petrusha, O., & Chepel, N. (2017). Визначення сорбційної ємності адсорбентів із застосуванням газової хроматографії. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(10 (85), 70–74. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.93460

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв