Удосконалення технології зберігання плодів хурми (Diospyros kaki L.) у холодильній камері
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.285444Ключові слова:
сорти хурми – Хачіа, Хіакуме, оксидоредуктази, загальний цукор, фенольні сполукиАнотація
Плоди хурми (Diospyros kaki L.) через свою високу харчову та лікувальну цінність привертають увагу дослідників. Склад хурми багатий на поживні речовини. Об'єктом дослідження є технологія зберігання хурми. Як матеріал дослідження були використані сорти хурми Хачіа та Хіакуме, що повністю дозріли. Якщо при холодильному зберіганні із застосуванням регульованого газового середовища (РГС) інгібувати або зменшити активність ферментів, то витрата поживних речовин на дихання зменшиться і плоди збережуть свій первісний вигляд. Використовувані сорти хурми зберігалися в холодильниках протягом 5 місяців у п'яти варіантах. У плодах обох сортів хурми були вивчені кількісні зміни основних показників при холодильному зберіганні. Розглянуто закономірності зміни активності ферментів класу оксидоруктаз залежно від складу регульованого газового середовища та вмісту фенольних сполук.
В результаті аналізів визначено раціональний режим зберігання сортів хурми в холодильній камері в умовах РГС із складом газу 3–4 % СО2 та 2–3 % О2, температурою –2…–3 °С та вологістю повітря 90–95 %. У період зберігання активність всіх ферментів, крім аскорбатоксидази, повністю припинялася (крім ферменту каталази у сорту Хачіа). При тривалому зберіганні сорту Хачіа в холодильній камері активність ферменту аскорбатоксидази знизилася на 94 %, дифенолоксидази та пероксидази знизилася на 100 %, каталази на 95,5 %. У плодах хурми сорту Xіакуме активність аскорбатоксидази знизилася на 94,5 %, а активність інших ферментів була повністю інгібована. Для досягнення цього результату важливо, щоб активність оксидоредуктазу зменшилася або перейшла в інгібіторний стан. Отримані результати дають можливість регулювати якісні показники сортів хурми залежно від режимів їх зберігання та використовувати для забезпечення населення свіжими плодами не сезонно, а тривалий час
Посилання
- Gordeeva, A. V. (2008). Reshenie problem prodovol'stvennoy bezopasnosti. Mir Agrobiznesa, 1, 4–6.
- Dostiyari, E. N., Nəbiyev, Ə. Ə. (2010). Xurma meyvəsindən müxtəlif çeşiddə qida məhsulları istehsalı texnologiyasının tədqiqi. Bakı: Elm, 180. Available at: https://genderi.org/ee-nebiyev-e-n-dostiyari-xurma-meyvesinden-muxtelif-cesidde-qi.html
- Kurbanova, S. O., Nabiyev, A. A. (2016). The research of the phenolic compound in to persimmon fruits during long term storage. Vestnik of the Russian agricultural science, 6, 65–67. Available at: http://www.vestnik-rsn.ru/vrsn/article/view/344
- Samilyk, M., Demidova, E., Bolgova, N., Savenko, O., Cherniavska, T. (2022). Development of bread technology with high biological value and increased shelf life. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (116)), 52–57. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.255605
- Gurbanov, N., Yusifova, M., Tagiyev, M., Nasrullayeva, G., Kazimova, İ. (2023). Determining the qualitative parameters of powder from the stalks of garden purslane (Portulaca oleracea L.) and its application in the production of functional bakery products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (121)), 69–77. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.274202
- Morajkar, P., Naik, M. (Eds.) (2023). Advances in Nano and Biochemistry. Academic Press. doi: https://doi.org/10.1016/c2021-0-02735-8
- Gurbanova, S. O., Babayeva, U. A., Gasimova, A. A., Tağıyev, M. M., Nabiyev, A. A. (2018). The study of biochemical indices of persimmon fruit under various storage conditions. Sylwan, 162 (4), 175–187. Available at: https://sylwan.ibles.org/archive.php?v=162&i=4
- Bagirzadeh, A., Omarov, Y., Haciyeva, A., Gurbanova, S., Gasimova, A., Ismayilov, M., Nabiyev, A. (2023). Improvement of the production technology of tokay wines based on the revealed effect of enzyme activity on the quality of grape variety. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (122)), 49–62. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.276251
- Pesterev, M. A., Lavrukhin, M. A. (2022). Creation of Semi-Finished Products with a High Content of Micronutrients Based on Fruit and Vegetable Raw Materials. Storage and Processing of Farm Products, 4, 25–29. doi: https://doi.org/10.36107/spfp.2022.376
- Babaeva, U. A., Kasumova, A. A., Nabiev, A. A. (2015). Issledovanie kachestvennykh pokazateley sokov, poluchennykh iz plodov khurmy vostochnoy (Diospyros kaki L.). Slovak University of Agriculture in Nitra Research Center AgroBioTech, Agribiodiversity for improving nutrition, health and life quality, Part I, Nitra, 33–36.
