Удосконалення технології зберігання плодів хурми (Diospyros kaki L.) у холодильній камері

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.285444

Ключові слова:

сорти хурми – Хачіа, Хіакуме, оксидоредуктази, загальний цукор, фенольні сполуки

Анотація

Плоди хурми (Diospyros kaki L.) через свою високу харчову та лікувальну цінність привертають увагу дослідників. Склад хурми багатий на поживні речовини. Об'єктом дослідження є технологія зберігання хурми. Як матеріал дослідження були використані сорти хурми Хачіа та Хіакуме, що повністю дозріли. Якщо при холодильному зберіганні із застосуванням регульованого газового середовища (РГС) інгібувати або зменшити активність ферментів, то витрата поживних речовин на дихання зменшиться і плоди збережуть свій первісний вигляд. Використовувані сорти хурми зберігалися в холодильниках протягом 5 місяців у п'яти варіантах. У плодах обох сортів хурми були вивчені кількісні зміни основних показників при холодильному зберіганні. Розглянуто закономірності зміни активності ферментів класу оксидоруктаз залежно від складу регульованого газового середовища та вмісту фенольних сполук.

В результаті аналізів визначено раціональний режим зберігання сортів хурми в холодильній камері в умовах РГС із складом газу 3–4 % СО2 та 2–3 % О2, температурою –2…–3 °С та вологістю повітря 90–95 %. У період зберігання активність всіх ферментів, крім аскорбатоксидази, повністю припинялася (крім ферменту каталази у сорту Хачіа). При тривалому зберіганні сорту Хачіа в холодильній камері активність ферменту аскорбатоксидази знизилася на 94 %, дифенолоксидази та пероксидази знизилася на 100 %, каталази на 95,5 %. У плодах хурми сорту Xіакуме активність аскорбатоксидази знизилася на 94,5 %, а активність інших ферментів була повністю інгібована. Для досягнення цього результату важливо, щоб активність оксидоредуктазу зменшилася або перейшла в інгібіторний стан. Отримані результати дають можливість регулювати якісні показники сортів хурми залежно від режимів їх зберігання та використовувати для забезпечення населення свіжими плодами не сезонно, а тривалий час

Біографії авторів

Yashar Omarov, Azerbaijan Technological University

Doctor of Philosophy in Biology, Assistant Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Sevda Gurbanova, Azerbaijan Technological University

Doctor of Philosophy in Biology, Acting Assistant Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Ulduz Babayeva, Azerbaijan Technological University

Doctor of Philosophy in Technics, Acting Assistant Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Afet Gasimova, Azerbaijan Technological University

Doctor of Philosophy in Technics, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Elnur Heydarov, Azerbaijan Technological University

Doctor of Philosophy in Technics, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Gultakin Gasimova, Ganja State University

Doctor of Philosophy in Biology, Acting Assistant Professor

Department of Ecology and Nature Conservation

Ahad Nabiyev, Azerbaijan Technological University

Doctor of Biological Sciences, Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Посилання

