Особливості мінімізації відходів у технологічному процесі виробництва хліба

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6733.51.2025.344955

Ключові слова:

промислові відходи, виробництво хліба, термодинамічна двоєдиність, мінімальне відходоутворення, енергетичні відходи, резонанс

Анотація

В роботі розглянуті дослідження, що стосуються мінімізації відходів у традиційних промислових технологіях виробництва хліба. Показано, що при відносно невеликій кількості органічних відходів, що легко утилізуються в післявиробничий період, існує доки непереборна кількість енергетичних відходів, які досягають великих розмірів та відносяться до світових об’ємів виробництва цієї важливої для людини продукції. Незважаючи на певні сучасні технології та темпи виробництва хліба, питання промислових відходів існує і не вирішується. В статті запропоновано результати дослідження теоретично обґрунтованого мінімуму відходів загального типу щодо технології виробництва хліба, розроблено методику, що дозволяє використовувати принцип термодинамічної двоєдиності, як механізм, що відповідає за утворення відходів у технологічному процесі, та як основний, що дозволяє мінімізувати утворення відходів в межах самого технологічного процесу. Показано межі, які існують в досягненні бажаного результату, розподіл мінімально можливих відходів між етапами технологічного процесу, та рекомендовано використовувати модифіковану енергію зовнішнього впливу, як спроможну переробити ту частину сировини, яка в певних умовах здатна потрапити у відхід, але за допомогою нової енергії здатна до деяких інших якостей, що роблять з неї корисний продукт в межах самого технологічного процесу. Показано, як можна використати резонансні джерела енергії для досягнення цілі – максимально мінімізувати енергетичні втрати в технологічному процесі виробництва хліба. Посилаючись на теоретично обґрунтований мінімум утворення відходів, запропонований метод введення модифікованої енергії резонансних коливань в технологічний процес дозволяє не тільки на порядок знизити втрати теплової енергії, але й за рахунок резонансних взаємодій з молекулами сировинної води знизити втрати органічних відходів до максимально можливих 3% від сировини, що використовується в технології

Біографії авторів

В.С. Волошин , ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Дніпро

Доктор технічних наук, професор

В.А. Бурко , ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Дніпро

Кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Belitz H.D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry. Berlin: Springer, 2009. 984 p. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-540-69934-7.

Nielsen S.S. Food Analysis. 5th ed. Springer, 2017. 784 p. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-45776-5.

Дробот В.І. Технологія хлібопекарського виробництва. К. : Профкнига, 2024. 516 с.

Волошин В.С. Відходи та термодинаміка. К. : СПД Самченко, 2024. 80 с.

Волошин В.С. Відходи та їх природа. К. : СПД Самченко, 2024. 630 с.

Волошин В. С., Бурко В. А. The Principle of Thermodynamic Duality as a Basis for the Creation of Industrial Waste in Technological Processes. Scientific Aspects of Conserving and Restoring Natural Resources Under the Modern Development of Society. Riga, Latvia: Baltija Publishing, 2024. Pp. 32-53.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-10-30

Як цитувати

Волошин , В., & Бурко , В. (2025). Особливості мінімізації відходів у технологічному процесі виробництва хліба. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, (51), 223–230. https://doi.org/10.31498/2225-6733.51.2025.344955

Номер

Розділ

183 Технологія захисту навколишнього середовища