- Shingisov, A. U. (2023). Method of calculating the intensity of moisture evaporation during vacuum drying of fruits. Food Processing Industry, 6, 60–62. doi: https://doi.org/10.52653/ppi.2023.6.6.019
- Kurbanova, S. O., Nabiev, A. A. (2017). Khranenie plodov khurmy v reguliruemoy gazovoy srede. Khranenie i pererabotka sel'khozsyr'ya, 1, 29–32. Available at: https://foodprom.ru/journals/khranenie-i-pererabotka-selkhozsyrya/1035-khranenie-i-pererabotka-selkhozsyrya-1-2017
- Nikitin, A. L., Makarkina, M. A., Galasheva, A. M. (2023). The Effect of the Temperature Regime of Storage on Losses from Functional Disorders and the Intensity of Surface Damage to Apple Fruits by Scald. Storage and Processing of Farm Products, 1, 28–32. doi: https://doi.org/10.36107/spfp.2023.338
- Bagirzade, A. S., Omarov, Ya. A., Nabiev, A. A. (2023). Comparative Study of Qualitative Indicators of Grape Varieties Used in the Production of Tokay-type Wines. Beer and beverages, 1, 39–42. doi: https://doi.org/10.52653/pin.2023.01.01.008
- Kazimova, İ., Nabiyev, A., Omarova, E. (2021). Determining the pectinesterase enzyme activity when storing table grape varieties depending on the degree of ripening. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (114)), 43–51. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.247963
- Nilova, L. P., Malyutenkova, S. M., Lebedeva, P. S. (2023). Evaluation of Antioxidant Properties of Commercial Pomegranate Juices. Storage and Processing of Farm Products, 1, 38–43. doi: https://doi.org/10.36107/spfp.2023.401
- Kazimova, İ., Nabiyev, A. (2022). Determining quality indicators of table grape varieties during storage in a refrigerating chamber in different variants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (120)), 34–43. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268025
- Bayramov, E., Aliyev, S., Gasimova, A., Gurbanova, S., Kazimova, I. (2022). Increasıng the bıologıcal value of bread through the applıcatıon of pumpkın puree. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (116)), 58–68. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.254090
- Zhu, W., Jia, Y., Peng, J., Li, C. (2018). Inhibitory Effect of Persimmon Tannin on Pancreatic Lipase and the Underlying Mechanism in Vitro. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66 (24), 6013–6021. doi: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b00850
- Zagirov, N. G., Gabibov, T. G., Gabibov, G. T. (2020). Tekhnologicheskaya i biokhimicheskaya otsenka plodov khurmy vostochnoy dlya ispol'zovaniya v pischevoy promyshlennosti. Materialy X Vserossiyskoy nauchno-prakticheskoy konferentsii «Povyshenie kachestva i bezopasnosti pischevykh produktov». Makhachkala: Dagestanskiy gosudarstvennyy tekhnicheskiy universitet, 88–96.
- Kuznetsova, E. A., Cherepnina, L. V. (2013). Fermenty: struktura, svoystva i primenenie. Orel: FGBOU VPO «Gosuniversitet - UNPK», 175.
- Gerzhikova, V. G. (Ed.) (2009). Metody tekhnokhimicheskogo kontrolya. Simferopol': Tavrida, 304.
- Flamini, R., Traldi, P. (2009). Mass Spectrometry in Grape and Wine Chemistry. Wiley & Sons. doi: https://doi.org/10.1002/9780470552926
- Nəbiyev, Ə. Ə., Həsənova, N. R., Tağıyev, M. M., Abadov, M. K., Əhmədova, M. İ. (2008). Qida məhsulları texnologiyasının nəzəri əsasları. Bakı: Elm, 248.
- Novikov, N. N., Tarazanova, T. V. (2012). Laboratornyy praktikum po biokhimii rasteniy. Moscow: Izdatel'stvo RGAU-MSKhA imeni K.A.Timiryazeva, 97.
- Mikayılov, V. Ş. (2012). Qida məhsullarının dequstasiyası. Bakı: Kooperasiya nəşriyyatı, 384.
- Koltsov, R. P., Iosifov, A. I., Shcherbakov, S. Yu. (2022). Features of vacuum drying of fruits and vegetables. Nauka i obrazovanie, 5 (2), 159–163.
- Shingisov, A., Alibekov, R., Evlash, V., Yerkebayeva, S., Mailybayeva, E., Tastemirova, U. (2023). Creation of a methodology for determining the intensity of moisture evaporation within vacuum drying of fruits. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (121)), 6–14. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.273709
- Zherukov, T. B., Kumakhov, A. A., Gadieva, A. A., Shibzukhov, Z.-G. S., Zherukova, S. B. (2022). Application of modified gas media during fruit storage. International agricultural journal, 1, 43–56. doi: https://doi.org/10.55186/25876740_2022_6_1_4
- Liu, Y., Sabadash, S., Duan, Z., Deng, C. (2022). The influence of different drying methods on the quality attributes of beetroots. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (117)), 60–68. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.258049
- Pusik, L., Pusik, V., Bondarenko, V., Gaevaya, L., Kyruchina, N., Kuts, O. et al. (2022). Determiningcarrot preservation depending on the root quality and size, as well as on storage techniques. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (115)), 26–32. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.251785
- Pusik, L., Pusik, V., Lyubymova, N., Bondarenko, V., Rozhov, A., Sergienko, O. et al. (2019). Preservation of parsnip root vegetable depending on the degree of ripeness, varietal features, and storage techniques. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (97)), 34–41. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.155313
- Iskakova, G., Kizatova, M., Baiysbayeva, M., Azimova, S., Izembayeva, A., Zharylkassynova, Z. (2021). Justification of pectin concentrate safe storage terms by pectin mass ratio. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11(112)), 25–32. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.237940
- Osokina, N., Kostetska, K., Herasymchuk, O., Tkachenko, H., Podpriatov, H., Pusik, L. et al. (2021). Development of temperature regime of storage of frozen black currants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (110)), 33–40. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.230139
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Yashar Omarov, Sevda Gurbanova, Ulduz Babayeva, Afet Gasimova, Elnur Heydarov, Gultakin Gasimova, Ahad Nabiyev

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.