  1. Gordeeva, A. V. (2008). Reshenie problem prodovol'stvennoy bezopasnosti. Mir Agrobiznesa, 1, 4–6.
  2. Dostiyari, E. N., Nəbiyev, Ə. Ə. (2010). Xurma meyvəsindən müxtəlif çeşiddə qida məhsulları istehsalı texnologiyasının tədqiqi. Bakı: Elm, 180. Available at: https://genderi.org/ee-nebiyev-e-n-dostiyari-xurma-meyvesinden-muxtelif-cesidde-qi.html
  3. Kurbanova, S. O., Nabiyev, A. A. (2016). The research of the phenolic compound in to persimmon fruits during long term storage. Vestnik of the Russian agricultural science, 6, 65–67. Available at: http://www.vestnik-rsn.ru/vrsn/article/view/344
  4. Samilyk, M., Demidova, E., Bolgova, N., Savenko, O., Cherniavska, T. (2022). Development of bread technology with high biological value and increased shelf life. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (116)), 52–57. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.255605
  5. Gurbanov, N., Yusifova, M., Tagiyev, M., Nasrullayeva, G., Kazimova, İ. (2023). Determining the qualitative parameters of powder from the stalks of garden purslane (Portulaca oleracea L.) and its application in the production of functional bakery products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (121)), 69–77. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.274202
  6. Morajkar, P., Naik, M. (Eds.) (2023). Advances in Nano and Biochemistry. Academic Press. doi: https://doi.org/10.1016/c2021-0-02735-8
  7. Gurbanova, S. O., Babayeva, U. A., Gasimova, A. A., Tağıyev, M. M., Nabiyev, A. A. (2018). The study of biochemical indices of persimmon fruit under various storage conditions. Sylwan, 162 (4), 175–187. Available at: https://sylwan.ibles.org/archive.php?v=162&i=4
  8. Bagirzadeh, A., Omarov, Y., Haciyeva, A., Gurbanova, S., Gasimova, A., Ismayilov, M., Nabiyev, A. (2023). Improvement of the production technology of tokay wines based on the revealed effect of enzyme activity on the quality of grape variety. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (122)), 49–62. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.276251
  9. Pesterev, M. A., Lavrukhin, M. A. (2022). Creation of Semi-Finished Products with a High Content of Micronutrients Based on Fruit and Vegetable Raw Materials. Storage and Processing of Farm Products, 4, 25–29. doi: https://doi.org/10.36107/spfp.2022.376
  10. Babaeva, U. A., Kasumova, A. A., Nabiev, A. A. (2015). Issledovanie kachestvennykh pokazateley sokov, poluchennykh iz plodov khurmy vostochnoy (Diospyros kaki L.). Slovak University of Agriculture in Nitra Research Center AgroBioTech, Agribiodiversity for improving nutrition, health and life quality, Part I, Nitra, 33–36.
  11. Shingisov, A. U. (2023). Method of calculating the intensity of moisture evaporation during vacuum drying of fruits. Food Processing Industry, 6, 60–62. doi: https://doi.org/10.52653/ppi.2023.6.6.019
  12. Kurbanova, S. O., Nabiev, A. A. (2017). Khranenie plodov khurmy v reguliruemoy gazovoy srede. Khranenie i pererabotka sel'khozsyr'ya, 1, 29–32. Available at: https://foodprom.ru/journals/khranenie-i-pererabotka-selkhozsyrya/1035-khranenie-i-pererabotka-selkhozsyrya-1-2017
  13. Nikitin, A. L., Makarkina, M. A., Galasheva, A. M. (2023). The Effect of the Temperature Regime of Storage on Losses from Functional Disorders and the Intensity of Surface Damage to Apple Fruits by Scald. Storage and Processing of Farm Products, 1, 28–32. doi: https://doi.org/10.36107/spfp.2023.338
  14. Bagirzade, A. S., Omarov, Ya. A., Nabiev, A. A. (2023). Comparative Study of Qualitative Indicators of Grape Varieties Used in the Production of Tokay-type Wines. Beer and beverages, 1, 39–42. doi: https://doi.org/10.52653/pin.2023.01.01.008
  15. Kazimova, İ., Nabiyev, A., Omarova, E. (2021). Determining the pectinesterase enzyme activity when storing table grape varieties depending on the degree of ripening. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (114)), 43–51. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.247963
  16. Nilova, L. P., Malyutenkova, S. M., Lebedeva, P. S. (2023). Evaluation of Antioxidant Properties of Commercial Pomegranate Juices. Storage and Processing of Farm Products, 1, 38–43. doi: https://doi.org/10.36107/spfp.2023.401
  17. Kazimova, İ., Nabiyev, A. (2022). Determining quality indicators of table grape varieties during storage in a refrigerating chamber in different variants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (120)), 34–43. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268025
  18. Bayramov, E., Aliyev, S., Gasimova, A., Gurbanova, S., Kazimova, I. (2022). Increasıng the bıologıcal value of bread through the applıcatıon of pumpkın puree. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (116)), 58–68. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.254090
  19. Zhu, W., Jia, Y., Peng, J., Li, C. (2018). Inhibitory Effect of Persimmon Tannin on Pancreatic Lipase and the Underlying Mechanism in Vitro. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66 (24), 6013–6021. doi: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b00850
  20. Zagirov, N. G., Gabibov, T. G., Gabibov, G. T. (2020). Tekhnologicheskaya i biokhimicheskaya otsenka plodov khurmy vostochnoy dlya ispol'zovaniya v pischevoy promyshlennosti. Materialy X Vserossiyskoy nauchno-prakticheskoy konferentsii «Povyshenie kachestva i bezopasnosti pischevykh produktov». Makhachkala: Dagestanskiy gosudarstvennyy tekhnicheskiy universitet, 88–96.
  21. Kuznetsova, E. A., Cherepnina, L. V. (2013). Fermenty: struktura, svoystva i primenenie. Orel: FGBOU VPO «Gosuniversitet - UNPK», 175.
  22. Gerzhikova, V. G. (Ed.) (2009). Metody tekhnokhimicheskogo kontrolya. Simferopol': Tavrida, 304.
  23. Flamini, R., Traldi, P. (2009). Mass Spectrometry in Grape and Wine Chemistry. Wiley & Sons. doi: https://doi.org/10.1002/9780470552926
  24. Nəbiyev, Ə. Ə., Həsənova, N. R., Tağıyev, M. M., Abadov, M. K., Əhmədova, M. İ. (2008). Qida məhsulları texnologiyasının nəzəri əsasları. Bakı: Elm, 248.
  25. Novikov, N. N., Tarazanova, T. V. (2012). Laboratornyy praktikum po biokhimii rasteniy. Moscow: Izdatel'stvo RGAU-MSKhA imeni K.A.Timiryazeva, 97.
  26. Mikayılov, V. Ş. (2012). Qida məhsullarının dequstasiyası. Bakı: Kooperasiya nəşriyyatı, 384.
  27. Koltsov, R. P., Iosifov, A. I., Shcherbakov, S. Yu. (2022). Features of vacuum drying of fruits and vegetables. Nauka i obrazovanie, 5 (2), 159–163.
  28. Shingisov, A., Alibekov, R., Evlash, V., Yerkebayeva, S., Mailybayeva, E., Tastemirova, U. (2023). Creation of a methodology for determining the intensity of moisture evaporation within vacuum drying of fruits. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (121)), 6–14. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.273709
  29. Zherukov, T. B., Kumakhov, A. A., Gadieva, A. A., Shibzukhov, Z.-G. S., Zherukova, S. B. (2022). Application of modified gas media during fruit storage. International agricultural journal, 1, 43–56. doi: https://doi.org/10.55186/25876740_2022_6_1_4
  30. Liu, Y., Sabadash, S., Duan, Z., Deng, C. (2022). The influence of different drying methods on the quality attributes of beetroots. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (117)), 60–68. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.258049
  31. Pusik, L., Pusik, V., Bondarenko, V., Gaevaya, L., Kyruchina, N., Kuts, O. et al. (2022). Determiningcarrot preservation depending on the root quality and size, as well as on storage techniques. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (115)), 26–32. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.251785
  32. Pusik, L., Pusik, V., Lyubymova, N., Bondarenko, V., Rozhov, A., Sergienko, O. et al. (2019). Preservation of parsnip root vegetable depending on the degree of ripeness, varietal features, and storage techniques. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (97)), 34–41. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.155313
  33. Iskakova, G., Kizatova, M., Baiysbayeva, M., Azimova, S., Izembayeva, A., Zharylkassynova, Z. (2021). Justification of pectin concentrate safe storage terms by pectin mass ratio. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11(112)), 25–32. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.237940
  34. Osokina, N., Kostetska, K., Herasymchuk, O., Tkachenko, H., Podpriatov, H., Pusik, L. et al. (2021). Development of temperature regime of storage of frozen black currants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (110)), 33–40. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.230139
Удосконалення технології зберігання плодів хурми (Diospyros kaki L.) у холодильній камері

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-31

Як цитувати

Omarov, Y., Gurbanova, S., Babayeva, U., Gasimova, A., Heydarov, E., Gasimova, G., & Nabiyev, A. (2023). Удосконалення технології зберігання плодів хурми (Diospyros kaki L.) у холодильній камері. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (124), 20–36. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.285444

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв